MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κράτη και κεντρικές τράπεζες δαπανούν για τον κορωνοιό περί τα 8,68 τρισ. δολ. ή 21 φορές το σχέδιο Marshall... αλλά οι αγορές καταρρέουν; - Γιατί;

Τα 8,68 τρισεκ. δολάρια περίπου 38 φορές το ελληνικό ΑΕΠ και ξεπερνάει το σχέδιο Marshall που έφθασε στα 15 δισεκ. δολάρια με τα δεδομένα εκείνης της εποχής. 

Το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει σχεδιαστεί από κυβερνήσεις και τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. 

Το πακέτο στήριξης φθάνει τα 8,68 τρισεκ. δολάρια ποτέ στην ιστορία δεν είχε δοθεί τόσο μεγάλης έκτασης πακέτο οικονομικής στήριξης στην διεθνή οικονομία. 

Όμως παρά το εύρος, το μέγεθος και τις ανακοινώσεις των κρατών και των κεντρικών τραπεζών τα χρηματιστήρια καταρρέουν. 

Κραχ

Φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία – θυμίζοντας πως είχαμε πολλές φορές γράψει ότι, όσο πιο πολύ καθυστερεί, τόσο πιο καταστροφικό θα είναι. Ειδικά αφού το προηγούμενο του 2008 δεν καταπολεμήθηκε, αλλά μεταφέρθηκε επαυξημένο στο μέλλον. Στην Ελλάδα, με την κυλιόμενη χρεοκοπία που βιώνει, έχοντας καταδικαστεί από τις ανεπαρκείς ή/και ανίκανες κυβερνήσεις της, η κατάσταση προβλέπεται τραγική – χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.