Στην ΕΕ δεν σήμανε συναγερμός, ούτε για το πολύ υψηλό έλλειμμα της Ιταλίας, που υπερβαίνει το αντίστοιχο της Ελλάδας, όταν κρίθηκε απαραίτητη η είσοδός της στο ΔΝΤ, αλλά ούτε και για την στασιμότητα της οικονομίας της, που τροφοδοτεί υψηλή ανεργία και συνεχή αύξηση του χρέους της, ως ποσοστό στο ΑΕΠ. Αντιθέτως, ανέβηκε στο κόκκινο το θερμόμετρο του πανικού, με την είδηση ότι η Ιταλία ετοιμάζει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμής, το Mini-BOT. Η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να υποβαθμίσει τη σημασία του, υποστηρίζοντας απλώς, και χωρίς άλλες επεξηγήσεις, ότι πρόκειται για μεθόδευση, που θα επιτρέψει την ταχύτερη πληρωμή του χρέους της. Το Mini-BOT, προοίμιο της εξόδου από το ευρώ;
MOTD
Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.
Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας
Τρίτη 18 Ιουνίου 2019
Καλεντερίδης : Διαβάστε το με προσοχή και δείτε γιατί οδηγούμαστε σε εθνική ήττα
Σάββας Καλεντερίδης
Τα τελευταία τρία χρόνια είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα μια φιλολογία για «κίνδυνο ατυχήματος», ακόμα και για «επικείμενο θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, μια φιλολογία που καλλιεργείται από δηλώσεις ξένων διπλωματών που υπηρετούν στην Ελλάδα και από δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων τις οποίες αναπαράγουν τα ελληνικά ΜΜΕ. Μάλιστα η αναπαραγωγή των δηλώσεων αυτών πολλές φορές γίνεται με τέτοιο τρόπο, που άνετα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι μάλλον επιδιώκονται δύο πράγματα και σίγουρα όχι η υπεύθυνη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.
Λέξεις κλειδιά :
5η Φάλαγγα,
Ελλάδα,
Προπαγάνδα,
Τουρκία,
Υπονόμευση,
Ψυχ. Επιχειρήσεις
Παιχνίδια πολέμου στον περσικό κόλπο
Ας μην ξεχνάμε πως οι Η.Π.Α. ξεκίνησαν και αιτιολόγησαν όλους τους πολέμους τους από την εποχή του Βιετνάμ, με σκηνοθετημένα ψέματα – όπως στο θέμα του Κουβέιτ, της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ, όπου ο Σαντάμ Χουσεΐν ενοχοποιήθηκε για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής που δεν βρέθηκαν ποτέ, λίγο αργότερα μετά τη δήλωση του πως θα διεξάγει όλες τις συναλλαγές πετρελαίου με ευρώ. Έχουμε άλλωστε αναφερθεί στο θέμα των πολέμων του δολαρίου, τονίζοντας πως εάν χάσει το δολάριο τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα, η υπερδύναμη θα βιώσει μία θηριώδη οικονομική και κοινωνική κρίση – με την οποία μάλλον δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.
Λέξεις κλειδιά :
Γεωπολιτικά,
Δολάριο,
ΗΠΑ,
Κινήσεις,
Μ.Ανατολή,
Πολεμική Στάση,
Χώρες,
Proxy Wars
Η κλιμακούμενη τουρκική απειλή
Περπατάμε μέσα στο ναρκοπέδιο της διεθνούς πολιτικής και οι περισσότεροι ιθύνοντες νομίζουν ότι είναι ανθόσπαρτη παιδική χαρά. Εδραιωμένα ιδεολογήματα για το πώς εξελίσσεται ο κόσμος κυριαρχούν και σέρνουν την Ελλάδα από την μια παγίδα στην άλλη. Έτσι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Αλβανία ή και την Τουρκία, για παράδειγμα, οι θέσεις που διατυπώνονται δημόσια από πολλούς φορείς πολιτικών ρόλων, δείχνουν ότι δεν υπάρχει γνώση και κατανόηση για τον κρατοκεντρικό χαρακτήρα του διεθνούς συστήματος.
Φαίνεται καθαρά πως μετά την «προδοσία» της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας, όπου μέσω του Δούρειου Ίππου των Σκοπίων δρομολογείται ο διαμελισμός της Ελλάδας με επόμενο βήμα τη Θράκη, ακολουθούν οι προσπάθειες διχοτόμησης του Αιγαίου μέσω της Κύπρου και συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών μας αποθεμάτων – από μία Τουρκία εντελώς απομονωμένη γεωπολιτικά, με ένα δικτάτορα στην εξουσία και με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι πάρα πολλοί, από ένα απλό θερμό επεισόδιο έως έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων των Η.Π.Α. με τη Ρωσία – ενώ ασφαλώς η πολιτική κατευνασμού της ελληνικής κυβέρνησης δεν βοηθάει καθόλου.
Λέξεις κλειδιά :
Απειλή,
Αποτροπή,
Γεωπολιτικά,
Παραβιάσεις,
Πρόβλημα,
Τουρκία,
Τσαμπουκάς,
Χειρισμός
Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Η τελική απάντηση στο ερώτημα αν η τεχνολογία, που αναπτύσσεται αντικειμενικά, θα ωφελήσει ή όχι την ανθρωπότητα, μπορεί να δοθεί μόνο από τους συσχετισμούς –και τη δυναμική τους– ανάμεσα στην εργατική και την αστική πολιτική. Εκεί, στη διεκδίκηση πρωτίστως όχι μόνο του χρόνου που απελευθερώνει η σύγχρονη επιστήμη αλλά και του χρόνου που απελευθερώνει την ίδια την εργασία.
Λέξεις κλειδιά :
Βιομηχανία,
Εγκυκλοπαιδικά,
Επανάσταση,
Τεχνολογία
Προσεχώς…γηροκομείο Ελλάδα -Ευρώπη- Αύξηση πληθυσμού στην Αφρική- Λύση η αύξηση της απασχόλησης
Οι Ευρωπαίοι μπορούν να προσβλέπουν σε ζωές πιο μακριές, υγιείς και δραστήριες, χάρη στις συνεχείς προόδους στη βιοϊατρική και στην ποιότητα ζωής, που έχουν ως αποτέλεσμα το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ενός ανθρώπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σήμερα περίπου τα 81 έτη, εννέα χρόνια πάνω από το μέσο παγκόσμιο όρο.
Το προσδόκιμο ζωής του μέσου Ευρωπαίου προβλέπεται ότι στο μέλλον θα αυξάνεται κατά δύο χρόνια ανά δεκαετία. Αν αυτή η τάση όντως επιβεβαιωθεί, τότε -σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων– το 2060 το 32% του πληθυσμού της ΕΕ, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις κατοίκους, θα είναι άνω των 65 ετών, έναντι ποσοστού 19% το 2015 και μόνο 13% το 1960.
Λέξεις κλειδιά :
Δημογραφικό,
Ε.Ε,
Ελλάδα,
Πληθυσμός,
Πρόβλημα,
Στατιστικά,
Στοιχεία
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)