MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η ψευδαίσθηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – Σταθερή επιδείνωση παρά την πριμοδότηση της ΕΚΤ

Η βιωσιμότητα του χρέους θα επανέλθει στο τραπέζι και στην ειδησεογραφία όχι άμεσα αλλά είναι ψευδαίσθηση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ενώ βρίσκεται σε επίπεδα προ του PSI+ προ του κουρέματος των ομολογιούχων. 
Εάν ρωτήσεις κανείς ένα μέσο πολίτη, τώρα που το θέμα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην καθημερινή ειδησεογραφία, μπορεί να εξυπηρετηθεί το ελληνικό χρέος, είναι βιώσιμο;

Η απάντηση που θα μπορούσε να λάβει είναι ότι άπαξ και 260 δισεκ. σε σύνολο 362 δισεκ. του συνολικού χρέους της κεντρικής διοίκησης μαζί με τα repos, έχει ρυθμιστεί από τους δανειστές και η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλά επιτόκια π.χ. στο 1,06% στην 10ετία… δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. 

Είναι όμως έτσι; 

Η σωτήρια πανδημία

Η κατάσταση της οικονομίας σήμερα δεν παραμένει απλώς ως είχε, αλλά επιδεινώνεται με αυξημένο ρυθμό – με πιθανότερο αποτέλεσμα την επανάσταση των σκλάβων χρέους. Δυστυχώς όμως για τους σκλάβους αυτούς, εμφανίσθηκε ο τεχνητός, «εργαστηριακός» κατά γενική ομολογία COVID 19 – πίσω από τον οποίο έχουν κρυφτεί τα θηριώδη προβλήματα της οικονομίας των περισσοτέρων κρατών. Εκτός αυτού, δόθηκε μία επί πλέον ευκαιρία στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του συστήματος – μέσω της οποίας συνεχίζεται η μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα επάνω. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της οποίας έχει αποτύχει παταγωδώς – όπως άλλωστε είναι φυσικό για μία χώρα με τόσο μεγάλο δημόσιο και κόκκινο ιδιωτικό χρέος που παραμένει πιστή στο θανάσιμο εναγκαλισμό των μνημονίων. Με το έλλειμμα του προϋπολογισμού δε σύντομα εκτός ελέγχου, επίσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και όλων των άλλων οικονομικών δεικτών, θα γίνει προσπάθεια διόγκωσης του προβλήματος της επιδημίας με κάθε θυσία – αφού διαφορετικά θα έλθουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα, πυροδοτώντας μία κοινωνική έκρηξη άνευ προηγουμένου.