MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Draghi αποχωρεί….η λάθος πολιτική μένει – Έχει στοιχήσει 24 δισ στις τράπεζες και 100 δισ σε διαφυγόντα κέρδη στα Ταμεία

Να σημειωθεί ότι ορθώς υποστηρίζει η Deutsche bank ότι το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών και αυτή η υπερδιόγκωση θεωρείται… ξεκάθαρα κακός οιωνός για το μέλλον. 

Ο Draghi αποχωρεί από την ΕΚΤ στις 30 Οκτωβρίου 2019 αλλά η λάθος νομισματική πολιτική παραμένει.

Είναι η πρώτη φορά που κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ αποχωρεί επειδή διαφωνεί με την πολιτική Draghi, την χαλαρή νομισματική πολιτική που απλά έχει επιβραδύνει την εμφάνιση των χειρότερων στην οικονομία της ευρωζώνης και έχει συντηρήσει την φούσκα των ομολόγων και μετοχών. 

Προ των πυλών η οικονομική «καταιγίδα», μαύρα σύννεφα πάνω από την διεθνή οικονομία

Προ των πυλών η οικονομική «καταιγίδα» 

Η υπονόμευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα πληρωθεί τελικά στο ακέραιο.

Τα οικονομικά σύννεφα της καταιγίδας συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στον ορίζοντα.

Τα εισοδήματα έχουν παραμείνει στάσιμα, ενώ τα κόστη έχει αυξηθεί και τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα των χρεών που δεν μπορούν να αντέξουν.

Οπουδήποτε κοιτάζουμε, βρίσκουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να έχουν υπέρογκα χρέη.

Αυτό είναι τόσο… θετικό όσο μπορούν να δανείζονται για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προηγούμενων δανείων, αποστραγγίζοντας κεφάλαια από την πραγματική οικονομία. 

Οι εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας

Το μοναδικό σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι άλλο από την κατάτμηση των δημοσίων επιχειρήσεων, κατά το πρότυπο της Ολυμπιακής που δρομολόγησε ο κ. Χατζηδάκης, έτσι ώστε να μπορούν να ξεπουληθούν ευκολότερα – ξεκινώντας από τη ΔΕΗ που θα εκποιηθούν τα πολυτιμότερα περιουσιακά της στοιχεία (τα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ) με αποτέλεσμα να καταλήξει η επιχείρηση ένα μη ανταγωνιστικό παραγωγικό κουφάρι και συνεχίζοντας με τη ΛΑΡΚΟ. Δεν θα εξαιρεθούν τα κερδοφόρα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, το Ε. Βενιζέλος, τα υπόλοιπα λιμάνια, τα νερά κοκ. Ο μοναδικός «θετικός» οικονομικός δείκτης πάντως της χώρας είναι τα φορολογικά και λοιπά έσοδα που «παράγουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα – παρά το ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αυξάνονται. Η «προίκα» δηλαδή που άφησε στη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολογώντας τους πάντες, μαζί με το μαξιλάρι – ενώ η κυβέρνηση μπορεί μεν να μείωσε κάπως τους φόρους, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων, ξεκινώντας με την αύξηση του ηλεκτρικού που μάλλον θα ακολουθήσει η τιμή του νερού.