MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Γρίβας: Η Τουρκία αναβαθμίζεται με το AUKUS… φαντασιώσεις στην Ελλάδα

Η Τουρκία αναβαθμίζεται μετά την συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, ανέφερε σε συνέντευξή του ο καθηγητής της Σχολής Ευελπίδων Κώστας Γρίβας. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συγκρουστούν με την Τουρκία, τονίζει.


Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. 
 
 

Χρυσός, το σταθερότερο «νόμισμα» του πλανήτη

Η «καθήλωση» της τιμής του χρυσού δεν σημαίνει πως πρόκειται για ένα αναχρονιστικό «νόμισμα» του παρελθόντος – ενώ, από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που χτίσθηκε επάνω στην άμμο, στηριζόμενο στην εύκολη και τεχνητή πίστωση. Το μόνο πρόβλημα με το χρυσό, εκτός του ότι χειραγωγείται από τις κεντρικές τράπεζες, είναι η πλήρης απουσία φόβου των επενδυτών, όσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία – η οποία φαίνεται από τα συνεχή ρεκόρ των χρηματιστηρίων, από το τεράστιο ύψος του παγκοσμίου χρέους που δεν τους επηρεάζει καθόλου, από τους μικροεπενδυτές που αναλαμβάνουν τεράστια ρίσκα δανειζόμενοι, από την πορεία των κρυπτονομισμάτων κοκ. Γιατί δεν τους επηρεάζει; Επειδή είναι πεπεισμένοι πως οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίζουν συνεχώς και με επιτυχία τις αγορές – τυπώνοντας χρήματα χωρίς να προκληθεί πληθωρισμός που θα τις ανάγκαζε να αυξήσουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα το «σπάσιμο όλων των υπερβολών (φούσκες).


Ψυχρολουσία για κυβέρνηση από Ευρωβαρόμετρο: Το 80% των Ελλήνων θεωρεί κακή την κατάσταση της χώρας

Το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας στην ΕΕ


Κόλαφος για την κυβέρνηση το Ευρωβαρόμετρο, που υποδεικνύει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που αγωνιούν να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη. Οι Ελληνες αποδεικνύεται ότι όχι μόνον δεν είναι ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά εμφανίζονται ως οι πλέον απογοητευμένοι από όλους τους Ευρωπαίους.


Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η έρευνα, το 80% των Ελλήνων θεωρεί εντελώς κακή τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας από τους πολίτες ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Η συνωμοσία του λαμπτήρα

Πώς μπορεί ένας λαμπτήρας να αλλάξει τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε; Μπορεί μία οικονομία να παράγει με την υπόθεση ότι υπάρχουν άπειροι πόροι, ενώ ζει σε ένα πεπερασμένο πλανήτη; Ο εκτυπωτής σου που σταμάτησε να δουλεύει, χάλασε πραγματικά ή τον προγραμμάτισαν έτσι; 

Σε αυτά και σε άλλα τόσα ερωτήματα απαντά το ντοκιμαντέρ The light bulb conspiracy. Προβλήθηκε το 2010, σκηνοθετήθηκε από τον Cosima Dannoritzer και πραγματεύεται το θέμα της προγραμματισμένης βραχυβιότητας (ΠΒ). Προγραμματισμένη βραχυβιότητα είναι η εσκεμμένη μείωση της ποιότητας των προϊόντων ή η τεχνητή παρέμβαση σε αυτά έτσι ώστε να έχουν περιορισμένη, πολύ μικρότερη, διάρκεια ζωής