MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Eurostat: Το 28% των Ελλήνων αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση μαζί με την Ισπανία
 
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Ελλάδα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2021.
 
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η χειρότερη θέση μαζί με την Ισπανία, με το ποσοστό που βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, να ανέρχεται στο 28%.

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ρουμανία, με ποσοστό 34% και στη δεύτερη η Βουλγαρία με 32%. 

Ε.Βενιζέλος κατά Κ.Μητσοτάκη για υποκλοπές: «Διασύρετε το Σύνταγμα – Δεν υπάρχει το απόρρητο που επικαλείσθε»

«Η Εξεταστική Επιτροπή συνιστά την ανώτερη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου»


Σε ένα ακόμη χτύπημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την επίκληση του απορρήτου στην Εξεταστική Επιτροπή, «μιλάμε για τον διασυρμό της ερμηνείας και της εφαρμογής του Συντάγματος και της έννοιας των οργανωτικών βάσεων του πολιτεύματος».

Η επόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει ήδη ξεκινήσει – Γιατί η αγορά ομολόγων δίνει σήμα κατάρρευσης

Η ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου δείχνει… κρίση


Oλοένα και αυξάνονται οι «φωνές» των traders, των οικονομολόγων και των γκουρού των ομολόγων, που ανησυχούν πως η ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου δείχνει… κρίση, καθώς η Federal Reserves επιταχύνει τη νομισματική σύσφιξη.
 
Με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να διπλασιάζει τον ρυθμό διά του οποίου εκσφενδονίζει τα ομόλογα που μέχρι πρότινος αγόραζε από τον ισολογισμό της, πολλοί τραπεζίτες και, γενικά, μετέχοντες στο χρηματιστήριο ανησυχούν πως η ήδη μειωμένη ρευστότητα η οποία διαχέεται στα αμερικανικά ομόλογα καλλιεργεί το έδαφος για μια οικονομική… καταστροφή – ή, έστω, διόρθωση.
 

Χημικά και αύρες κατά φοιτητών από τα ΜΑΤ

Ακόμα μια φοιτητική κινητοποίηση όπου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ρόλο... πρωταγωνιστικό. Αυτή τη φορά, στα Προπύλαια, όπου συνεχίστηκε ο διαρκής αγώνας των φοιτητών κατά της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.


Κι αυτή λοιπόν, η κινητοποίηση εκατοντάδων φοιτητών σημαδεύτηκε από ένταση και καταστολή, καθώς δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να περιορίσουν τη συγκέντρωση με χημικά και αύρες.

Υποκλοπές: Απόφαση - «άδειασμα» του ΔΣΑ σε Μητσοτάκη και Άρειο Πάγο

Ηχηρή παρέμβαση από τον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας, ο οποίος αφήνει σαφείς αιχμές κατά Μαξίμου και κυβέρνησης, αλλά εκτοξεύει βέλη και προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ιδιαίτερα τον Ισίδωρο Ντογιάκο.


Στην απόφασή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι «σε μια δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι υφίστανται κρατικοί μηχανισμοί που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς λογοδοσία» και «απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων».

«Σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτος δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί, αλλά υπάρχει υποχρέωση απαρέγκλιτης τήρησης του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής δικαιϊκής τάξης. Οι τυχόν ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωποποιημένα και λυσιτελώς, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά» τονίζει με νόημα ο ΔΣΑ.