MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Δώστε κίνητρα στις εξορυκτικές εταιρείες μην φύγουν από την Ελλάδα

Τη στιγμή που η τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά και μια σειρά περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα --ο καθένας με τον τρόπο που του αναλογεί και για διαφορετικούς λόγους φυσικά-- ακύρωσης των ελληνικών εξορύξεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι τιμές φυσικού αερίου συνεχίζουν να καταρρέουν στη διεθνή αγορά (Εικ.1) με αποτέλεσμα να έχουν έλθει σε δυσχερή θέση πολλές εξορυκτικές εταιρείες. 

Με άλλα λόγια, αυτή η κατάσταση είναι μεσοπρόθεσμα εξαιρετικά δυσμενής τόσο για τα αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου όσο και για την παρουσία τους εντός της ελληνικής επικράτειας για την ανάδειξη του ορυκτού μας πλούτου σε υδρογονάνθρακες. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ιδιαίτερα ότι η αποφασισθείσα επίσημα απολιγνιτοποίηση της χώρας μας προϋποθέτει την στήριξη του ενεργειακού μείγματος της χώρας μας τόσο από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) όσο και από εγχώριες πηγές φυσικού αερίου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

North Stream 2: Τι σημαίνουν οι αμερικανικές κυρώσεις;

Οι συντάκτες του νόμου, ο Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ και η Τζέην Σαχίν από τους Δημοκρατικούς, κάνουν λόγο για αυστηρότατες, στοχευμένες κυρώσεις εναντίον των εταιρειών. 

Οι κυρώσεις στρέφονται κυρίως εναντίον των διαχειριστών των πλοίων πόντισης σωλήνων. Πρόκειται για εταιρείες κυρίως από την Ελβετία και την Ιταλία. «Η ιταλική εταιρεία είναι ήδη έτοιμη με τις εργασίες της» δηλώνει ο Σάσα Λόμαν, από το Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική. Έτσι η ελβετική εταιρεία Allseas έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα εάν θα πρέπει να συνεχίσει με τις εργασίες. 

Εκρηκτική η φοροδιαφυγή στη Γερμανία

Βασικοί λόγοι είναι οι «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές, παράνομα λογισμικά και εικονικά τιμολόγια. Επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλειες έως και 10 δις ευρώ κάθε χρόνο (από τις ταμειακές μηχανές)

Ξένη δημοσίευση 

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ότι, η Γερμανία είναι η πρωταθλήτρια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στις απάτες, στη διαφθορά κοκ. – κάτι που δεν θέλουν δυστυχώς να πιστέψουν όλοι εκείνοι οι Ελληνόφωνοι που κατηγορούν συνεχώς την πατρίδα μας. Ίσως όμως πεισθούν από το άρθρο της Deutsche Welle που ακολουθεί: 

Ελλάδα - Τουρκία σε Γεωπολιτική Διελκυστίνδα

Οι ραγδαίες εξελίξεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα νέα δεδομένα από την Σύμβαση Άγκυρας με Τρίπολη με στόχο τον κλοιό των ελληνικών νησιών από το σύμπλεγμα στο Καστελόριζο, την Κάρπαθο, την Κάσο και την Κρήτη, μέχρι την αποκοπή της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Θεατές και αθέατες όψεις μιας άκρως φορτισμένης εικόνας στην Ανατολική Μεσόγειο και η αλλαγή ταχύτητας των Τουρκικών στρατηγικών επιδιώξεων .