MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Ράδιο Πρώτο με την Κατερίνα Χριστοφίδου, 

5/4/2017

Θέμα : Κύπρος, Γεωστρατηγική, Γεωπολιτικά, ΑΟΖ, Ενέργεια

Ιστορική ημέρα: Ενεργειακοί κολοσσοί υπογράφουν για την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ υπό το «βλέμμα» των ΗΠΑ

«ΑΝΟΙΓΕΙ» Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «ΑΠΟΘΗΚΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου 

Ξεκίνησε από σήμερα η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ Κύπρου και των ενεργειακών κολοσσών ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αντιστοίχως.

Μόνο και η παρουσιά τέτοιων ενεργειακών γιγάντων προμηνυέι το τι κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην ανεξερεύνητη «Λεκάνη του Ηροδότου» νοτίως της Κρήτης και γειτονεύουσας με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.

“Ο δρόμος για ανάκαμψη περνά από την ΑΟΖ” λέει ο Ν.Λυγερός

«Η ελληνική ΑΟΖ έχει ύψιστη σημασία για την Ελλάδα και παίζει ένα ρόλο κλειδί στον ενεργειακό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο στρατηγικός αναλυτής, ερευνητής Νίκος Λυγερός.

Ο κ. Λυγερός -σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιo Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)” και “ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο”– είχε παραβρεθεί πρόσφατα στο Ηράκλειο για το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Ν/Α Μεσόγειο όπου ανέπτυξε το θέμα «υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ». 

Η αδηφάγος πρωσική οικονομική τακτική

Με εξαίρεση τον κ. Σόιμπλε, την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, ορισμένα ΜΜΕ και κάποιους Έλληνες, όλοι οι άλλοι πιστεύουν πως χωρίς την ονομαστική διαγραφή του 50% του δημοσίου χρέους δεν υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα – η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Ανάλυση

Όλοι γνωρίζουν πως η οικονομία της Ευρώπης είναι βαθιά διαιρεμένη – οπότε η ΕΕ των πολλών ταχυτήτων αποτελεί μία αναμφίβολη πραγματικότητα. Το πόσο βαθιές όμως είναι οι διαφορές των κρατών μεταξύ τους φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, το οποίο αποτυπώνει τις αλλαγές στο ποσοστό της ανεργίας στις 11 σημαντικότερες χώρες της Ευρωζώνης – λίγο από το ξεκίνημα του ευρώ, το 1998, έως τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (μπλε στήλες), καθώς επίσης από το 2008 και μετά (πορτοκαλί).

NYT: Η ΕΕ εφάρμοσε το βασανιστήριο του πνιγμού στην Ελλάδα

Σε μια μακροσκελή ανάλυση προχωρά ο γνωστός αναλυτής Άλαν Τζόνσον, σε πρόσφατο άρθρο -παρέμβαση στους Τάιμς της Νέας Υόρκης σχετικά με το Brexit (Why Brexit Is Best for Britain–Γιατί το Μπρέξιτ είναι το καλύτερο για την Βρετανία). Ο κ. Τζόνσον με άρμα την Ελλάδα και το Brexit, αναφέρεται στην απογοήτευση των λαών, καθώς η Ένωση βαθμηδόν έχει απομακρυνθεί από την κοινωνική διάσταση μίας κεϋνσιανής προσέγγισης στις καταστατικές αρχές της.