MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Μoody’s: Σε ισχύ τα capital controls για άλλους 18 μήνες

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι το capital controls θα παραμείνουν στην Ελλάδα για άλλους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2019. Παράλληλα, στην έκθεσή της η Moody’s κρίνει ως credit positive για τις ελληνικές τράπεζες, τη μείωση χρήσης του ELA στα 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, η μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Ο διαχρονικά αδίστακτος εχθρός των πολιτών… και σύγχρονη εξουσία “περιορισμένης ευθύνης”

Μετά την αποκάλυψη στο Μάτι, απόρροια της αχρηστίας του ελληνικού κράτους που συστηματικά καταβάλλει προσπάθειες να αποδειχθεί ότι διαχρονικά αποτελεί τον μεγαλύτερο, αδίστακτο και ανάλγητο εχθρό των πολιτών της χώρας, οι κυβερνητικοί σε μία απελπισμένη προσπάθεια να καλύψουν την ανικανότητα τους, προωθούν καινοφανείς θεωρίες. 

Αντιγράφουμε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ το ακόλουθο απόσπασμα της συνέντευξης του αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργού Επικρατείας, βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναρδάκη. 

«…Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος». 

Λαϊκισμός – Δεξιός και Αριστερός

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Σε προηγούμενο κείμενο είχα αναφερθεί στον αναρχο-λαϊκισμό. Ο λαϊκισμός είναι ένα διαχρονικό διεθνές φαινόμενο που προκύπτει πάντα όταν οι ελίτ (άρχουσα τάξη) καταπιέζει τις χαμηλότερες τάξεις και επικρατούν συνθήκες ακραίας ανισότητας και φτώχειας.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βλέπουμε τον λαϊκισμό με όρους δεξιάς – αριστεράς δηλαδή ότι υπάρχει δεξιός και αριστερός λαϊκισμός (ο οποίος όμως διαφέρει σημαντικά από τον αναρχο-λαϊκισμό). 

ΔΝΤ: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος ως το 2038

Βιώσιμο θεωρεί το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος μέχρι το 2038 προεδοποιώντας, παράλληλα, πως υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι και μεταρρυθμιστικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στην έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναφέρεται πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που εξαγγέλθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο ενισχύουν σημαντικά τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά οι θετικές επιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διατηρηθούν.