MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Συνταγή Κομισιόν για μετεκλογική λιτότητα και φοροεπιδρομή-Νότης Μαριάς

Φωτογραφία EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Γράφει ο
Νότης Μαριάς
 
Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,  Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com
 
Πριν προλάβουν καλά-καλά να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στις Συστάσεις της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου έστειλε αυστηρό μήνυμα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας σε βουλή και κυβέρνηση που θα προκύψουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό και «δεδομένου ότι από το 2024 η ρήτρα διαφυγής απενεργοποιείται και οι χώρες-μέλη καλούνται να επιστρέψουν στη δημοσιονομική ισορροπία, η Κομισιόν δημοσίευσε σήμερα συστάσεις για κάθε κράτος για φέτος αλλά και ενόψει της προετοιμασίας των προϋπολογισμών του 2024» (www.naftemporiki.gr 24/5/2023). 
 

Νομισματική επανάσταση: Το bitcoin όπλο των BRICS για την αποδολαριοποίηση – Πώς θα λειτουργήσει μαζί με το κοινό νόμισμα

Η υιοθέτηση του bitcoin ενδέχεται να θεωρηθεί μέσο μετριασμού των συναλλαγματικών κινδύνων και της οικονομικής αστάθειας για τον Παγκόσμιο Νότο
 
H τεχνολογία του blockchain και το bitcoin το οποίο έχει προκαλέσει εδώ και λίγα χρόνια νομισματική επανάσταση αναμένεται να ενισχύσουν το εγχείρημα για κοινό νόμισμα το οποίο σχεδιάζουν να υλοποιήσουν τα κράτη που ανήκουν στη διευρυμένη συμμαχία των BRICS+  και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας.
 
Η Ana Palacio, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει εκφράσει την άποψη ότι τα κράτη της ομάδας των BRICS, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, εξετάζουν το ενδεχόμενο της διαμόρφωσης μιας «νέας νομισματικής τάξης» με βάση την πρόσφατη εξέλιξη.
 

Μητσοτάκης – Δένδιας: Να δώσουμε στην Τουρκία … διέξοδο στη θάλασσα

Φωτογραφία EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Μπορεί τα εθνικά θέματα να έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την προεκλογική ατζέντα, αλλά, τώρα, ιδιαίτερα μετά την παράδοση κρίσιμων υπουργείων, όπως του Εξωτερικών και της Αμυνας, σε υπηρεσιακούς υπουργούς, αρκετοί πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και «κύκλοι» του πρώην μεγάρου Μαξίμου, ανοίγουν με μεγαλύτερη άνεση τα στόματά τους, και σε κατ’ ιδίαν off the record ενημερώσεις περιγράφουν τους σχεδιασμούς τους, εφόσον βέβαια προκύψει εκ νέου κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Είναι εμφανέστατο ότι σοβαρότατα θέματα, όπως η φυλάκιση του -εκλεγμένου πλέον- Δήμαρχου Χειμάρρας, Μπελέρη, το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας ελληνο-τουρκικός διάλογος μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, εφόσον επανεκλεγεί ο  κ.Μητσοτάκης με τον  Ερντογάν που νίκησε ξανά, αλλά και οι σχέσεις Αθηνών – Σκοπίων, επιχειρείται να «θαφτούν», προκειμένου να μην θιγεί το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και αρμοδίων υπουργών του περί τα εθνικά θέματα, όπως του Νίκου Δένδια.