MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Τουρκία-Συρία Σεισμός: Ξεπέρασαν τους 45.000 οι νεκροί και οι αγνοούμενοι είναι χιλιάδες

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς 264.000 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί στην Τουρκία και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στην χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
 
Έντεκα ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τρεις επιζώντες απεγκλωβίστηκαν χθες, Παρασκευή, από τα ερείπια κτιρίων στην Τουρκία. Ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα παραμένει στους 39.672, ενώ στην γειτονική Συρία έχουν αναφερθεί πάνω από 5.800 θάνατοι. Ο απολογισμός στην Συρία παραμένει ο ίδιος για μέρες.
 

18 Φεβρουαρίου 1952: Ελλάδα – Τουρκία στο ΝΑΤΟ και τα προπαγανδιστικά φιλμ της εποχής

Το 1949 όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα, τότε, είχε ακόμα εμφύλιο πόλεμο. Αν υπήρχε κάποια ευρωπαϊκή χώρα που διέτρεχε κομμουνιστικό κίνδυνο ήταν αυτή που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση!
 
Κι όμως δεν περιλαμβανόταν στις 12 χώρες που στις 4 Απριλίου εκείνης της χρονιάς υπέγραψαν την προσχώρησή τους στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο.
 
Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια, να πάμε στα 1952 για να… ωριμάσουν οι συνθήκες και να μπει στη συμμαχία μαζί με την Τουρκία. Το γιατί αναζητήστε το στις εξελίξεις εκείνης της εποχής.