MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Η «σφαγή» της μεσαίας τάξης

Το 4% χαμηλότερο ΑΕΠ που θα προκληθεί από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα κοστίσει στην ΕΕ πάνω από 600 δις € – αποτελώντας κυριολεκτικά μία «σφαγή» των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, στο βωμό της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Η ανακατανομή βέβαια των εισοδημάτων, από την εργασία στο κεφάλαιο, είναι σίγουρα η πρόθεση των κεντρικών τραπεζών – αφού ο στόχος τους είναι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό που θα προέκυπτε από το σπιράλ μισθών τιμών, περιορίζοντας την κατανάλωση. Εύλογα από την οπτική γωνία των κεντρικών τραπεζών, αφού οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου είναι λιγότεροι και καταναλώνουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματος τους, από τους μισθωτούς – οπότε δεν επηρεάζουν την κατανάλωση.
,

Πυρηνικός τρόμος - Στις 12.512 οι πυρηνικές κεφαλές, έτοιμες για χρήση οι 9.576 – Πρώτη η Ρωσία

Η Κίνα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση πυρηνικών κεφαλών προς χρήση τον τελευταίο χρόνο 
 
Στην πιο επικίνδυνη περίοδο της ιστορίας της παρασύρεται η ανθρωπότητα καθώς ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που διατηρούν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθεί να αυξάνεται.
 
Σύμφωνα με το σουηδικό κέντρο μελετών Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή – τον Ιανουάριο του 2023 - υπάρχουν παγκοσμίως 12.512 πυρηνικές κεφαλές (μειωμένες κατά περίπου 200 σε σχέση με το 2022), εκ των οποίων οι 9.576 είναι έτοιμες προς χρήση (αυξήθηκαν κατά 86 σε σύγκριση με το 2022).