MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΡΘΡΟ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ : 1981 -Γνωμάτευση Φόρειν ΄Οφις υπέρ της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. R. G. Short- «Ελπίζω να μην αναγκαστούμε ποτέ να το πούμε»!!!

γράφει η Φανούλα Αργυρού*


Αρχές του 1981 η Τουρκία ξεσηκώθηκε και τότε (όπως και πρόσφατα) με ισχυρισμούς εναντίον της Ελλάδας, για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, Λήμνου, Σαμοθράκης, Λέσβου , Χίου, Σάμου και Ικαρίας. Ισχυριζόμενη ότι είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί με τη Νότα του 1914 σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913, και ότι με το Άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης το 1923, το στάτους αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου δεν άλλαξε με την Σύμβαση του Μοντρέ (Montreux Convention). Ο τουρκικός τύπος έγραψε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα επικοινωνούσε με τις 6 χώρες στη Διάσκεψη του Λονδίνου (περιλαμβανομένης της Βρετανίας) οι οποίες, επικαλείται, είχαν αποφασίσει τα νησιά να αποστρατιωτικοποιηθούν.
 

Financial Times: Ντροπιαστική για τον Μητσοτάκη η υπόθεση των υποκλοπών

Λεπτομερής αναφορά και στα προηγούμενα επικριτικά άρθρα από τα διεθνή ΜΜΕ!


Νέο χτύπημα αυτή τη φορά από τους Financial Times με τον αρθρογράφο Tony Barber να κάνει λόγο για πολιτικές προκλήσεις τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ευτυχώς που στην Ελλάδα υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως η Χριστίνα Κοραή και ο Νίκος Ευαγγελάτος για να δίνουν κουράγιο στον πρωθυπουργό και να μάχονται προκειμένου να διαφύγει από την μέγγενη της δικαιοσύνης.

Ο συντάκτης των FT αναφέρει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Chinook 11/9/2004: Ένα δυστύχημα 17 νεκροί πολλά ερωτήματα καμία απάντηση

11 Σεπτεμβρίου 2004…Ώρα 10.56. Το ελικόπτερο Chinook που μεταφέρει τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του στη μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, πέφτει “σαν πέτρα” στη θάλασσα λίγο πριν την προσγείωσή του. Όλοι οι επιβαίνοντες νεκροί. Τόσα χρόνια μετά κανείς δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα πως έπεσε το Chinook. Γιατί;


Τα περίεργα την υπόθεσης άρχισαν αμέσως μετά από τη πτώση του. Το Chinook πέφτει στις 10.56. Ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται πολύ ώρα μετά. O ΥΕΘΑ Σ. Σπηλιωτόπουλος ενημερώνεται περίπου στις 14.00.

(Νεο)φιλελεύθερες χάντρες και καθρεφτάκια…

Τάσος Τσακίρογλου


Παραδοσιακά οι φιλελεύθεροι ομνύουν στον μύθο του «αυτοδημιούργητου» επιχειρηματία και στην οικονομική ελευθερία, δηλαδή στο δόγμα «laisser - faire, laisser - passer, le monde va lui meme», που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «αφήστε τα πράγματα όπως είναι, ο κόσμος κινείται από μόνος του». Το δόγμα αυτό υπονοεί πρωτίστως την αποχή του κράτους από οποιαδήποτε ανάμιξη στα της οικονομίας, αφού σε αυτό το πεδίο ισχύει η σύμβαση μεταξύ υποτιθέμενων «ελεύθερων και ίσων ανθρώπων».

Ο φιλελευθερισμός πρεσβεύει ακόμη ότι το κράτος πρέπει να απέχει από κάθε ενίσχυση των πιο αδύναμων και κυρίως με τη μορφή επιδοματικών ενισχύσεων. Διότι, όπως υποστηρίζει, αυτό τούς κάνει τεμπέληδες και αδιάφορους ως προς το να (αντ)αγωνιστούν στον οικονομικό στίβο και «να προκόψουν».