MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.

Το facebook ελέγχει 3 δις ανθρώπους … ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ

– ΔΙΕΡΕΥΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΥΛΙΚΟ


Πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ελέγχει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μέσω του facebook, δήλωσε η πληροφοριοδότης Φράνσις Χόγκεν, σε εκπροσώπους της βρετανικής αντιπροσωπείας που ερευνά τις καταγγελίες της.

Πάντως, η πρώην εργαζόμενη του Facebook έκανε έκκληση για εξωτερική ρυθμιστική αρχή που θα μειώσει τη ζημιά που κάνει ο τεχνολογικός κολοσσός στην κοινωνία. Η ίδια αποφάσισε να μιλήσει και στη Βρετανία, μία περίοδο όπου η χώρα αναζητεί τρόπο να ρυθμίσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η Χόγκεν έχει διαρρεύσει δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα της επιχείρησης για την εσωτερική λειτουργία του Facebook, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία έβαλε πάνω από την προστασία των χρηστών το οικονομικό της συμφέρον. Η Χόγκεν είπε πως αν δεν βρεθεί μία λύση τα διαδικτυακά μέσα θα λειτουργούν με βάση τα συμφέροντα των μετόχων και όχι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
 

Η χώρα της ανείπωτης ντροπής

Δεν είναι δυνατόν μία χώρα που έχει δανεισθεί και σπαταλήσει μέσα σε δύο μόλις χρόνια 41 δις €, που το δημόσιο χρέος της πλησιάζει τα 400 δις € έχοντας ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ της, που το κόκκινο ιδιωτικό της χρέος έχει υπερβεί τα 300 δις € μαζί με τις επιβαρύνσεις, που οι τράπεζες της είναι χρεοκοπημένες, που το εξωτερικό της χρέος αυξήθηκε κατά 125 δις $ μέσα σε τρία μόλις χρόνια στα 525 δις $, που δεν παράγει σχεδόν τίποτα αλλά μόνο εισάγει κοκ., να πιστεύει πως είναι εθνικά κυρίαρχη – εθελοτυφλώντας στην παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας έναντι της επιμήκυνσης των 95 δις € και στις μελλοντικές παραχωρήσεις όσον αφορά το μισό Αιγαίο στην Τουρκία, όπου ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο Εφιάλτης που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στα μνημόνια. Εν τούτοις η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν συζητά καθόλου και δεν διαμαρτύρεται παρά μόνο προσχηματικά, για εσωτερική κατανάλωση – έχοντας αποδεχθεί de facto πως η μοίρα της είναι η ατολμία, ο συμβιβασμός, το σκύψιμο του κεφαλιού και ο ραγιαδισμός.