MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

«Μαρτύριο της σταγόνας» με την τελευταία δόση του Μνημονίου σχεδιάζουν οι δανειστές

Για το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί ολόκληρη η τελευταία δόση των 11,7 δισ. ευρώ μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο, εάν τελικώς δεν αποδειχθεί έτοιμη η Αθήνα να παραδώσει εκπληρωμένα όλα τα προαπαιτούμενα, προετοιμάζονται κυβέρνηση και δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αργός ρυθμός εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων της 4ης αξιολόγησης έχει θορυβήσει τους θεσμούς, που εξετάζουν να βάλουν και αυτοί «φρένο» με τη σειρά τους στην καταβολή της προγραμματισμένης για το καλοκαίρι δόσεως.

ΤΥΧΑΙΟ;

Ο Γκαίμπελς κατάλαβε το λάθος του, εν μέσω του πολέμου και της αντίστασης των λαών, και προσπάθησε να αντικαταστήσει το “μύθο” περί “ανωτερότητας και κυριαρχίας της γερμανικής φυλής”, με το μύθο περί “Νέας Ευρωπαϊκής Τάξης”.

Ήταν όμως αργά. Οι λαοί είχαν ήδη ξεσηκωθεί εναντίον των Γερμανών.

Σήμερα, επανήλθε ο “μύθος” της “Νέας Ευρωπαϊκής Τάξης Πραγμάτων”, όπου "συμπτωματικά" ολόκληρη η Ευρώπη είναι υπό την οικονομική κυριαρχία των Γερμανών.

Τουρκία, εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

Mε την κατάρρευση της λίρας οι τιμές των τουρκικών προϊόντων στο εξωτερικό βυθίστηκαν και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 54,2% σε ετήσια βάση – ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Επενδύσεις & Αγορές

Ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε πως οι εξαγωγές της χώρας του έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 15,1 δις $ το Μάρτιο (πηγή) – ενώ ο σύνδεσμος εξαγωγέων ανέφερε πως οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% ή σε 12μηνη βάση κατά 10,5% στα 160 δις $.

Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας

Ο άνθρωπος που οδήγησε την πατρίδα του στην έξοδο από την πολιτική «σοκ και δέους» που της επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, ενώ την κατέστησε ξανά παγκόσμια δύναμη, ανακτώντας την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του λαού του, δεν μπορεί να παρομοιάζεται με το διάβολο – ούτε η χώρα του ως η νούμερο ένα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Άποψη 

Το Ισραήλ μου είναι συμπαθές, αν και θα ήθελα πάρα πολύ να μιλάμε για το ελληνικό θαύμα, παρά για το ισραηλινό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως εγκρίνω τη στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους ή δεν βλέπω τη διαφθορά της πολιτικής του ηγεσίας. Η Ρωσία μου είναι επίσης συμπαθής, επειδή δεν θέλει να υποταχθεί στις Η.Π.Α. και προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το δυτικό σύστημα του χρέους – παρά το ότι δέχεται συνεχείς οικονομικές επιθέσεις και της επιβάλλονται κυρώσεις, οι οποίες της κοστίζουν πάρα πολλά. Ούτε όμως αυτό σημαίνει πως εγκρίνω την εισβολή της στην Κριμαία – όσο και αν προσπαθεί να τη δικαιολογήσει.

Ο πόλεμος του νερού

Μόλις το 3% των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη είναι στη διάθεση των ανθρώπων και των ζώων ως πόσιμο νερό, εκ των οποίων όμως το 2% είναι παγωμένα – ενώ τα μεγαλύτερα αποθέματα υπάρχουν στη Βραζιλία και στη Ρωσία.

Ανάλυση
Στις 23 Μαρτίου τελείωσε στην Μπραζίλια το 8ο παγκόσμιο συνέδριο νερού, με την κοινή συμφωνία 150 κρατών, σε σχέση με τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων τους – η οποία υπεγράφη από ηγέτες κρατών, δημάρχους και για πρώτη φορά από δικαστές (πηγή). Όπως σε όλα τα προηγούμενα συνέδρια, επαναλήφθηκε η τελική δήλωση των υπουργών που αφορά μία επείγουσα έκκληση για αποφασιστική, κοινή δράση.

Το νερό της Θεσσαλονίκης

Όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, θα απαξιωθούν και θα ξεπουληθούν, αφού δεν διενεργούνται οι απαιτούμενες επενδύσεις – επειδή είναι αδύνατες όσο η χώρα είναι υποχρεωμένη από την πολιτική των μνημονίων να έχει πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους στον προϋπολογισμό της.

Επικαιρότητα

Το πρόβλημα ύδρευσης που προέκυψε στη Θεσσαλονίκη, με ευθύνη προφανώς της ΕΥΑΘ, δεν είναι τυχαίο – τίποτα δεν είναι τυχαίο στην Ελλάδα σήμερα, ούτε καν η τουρκική προκλητικότητα ή το θράσος των Σκοπιανών. Δεν είναι όμως σωστή ούτε η θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφορεί, σύμφωνα με την οποία το συμβάν είναι σκόπιμο, με στόχο την απαξίωση της εταιρείας για να γίνει ευκολότερο το ξεπούλημα της – ενώ είναι δημαγωγικές οι κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τις οποίες η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, αφού δεν είναι αντίθετη στην πολιτική των μνημονίων.