MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Eurostat: Το 28% των Ελλήνων αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση μαζί με την Ισπανία
 
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Ελλάδα όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό το 2021.
 
Η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η χειρότερη θέση μαζί με την Ισπανία, με το ποσοστό που βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, να ανέρχεται στο 28%.

Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Ρουμανία, με ποσοστό 34% και στη δεύτερη η Βουλγαρία με 32%. 

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Τσεχία (11%), Σλοβενία (13%) και Φινλανδία (14%).

Μικρή επιδείνωση στην Ε.Ε.

Όσον αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2021, 95,4 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν το 21,7% του πληθυσμού, αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (κίνδυνος φτώχειας, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή/και διαβίωση σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας). 

Πρόκειται για ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 2020 (94,8 εκατομμύρια- 21,6% του πληθυσμού).

Μεταξύ των 95,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ε.Ε. που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, περίπου 5,9 εκατομμύρια (1,3% του συνολικού πληθυσμού) ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα και τους τρεις κινδύνους φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
 
Το 2021, 73,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ 27,0 εκατομμύρια είχαν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και 29,3 εκατομμύρια ζούσαν σε νοικοκυριό με χαμηλή ένταση εργασίας.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για γυναίκες, νέους, ανέργους

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν μεγαλύτερος στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες (αντί για τους άνδρες), τους νέους ενήλικες (αντί για τους μεσήλικες ή τους ηλικιωμένους), τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (αντί για τα άτομα με μεσαίο ή τριτοβάθμιο μορφωτικό επίπεδο) και, ιδίως, για τους ανέργους.
 
Ειδικότερα, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. ήταν, το 2021, υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες (22,7 % έναντι 20,7 %).
 
Την ίδια ώρα, πάνω από το ένα πέμπτο (22,5 %) του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζει σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2021.



 Πηγή :
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου