MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Τέλος από την πρωθυπουργία η Λιζ Τρας – Τί οδήγησε στην ταπεινωτική παραίτηση

Μόλις 44 μέρες κράτησε τελικώς η πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, καθώς υπέβαλε την παραίτησή της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της “Επιτροπής 1922”, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά ζητήματα του Συντηρητικού Κόμματος, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα. Η θητεία της κράτησε μόλις 44 ημέρες και η ίδια έγινε η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η Τρας είχε βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, έπειτα από τις επιστολές που είχαν στείλει στην αρμόδια επιτροπή του Συντηρητικού Κόμματος 13 βουλευτές του κόμματος της που έθεταν θέμα ηγεσίας. Από την πλευρά του ο αρχηγός του εργατικού κόμματος Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η «μοναδική διέξοδος είναι οι εκλογές», ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην Βρετανία.
 
Προηγουμένως η πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνιγκ Στριτ 10, ήταν υπό πολιορκία από νωρίς το πρωί τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων, πουν ανέμεναν την έξοδο της πρωθυπουργού. Είχε προηγηθεί η παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, που παραιτήθηκε χτες με βολές κατά της πρωθυπουργού για την πολιτική και οικονομική ταραχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αθέτηση βασικών δεσμεύσεων».
 
Η αποχώρηση Μπρέιβερμαν ήλθε μόλις πέντε ημέρες μετά την απόλυση του Κουάσι Κουαρτένγκ από το Υπουργείο Οικονομικών. ΗΤρας έχασε δύο μεγάλης πολιτικής σημασίας υπουργούς, μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες της θητείας της και ουσιαστικά είχε προεξοφληθεί η παραίτηση της, κατ’ αναλογία με τον προκάτοχο της Μπόρις Τζόνσον.
 
Η δε εικόνα για τη συνοχή του κόμματος που δόθηκε από τη χθεσινή ψηφοφορία για το fracking (τεχνική γεώτρησης για άντληση πετρελαίου ή αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα) ήταν άλλο ένα μήνυμα αποδοκιμασίας κατά της Τρας. Η συνεδρίαση μετατράπηκε σε αρένα, εν μέσω σύγχυσης σχετικά με το εάν η ψηφοφορία για το fracking ήταν ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
 
54 βουλευτές προτείνουν μομφή
 
Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γκράχαμ Μπράντι είχε λάβει περισσότερες από 54 επιστολές βουλευτών που ζητούν την δρομολόγηση διαδικασίας δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού, όμως η πρόβλεψη για την ενεργοποίηση μίας τέτοιας διαδικασίας είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων και αυτό το χρονικό όριο είναι πολύ μακριά.
 
Ο πρόεδρος των Εργατικών Κιρ Στάρμερ μιλώντας σε συνδικαλιστικό συνέδριο, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο των Συντηρητικών για λήψη απεργιακών αποφάσεων από το 50% και άνω των μελών ενός συνδικάτου και επιπλέον ότι θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα βασικά αιτήματα αυξήσεων σε ορισμένους κλάδους. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους Εργατικούς και προηγούνται κατά πολύ. Καθώς οι χειρισμοί της Τρας ήταν υπεύθυνοι για τον καταποντισμό του Συντηρητικού Κόμματος, η παραίτηση της έμοιαζε πλέον μονόδρομος…
 
Πηγή : https://slpress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου