MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Τέλος από την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας – Τί οδήγησε στην ταπεινωτική παραίτηση

Μόλις 44 μέρες κράτησε τελικώς η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, καθώς υπέβαλε την παραίτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της “Επιτροπής 1922”, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά ζητήματα του Συντηρητικού Κόμματος, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η ίδια έγινε η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Ο Δημ. Σταθακόπουλος γράφει για τη πραγματική σημασία της Ναυμαχίας στο Ναυαρίνο

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 
 
8/20 Οκτωβρίου 1827

Ναυαρίνο/ Ναβαρίνο

Hμέρα μνήμης της ναυμαχίας του Ναυαρίνο/ Ναβαρίνο που έγινε στις 20 Οκτ, 1827, ή 8 Οκτωβρίου με το παλαιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα.

Παρά τη βύθιση του ΟθωμανοΑιγυπτιακού στόλου , ο Ιμπραήμ και το στράτευμά του δεν έπαθαν ζημιά , γι’ αυτό και παρέμειναν να καίνε τον Μοριά για έναν χρόνο ακόμα, μέχρι να παραδώσουν τα κάστρα αμαχητί ( ή με εικονικές αψιμαχίες) το 1828, στα γαλλικά στρατεύματα κατοχής/ corps d’occupation français, του Μαιζών / Maison.