MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Από τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923)

Αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εν όψει της υπογραφής συνθήκης ειρήνης με την Τουρκία, με μια σειρά από ταξίδια και προσωπικές επαφές στο εξωτερικό, προσπάθησε και πέτυχε σε μεγάλο βαθμό, την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων. Οι νικητές Σύμμαχοι αποφάσισαν η καθεμία από τις ηττημένες χώρες να υπογράψει ξεχωριστή συνθήκη ειρήνης. Τελευταία υπογράφτηκε η συνθήκη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι συνομιλίες έγιναν στις Σέβρες (Sevr), προάστιο του Παρισιού και η υπογραφή της συνθήκης έγινε 22 μήνες μετά τη λήξη του πολέμου, στις 28 Ιουλίου 1920. Στη διάσκεψη μετείχαν 18 χώρες. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από οθωμανικής πλευράς , υπέγραψαν ο γερουσιαστής στρατηγός Χαμδί πασά, ο γερουσιαστής Ρίζα Τεβφίκ Μπέης και ο Ρεσάτ Ναλίς Μπέης . Η Συνθήκη των Σεβρών σήμανε τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η επικαιρότητα, η πανδημία και η τρομοκρατία των lockdown

Είναι ξεκάθαρο πως τα κλειδώματα δεν λειτουργούν – αφού ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ο ίδιος σε μέρη που επιβλήθηκαν κλειδώματα και σε αυτά που δεν επιβλήθηκαν, όπως τεκμηριώθηκε από τις Η.Π.Α., την Ελβετία κλπ. Η αιτία είναι εν μέρει πως περιορίζουν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός είναι πιθανότερο να μεταδοθεί – ενώ δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη περίπτωση εξωτερικής μετάδοσης. Τα lockdown επίσης δεν λειτουργούν, επειδή το μόνο που συμβαίνει είναι να μολύνονται άτομα σε μία περιορισμένη τοποθεσία, στη ζώνη κλειδώματος, αντί σε μία άλλη τοποθεσία που πηγαίνει ή ταξιδεύει κανείς – αλλά εξακολουθούν να μολύνονται άτομα. Με απλά λόγια, τα μολυσμένα άτομα μπορούν να αλλάξουν, να είναι δηλαδή στη Σάμο αντί στη Δράμα, αλλά δεν υπάρχει καθαρή αύξηση ή μείωση στο συνολικό αριθμό μολυσμένων. Τέλος, εάν λειτουργούσαν τα κλειδώματα δεν θα βιώναμε το πέμπτο κύμα της πανδημίας – παρά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στον πλανήτη. Το μόνο αποτέλεσμα των lockdowns είναι η καταστροφή των οικονομιών – από τις οποίες εξαρτάται η υγεία των ανθρώπων, η ευημερία τους και πάρα πολλά άλλα. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο τοποθετηθήκαμε από την πρώτη ημέρα εναντίον των κλειδωμάτων, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα – χωρίς όμως να εισακουσθούμε από την κυβέρνηση που έχει σπαταλήσει τόσα πολλά χρήματα με δανεικά σε δύο μόλις χρόνια, όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα.