MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ο αμερικανός αδελφός

Οι Η.Π.Α. θέλουν να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, έτσι ώστε να αγοράζουν λιγότερο φθηνό φυσικό αέριο οι Γερμανοί από τη Ρωσία και περισσότερο ακριβό από τις ίδιες. Εκτός αυτού, η ΕΕ υποχρεώθηκε από τους Αμερικανούς να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας – ενώ μαζί με τις Η.Π.Α. να κάνει πιο αυστηρές τις κυρώσεις της εναντίον της Βενεζουέλας. Την ίδια στιγμή όμως οι Η.Π.Α. εισήγαγαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2019 περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, από ότι το 2016 και το 2017 μαζί, αυξάνοντας ανάλογα τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία

Foreign Policy: Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με την Κύπρο

Μπορεί η μόχλευση εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο να ήταν ανέκαθεν μέρος της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα, επειδή υπάρχουν σημάδια ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση, σημειώνει το Foreign Policy.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία είναι πεινασμένη για πόλεμο με την Κύπρο» σημειώνει ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σπάνια υπήρξε τόσο αδύναμος στο εσωτερικό και τόσο επιθετικός με τους γείτονες στη Μεσόγειο».

1981-2019

Επιγραμματικά τα στάδια της υπερχρέωσης και της χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς επίσης οι λύσεις που ακόμη υπάρχουν. Υπό την προϋπόθεση βέβαια να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε ως ραγιάδες, όπως κάναμε ανέκαθεν – σταματώντας επί πλέον να πιστεύουμε στους κατ’ επίφαση ηγέτες-υποτακτικούς της Γερμανίας και στον από μηχανής Θεό που θα εμφανιστεί από το πουθενά, για να αποδείξει πως η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

«Βόμβα» από το Vocal Europe: «Κάθε τουρκική στρατιωτική δράση κατά Ελλάδας και Κύπρου, άμεση επίθεση στο ΝΑΤΟ»

Το ευρωπαϊκό think tank, Vocal Europe, δημοσίευσε σήμερα μια εκτενή ανάλυση για την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τους τρόπους εμπλοκής των ΗΠΑ.

Στο κείμενο παρουσιάζονται τρεις τουλάχιστον επείγουσες προκλήσεις τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουν άμεσα οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αν επιθυμούν να διασφαλίσουν τα στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντά τους. Ακολουθεί η ανάλυση του άρθρου «A new cooperation for energy security: Τhe US strategy in the Eastern Mediterranean», της Mariaeugenia Benato:

Κίτρινα και μαύρα γιλέκα

Περίπου 500 παράνομοι μετανάστες κατέλαβαν προχθές έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου C. de Gaulle στο Παρίσι, με το σύνθημα «Η Γαλλία δεν ανήκει στους Γάλλους. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μένει εδώ». Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε από μία ομάδα υποστήριξης μεταναστών, η οποία δήλωσε πως τα μέλη της αποκαλούνται «μαύρα γιλέκα» και πως η κατάληψη είναι μόνο η αρχή. Όπως αναφέρθηκε, εμπόδιζαν τους επιβάτες να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τους, έως ότου γίνει δεκτό το αίτημα τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
 
Εάν καταφέρει να αναλάβει την ηγεσία της ΕΚΤ ένας Γερμανός, όπως ο κ. Weidmann, θα ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρωζώνη – πολύ πιο καταστροφικό, από ότι η προεδρία της ΕΕ. Εν τούτοις αυτό ακριβώς επιδιώκει η Γερμανία, ενδεχομένως «τα δύο στα δύο», η οποία ποτέ δεν μαθαίνει από τα λάθη της – έχοντας την άποψη πως δεν πρέπει να της επιτραπεί ποτέ ούτε η ηγεσία της ΕΚΤ, ούτε της Κομισιόν, εάν θέλουμε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη και στον πλανήτη.

Ανάλυση

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΕ, αλλά η Γερμανία, παρά το ότι υποφέρουμε από τις συμφωνίες που μας έχουν επιβληθεί, ειδικά όσον αφορά την κοινή αγροτική πολιτική – επειδή εμείς τις υπογράψαμε εμφανιζόμενοι απροετοίμαστοι, αφού οι Ευρωβουλευτές μας ενδιαφερόταν και ενδιαφέρονται μόνο για τα περίπου 40.000 € της μηνιαίας αμοιβής τους (άρθρο).