«ΑΝΟΙΓΕΙ» Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «ΑΠΟΘΗΚΗ» ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ξεκίνησε από σήμερα η υπογραφή συμβολαίων μεταξύ Κύπρου και των ενεργειακών κολοσσών ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αντιστοίχως.
Μόνο και η παρουσιά τέτοιων ενεργειακών γιγάντων προμηνυέι το τι κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά στην ανεξερεύνητη «Λεκάνη του Ηροδότου» νοτίως της Κρήτης και γειτονεύουσας με το τεράστιο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ.
Οι υπογραφές θα λάβουν χώρα στο προεδρικό Μέγαρο και όχι στο υπυοργείο Εργασίας όπως είχε ανακοινωθεί για να είναι ο συμβολισμός ακόμα πιο ισχυρός.
Σημειώνεται ότι μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη που καθιστά την Ελλάδα τον βασικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med, σημειώθηκε στο Τελ Αβίβ με την συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ιταλίας και του αρμοδίου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τον ίδιο αγωγό "θωρακίζεται" και η Κύπρος μέσω της οποίας θα περάσει ο αγωγός πριν καταλήξει στην Ελλάδα.
Οι τέσσερις Υπουργοί υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη αναγνωρίζοντας το έργο του αγωγού East Med ως «στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός κύκλοι του ΥΠΕΘΑ είχαν διαρρεύσει την πιθανή πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στην κυπριακη ΑΟΖ τον Ιούνιο ενόψει των πρώτων γεωτρήσεων.
Όλα αυτά μαζί δείχνουν ένα πράγμα. Έχει παρθεί η απόφαση να ανοίξει η ενεργειακή «αποθήκη» της Ανατολικής Μεσογείου και να προχωρήσει άμεσα η εξόρυξη των υδρογονανθράκων της.
Φυσικά ένα πολύ μεγάλο μέρο της θεωρείται ότι βρίσκεται νοτίως της Κρήτης στην «Λεκάνη του Ηροδότου» και σύντομα η όποια ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει απόφαση για να ανακηρύξει ΑΟΖ αγνοώντας απειλές από την Τουρκία και δέιχνοντας αποφασισμένη να την κάνει να μετανιώσει πικρά οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της.
Στο χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο "10" της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018.
Επίσης αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ' γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια "6","8" και "10".
Η παρουσία της Αμεριακνίδας υφυπουργού Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο δείχνει ότι οι ΗΠΑ θα προστατέψουν την επένδυση της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Στην τελετή θα παρευρεθούν και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και Κατάρ.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Θεοχαρίδης της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο επικεφαλής της Qatar Petroleum είναι ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας και στο δ.σ. του κολοσσού συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου.
Κάτι που δείχνει ότι η δυναμική εμπλοκή της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil αποτελεί επίσης άξονα της κρατικής πολιτικής της χώρας, που τονίζεται και με τις υψηλόβαθμες παρουσίες από την Ντόχα στη Λευκωσία για την υπογραφή του συμβολαίου, κάτι που δεν είναι σύνηθες σε υπογραφές τέτοιων συμβολαίων.
Σημειώνεται ακόμη ότι το ενδιαφέρον του Κατάρ σε πολύ μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο, έχει εκφραστεί και δημόσια προ διμήνου από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας. Η εξέλιξη της Qatar Petroleum ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συμβόλαια εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη –κυρίως Μ. Βρετανία– που σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται μέχρι και το 2035, δείχνει και την θέση που δίνει στην Κύπρο η εταιρεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς.
Από πλευράς Exxon-Mobil επίσης η εκπροσώπηση στην τελετή υπογραφής θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα, αφού έρχεται για τον σκοπό αυτό στη Λευκωσία επίσης υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον Ά Αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.
Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι προφανώς πολύ απαιτητικά αφού διεκδίκησε έντονα το τεμάχιο «10» και «τσόνταρε» σημαντικό ποσό ως μπόνους για να το κερδίσει, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες και το εκτόπισμα της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών εξασφάλιζαν ότι είναι ο ισχυρός παίκτης στη διεκδίκηση του.
Το γεγονός ότι πολύ πριν την ολοκλήρωση του Γ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε πρόσθετες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή του τεμαχίου «10 « αλλά και των γύρω τεμαχίων, ουσιαστικά κατάφερε να επιταχύνει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας, που υπολογίζεται εντός του 2018, αφού θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για τις δικές της συμπληρωματικές έρευνες που ξεκινούν αμέως μετά την αυριανή υπογραφή των συμβολαίων.
Στο Προεδρικό Μέγαρο και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης στην παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».
Η ΕΝΙ, που θα κατέχει τα δικαιώματα των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί οριστικά, με το πρόγραμμά της να δείχνει ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του ερχόμενου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον Ερατοσθένη, που θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν εκπληκτικές ομοιότητες με τις συνθήκες του «Ζορ», αν και δεν έχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέγεθός του.
Προηγουμένως, δηλαδή πριν το τέλος Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL θα πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
ΠΕΤΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Bόλτα στο γεωτρύπανο ATWOOD ADVANTAGE που πραγματοποιεί την όγδοη κατά σειρά γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, πραγματοποίησαν χθες οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας. Πρόκειται για γεώτρηση που αφορά στις διαδικασίες παραγωγής του τεράστιου κοιτάσματος. Επίσης οι υπουργοί είδαν από αέρος και άλλες θαλάσσιες υποδομές εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο σε περιοχές σχετικά κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ, δραστηριοποιούνται και άλλα γεωτρύπανα, όπως το SAIPEM 10000 το οποίο πραγματοποιεί την όγδοη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ζορ» της Αιγύπτου, που είναι και η γεώτρηση που προχωρά σε μεγαλύτερο βάθος από τις προηγούμενες, με την προσδοκία πρόσθετων σημαντικών ανακαλύψεων.
Στη Σύνοδο των G7 πάει ο EASTMED
Η Ιταλία μετατρέπεται σε κινητήρια δύναμη για την υλοποίηση του σχεδιασμού για αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.
Στην Κοινή Διακήρυξη αναφέρονται τα εξής:
-Τα Μέρη στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,
-Το έργο του αγωγού EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου,
-Τα Μέρη θα υποστηρίξουν της δραστηριότητες ανάπτυξης του αγωγού EastMed και προς αυτήν την κατεύθυνση θα στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Poseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»,
-Τα Μέρη θα ενισχύσουν, επίσης, τη μεταξύ τους συνεργασία, δημιουργώντας μια τετραμερή ομάδα εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση και τη στήριξη του έργου του αγωγού EastMed και την εξέταση όρων για την απαραίτητη Διακυβερνητική Συμφωνία για επίσπευση της κατασκευής του έργου, και
-Τα Μέρη υιοθετούν την έκθεση της ομάδας εργασίας των τεσσάρων χωρών, ημερομηνίας 30 Μαρτίου 2017, αναφορικά με τον αγωγό EastMed, η οποία κατατέθηκε στον Επίτροπο Canete.
Πηγή : http://www.pronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου