MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Η συνωμοσία του λαμπτήρα

Πώς μπορεί ένας λαμπτήρας να αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε; Μπορεί μία οικονομία να παράγει με την υπόθεση ότι υπάρχουν άπειροι πόροι, ενώ ζει σε ένα πεπερασμένο πλανήτη; Ο εκτυπωτής σου που σταμάτησε να δουλεύει, χάλασε πραγματικά ή τον προγραμμάτισαν έτσι; 

Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα απαντά το ντοκιμαντέρ The light bulb conspiracy. Προβλήθηκε το 2010, σκηνοθετήθηκε από τον Cosima Dannoritzer και πραγματεύεται το θέμα της προγραμματισμένης βραχυβιότητας (ΠΒ). Προγραμματισμένη βραχυβιότητα είναι η εσκεμμένη μείωση της ποιότητας των προϊόντων ή η τεχνητή παρέμβαση σε αυτά έτσι ώστε να έχουν περιορισμένη, πολύ μικρότερη, διάρκεια ζωής

Παγκόσμια Πρωτοτυπία η Εθελούσια Προσφυγή στη Χάγη για Εθνικές «Αποκλίσεις»

Του Δημητρίου Δρόσου*
      
Ουδέποτε στη σύγχρονη ιστορία, ένα Κράτος προσέφυγε εθελοντικά και ειρηνικά στη Χάγη (χωρίς θεωρητικά να πιέζεται από κανέναν) προκειμένου να συζητηθούν θέματα «αποκλίσεων», από τις αρχικές εθνικές θέσεις. Μία τέτοια επικείμενη προσφυγή διαφαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί συντόμως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
 
Προκειμένου να προσφύγει η Ελλάδα στη Χάγη, για να συζητήσει με το κράτος πειρατή της Τουρκίας, πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό, ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα είναι δεσμευτική, για αμφότερα τα μέρη και παράλληλα να καθορισθεί εκ των προτέρων η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν. Σύμφωνα με την υφιστάμενη μέχρι σήμερα Εθνική γραμμή, όπως έχει αποτυπωθεί στις συσκέψεις όλων των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του/της ΠτΔ, διαχρονικά, το μόνο θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί από την Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ (και όχι αορίστως οι θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την Αιγιαλίτιδα Ζώνη).