MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ελληνισμός και κουλτούρα Εθνικής Ασφάλειας σε συνθήκες Γεωστρατηγικής Περιδίνησης

Μια μεγάλη συζήτηση με επίκεντρο την κουλτούρα Εθνικής Ασφάλειας εντός και εκτός Ελλάδας, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, στην πορεία έως την Αθήνα των Κροατών χούλιγκαν - νεοφασιστών, την μεταναστευτική ροή και τις νέες συνομιλίες για αυτήν, έως τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο και από τα "Ελικο-βρύχια" στο Στεφανοβίκειο , στην τραγωδία της Ανθρωπιστικής Αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη.

- Η Ελλάδα , τα κρατικά της επιτελεία , το πολιτικό σύστημα και η στρατηγική "σιωπή" , ενώπιον μιας πρωτοφανούς γεωπολιτικής περιδίνησης με γεωστρατηγικές τοποθετήσεις που αλλάζουν πολλά στην ευρύτερη περιοχή μας και που έχουν μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας

Πληθωρισμός, κέρδη και ανισοκατανομή του εισοδήματος

Το διεθνές και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια,  χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, από ανισοκατανομή του εισοδήματος και από βραχυπρόθεσμες ασυνέχειες και αναταράξεις, από μεσοπρόθεσμες κρίσεις της προσφοράς και από αύξηση του κόστους δανεισμού, οι οποίες υπονομεύουν σοβαρά την ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα, παρά τη  σημαντική αύξηση των επιτοκίων, σε υψηλό επίπεδο τόσο τις τιμές των ενεργειακών  προϊόντων, των τροφίμων, των μεταφορών, του εφοδιασμού κτλ, όσο και το κόστος παραγωγής. 
 
Στις συνθήκες αυτές οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προέβησαν και  προβαίνουν σε πολιτικές αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να επιτύχουν τον Καταστατικό  στόχο της σταθερότητας των τιμών και της επιστροφής, σε σύντομο χρόνο, του επιπέδου του πληθωρισμού στο ουδέτερο επίπεδο του 2%.