MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Κίτρινα και μαύρα γιλέκα

Περίπου 500 παράνομοι μετανάστες κατέλαβαν προχθές έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου C. de Gaulle στο Παρίσι, με το σύνθημα «Η Γαλλία δεν ανήκει στους Γάλλους. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μένει εδώ». Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε από μία ομάδα υποστήριξης μεταναστών, η οποία δήλωσε πως τα μέλη της αποκαλούνται «μαύρα γιλέκα» και πως η κατάληψη είναι μόνο η αρχή. Όπως αναφέρθηκε, εμπόδιζαν τους επιβάτες να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τους, έως ότου γίνει δεκτό το αίτημα τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.
 
Επικαιρότητα 

Όπως πολύ σωστά διάβασα, η Γαλλία διαθέτει για πάνω από δύο αιώνες ένα κλασσικό μοντέλο κοινωνικής καινοτομίας. Αυτός είναι ο λόγος που τα «κίτρινα γιλέκα» ως ένα μοναδικό και πρωτότυπο κοινωνικό κίνημα, έχουν τεράστια σημασία διεθνώς. Πολύ περισσότερο επειδή συγκρούστηκαν με τον καπιταλιστικό μύθο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας που ουσιαστικά αποτελεί το κάλυμμα, πίσω από το οποίο κρύβεται ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Σε κάθε περίπτωση η εξέγερση τους αποκάλυψε τα ψέματα, τη βία και τον απολυταρχισμό των δήθεν δημοκρατικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπολοίπων αντιπροσωπευτικών θεσμών, όπως είναι τα βρώμικα πολιτικά κόμματα, τα διεφθαρμένα συνδικάτα και τα ΜΜΕ.

Εκτός αυτού τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το πρώτο αυθόρμητο κίνημα στην ιστορία που έχει οργανωθεί από μόνο του και που έχει διατηρηθεί πάνω από έξι μήνες, παραμένοντας αυτόνομο παρά την καταπίεση που υφίστανται τα μέλη του. Αποτελεί δε τη μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει, όσον αφορά την εξαθλίωση του κοινωνικού συνόλου που βιώνουμε, υπό το καθεστώς του αιμοβόρου καπιταλισμού. 

Οι απαιτήσεις των κίτρινων γιλέκων συμπεριλαμβάνουν την αποκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, μεταφορές), το συνταξιοδοτικό, την υγειονομική περίθαλψη για τους φτωχούς και πολλά άλλα. Κυρίως όμως τη συμμετοχική δημοκρατία, έτσι ώστε ο λαός να ψηφίζει μόνος του τους νόμους που τον αφορούν και να ελέγχει αυστηρά αυτούς που επιλέγονται με τις εκλογές για να τους εφαρμόσουν. Ουσιαστικά απέρριψαν ενστικτωδώς τους διεφθαρμένους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της καπιταλιστικής δήθεν δημοκρατίας, αποφεύγοντας τους «ηγέτες» και τους εκπροσώπους ακόμη και μέσα στις δικές τους τάξεις. 

Τα κίτρινα γιλέκα είναι πολύ δημοφιλή στο μέσο γαλλικό κοινό (73%), ενώ έγιναν ακόμη πιο δημοφιλή μετά από τις βίαιες επιθέσεις της κυβέρνησης, καθώς επίσης μετά από τη συκοφαντική προπαγάνδα εναντίον τους, μέσω των καθεστωτικών ΜΜΕ. Επειδή τώρα ο κ. Macron απέτυχε παταγωδώς να τα αντιμετωπίσει, ψήφισε πρόσφατα έναν νόμο κατά του βανδαλισμού, με έναν τρόπο όμως που καθιστά αδύνατη τη νόμιμη απόδειξη του. Στόχος του να διαλύσει το κίνημα με βίαιες κατασταλτικές μεθόδους (ήδη υπάρχουν δύο νεκροί, 23 διαδηλωτές έχουν τυφλωθεί στο ένα μάτι και χιλιάδες είναι σοβαρά τραυματισμένοι), χωρίς να μπορεί να προστατευτεί από το νόμο κανένας. 

Συνεχίζοντας, ένα από τα βασικά συνθήματα τους είναι το εξής: «Ξυπνήστε! Κλείστε την τηλεόραση σας! Ελάτε μαζί μας!». Ενώ τώρα τα κίτρινα γιλέκα είναι κατά κανόνα άτομα χαμηλού εισοδήματος, μέσης ηλικίας, οικογενειάρχες, με φιλικές διαθέσεις και επαρχιώτες, έχουν χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση και από πολλά ΜΜΕ ως «40.000 ακροδεξιοί και ακροαριστεροί συνωμότες, αντισημίτες και εχθροί της Δημοκρατίας». 

Ο στόχος του χαρακτηρισμού τους ήταν να δικαιολογηθεί η αστυνομική βία που χρησιμοποιείται εναντίον τους, όπου όμως ευτυχώς αντέδρασαν πρόσφατα η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλες τέτοιου είδους οργανώσεις. Εκτός αυτού, επιτροπές ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών υπέγραψαν δηλώσεις υποστήριξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, καταδικάζοντας την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για τη συμπεριφορά τους. 

Από την άλλη πλευρά τώρα, περίπου 500 παράνομοι μετανάστες κατέλαβαν προχθές έναν τερματικό σταθμό του αεροδρομίου C. de Gaulle στο Παρίσι, με το σύνθημα «Η Γαλλία δεν ανήκει στους Γάλλους. Ο καθένας έχει δικαίωμα να μένει εδώ». Η διαδήλωση αυτή διοργανώθηκε από μία ομάδα υποστήριξης μεταναστών (εικόνα), η οποία δήλωσε πως τα μέλη της αποκαλούνται «μαύρα γιλέκα» και πως η κατάληψη είναι μόνο η αρχή (πηγή). Όπως αναφέρθηκε, εμπόδιζαν τους επιβάτες να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα τους, έως ότου γίνει δεκτό το αίτημα τους να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. Επίσης με την ηγεσία της «Air France», απαιτώντας να σταματήσει η οποιαδήποτε οικονομική, υλικοτεχνική ή πολιτική συμμετοχή της στις απελάσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με όσα γενικότερα συμβαίνουν στη Γαλλία που θεωρείται ήδη ισλαμική χώρα (άρθρο μου), εγείρει πολλές απορίες.

Μία από αυτές είναι εάν γίνεται προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης να καταπνίξει την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων» με τη βοήθεια άλλων ομάδων, ακόμη και παράνομων μεταναστών, όπως εν προκειμένω τα «μαύρα γιλέκα». Τρομοκρατώντας δηλαδή τους πολίτες ο κ. Macron με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες εκ μέρους των μεταναστών, θα μπορούσε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα καταστολής, ισχυριζόμενος πως είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την ασφάλεια τους, στραγγαλίζοντας έτσι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

Μία άλλη εάν τέτοιου είδους γεγονότα και συμπεριφορές εκ μέρους των παράνομων μεταναστών, πυροδοτούνται υπόγεια από τους ελίτ οπαδούς της παγκοσμιοποίησης για να επιβάλλουν συμφωνίες τύπου Μαρόκου, αλλοιώνοντας τις κοινωνίες έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολα ελεγχόμενες. Μία τρίτη εάν πρόκειται να συμβούν ανάλογα γεγονότα σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία δεν φαίνεται μεν να μπορούν να υπάρξουν κίτρινα γιλέκα λόγω του γνωστού ραγιαδισμού, αλλά σίγουρα μαύρα.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου