MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εφιάλτης πάνω από τον πλανήτη, το χρέος: Στο 289% η σχέση του με το παγκόσμιο ΑΕΠ

Τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Η ραγδαία αύξηση οφείλεται στην αμερικανική κρίση του 2008 η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια σαν τσουνάμι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Ο υπερχρεωμένος χρηματοπιστωτικός κλάδος τότε διασώθηκε από τις κυβερνήσεις, με συνέπεια τα χρέη να εκτοξευτούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 50 ετών. “Ετσι, από το 2007 έως και το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό χρέος νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών του κόσμου αυξήθηκε κατά 289% ή κατά 57 τρισ. δολάρια (αύξηση αντίστοιχο με το 17% του παγκόσμιου ΑΕΠ), φθάνοντας το συνολικό ποσό στα 200 τρισ. δολάρια περίπου, που αντιστοιχεί στο 286% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα εκτός του ευρώ; Ποτέ!» λέει ο Γιούνκερ.

Του Γιώργου Δελαστίκ 

Εμείς γράφουμε και ξαναγράφουμε μήπως και το αντιληφθεί η σημερινή κυβέρνηση και χαράξει πολιτική εδραζόμενη στο θεμελιώδες αξίωμα: Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να πετάξουν οι Γερμανοί την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη! Ο λόγος είναι απλούστατος: Δεν θα ξεκινούσε ποτέ το Βερολίνο με τα ίδια του τα χέρια μια υπαρξιακή κρίση της Ευρωζώνης! Αν έκανε ποτέ η Γερμανία αυτό το μοιραίο λάθος, όλα τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του κόσμου με επικεφαλής τα αμερικανικά θα έπεφταν να κατασπαράξουν την Ευρωζώνη. Οχι φυσικά από... αλληλεγγύη προς την Ελλάδα! Απλώς θα έβγαζαν τρελά κέρδη κόβοντας φέτες την Ευρωζώνη! «Αριστεροί υπερφίαλοι ισχυρισμοί» θα μπορούσε να πει κάποιος. Ισως. 

Γλέζος: Ό,τι δεν κατάφερε η Γερμανία με τα όπλα, το κατάφερε με το ευρώ.

«Εκείνο που δεν κατόρθωσε να κάνει τότε με τα όπλα η Γερμανία, δηλαδή να δημιουργήσει μια γερμανική Ευρώπη, το πετυχαίνει σήμερα, με την οικονομική ισχύ και με τη βοήθεια των HΠΑ και των άλλων νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - εκτός των Σοβιετικών, εννοείται», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μανώλης Γλέζος.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ο Ψυχρός Πόλεμος έδωσε την ευκαιρία στις HΠΑ και στο δημιούργημά τους, το ΝΑΤΟ, να επιβάλουν τη θέλησή τους στην Ευρώπη. Και καρπός αυτής της θέλησης είναι η σημερινή Γερμανία».