MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκικές επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον του PKK

Τον περασμένο Οκτώβριο δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ αναφορές ότι η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον Κούρδων σε Ιράκ και Συρία. Το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων Firat δημοσίευσε στις 18 Οκτωβρίου βίντεο που δείχνει δύο μέλη του PKK να υποφέρουν (τελικώς πέθαναν) από έκθεση σε απαγορευμένα χημικά όπλα, που χρησιμοποιήθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Η τουρκική επίθεση με χημικά έγινε στο βόρειο Ιράκ.
 
Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο ισχυρισμός ήταν «εντελώς αβάσιμος και μη ρεαλιστικός», ενώ ο Ερντογάν δήλωσε: «Υποβλήθηκαν αμέσως μηνύσεις και σίγουρα δεν θα το αφήσουμε έτσι». Και όντως, έτσι και έγινε. Η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, καθηγήτρια ιατροδικαστικής που είναι επίσης πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου και του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, δήλωσε στο Medya Haber TV ότι τέτοιοι ισχυρισμοί πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητες επιτροπές σύμφωνα με τις αρχές του Πρωτοκόλλου της Μινεσότα του ΟΗΕ. «Εξέτασα τις εικόνες και προφανώς χρησιμοποιήθηκε ένα από τα τοξικά αέρια, τα δηλητηριώδη αέρια, τα χημικά αέρια που επηρεάζουν άμεσα το νευρικό σύστημα», είπε η Φιντζαντζί.
 
 
Μετά από τη συνέντευξη, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα εναντίον της Φιντζαντζί με την κατηγορία της «προπαγάνδας για τρομοκρατική οργάνωση» και «προσβολή του τουρκικού έθνους, του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, των κρατικών θεσμών και οργάνων». Στις 26 Οκτωβρίου, η Φιντζαντζί συνελήφθη. Στα μέλη του Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου που θέλησαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία κατάθεσης δεν επετράπη να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο και χτυπήθηκαν από αστυνομικούς. Την επόμενη μέρα οι αστυνομικοί επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στους εκπροσώπους εργατικών και επαγγελματικών οργανώσεων που πήγαν στο δικαστικό μέγαρο, συλλαμβάνοντας πέντε άτομα.
 
Πριν από τη σύλληψη της, ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο και τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο: «Το δικαστικό σώμα έχει λάβει μέτρα σχετικά με τον Πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου. Θα ληφθούν μέτρα τόσο εναντίον αυτού του ατόμου όσο και αυτού του ιδρύματος. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο άτομο είναι επικεφαλής ενός ιδρύματος του οποίου το όνομα αρχίζει με “τουρκικό” ενοχλεί όλα τα μέλη του έθνους μας».
Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί
Ο πρώην συμπρόεδρος του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Αδριανούπολη, δήλωσε –μέσω των δικηγόρων του– ότι «υπάρχουν εικόνες χρήσης χημικών όπλων κατά του PKK… Το Κοινοβούλιο και η αντιπολίτευση δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί γι’ αυτές τις εικόνες. Το να το περνάς με σιωπή σημαίνει επιβεβαίωση του εγκλήματος».
 
300 επιθέσεις με χημικά όπλα
 
Η Τουρκία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις κατά Κούρδων ανταρτών που έχουν βρει καταφύγιο στο ιρακινό έδαφος, ενώ η διεθνής κοινότητα δεν έχει ποτέ ερευνήσει σχετικές καταγγελίες. Αν και η έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Opendemocracy δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεξάρτητη, πληροφορίες επιβεβαιώνουν χρήση απροσδιόριστων όπλων από τον τουρκικό στρατό.

«Είναι εν μέρει αλήθεια –είπε στο AsiaNews έγκυρη πηγή που πρόσκειται στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία– Για μήνες υπήρχαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Άγκυρας και του PKK στις περιοχές γύρω από το Ερμπίλ και κοντά στα σύνορα με το Ιράν, στη Σουλεϊμανίγια. Οι Κούρδοι μαχητές χρησιμοποιούν σπηλιές στα βουνά, στην περιοχή του Καντίλ εναντίον των οποίων δεν μπορεί κανείς να επιτεθεί με συμβατικά όπλα. Γι’ αυτό οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν αέριο για να ξετρυπώσουν τους αντάρτες και πολλοί πέθαναν μαζί με τις οικογένειές τους».
Οι Κούρδοι ζητούν διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων να επισκεφθεί τις σήραγγες και να ελέγξει για ίχνη χημικών όπλων στα ιζήματα των βράχων και να εξετάσει τα πτώματα των ανταρτών. Το PKK δημοσίευσε βίντεο και εικόνες από τις επιθέσεις, κομμάτια από τις σορούς των νεκρών και μαρτυρίες από επιζώντες, καθώς και μαρτυρίες από τον τοπικό πληθυσμό, που ήταν επίσης θύματα της βίας.
 
Η διεθνής κοινότητα σφυρίζει αδιάφορα
 
Στις 11 Οκτωβρίου, το φιλοκουρδικό τουρκικό μέσο Mezopotamya ανέφερε ότι τουλάχιστον 548 άτομα είχαν ζητήσει ιατρική περίθαλψη μετά από επίθεση κοντά στο χωριό τους από την τουρκική αεροπορία. Οι άνθρωποι ανέφεραν «υπερβολική δακρύρροια, αλλοίωση της όρασης, ξαφνικούς πονοκεφάλους, ρινορραγίες και αναπνευστικές δυσκολίες». Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ (KDP), που ελέγχει την περιοχή, φέρεται να συνεργάστηκε με Τούρκους αξιωματούχους για να φιμώσει τις φήμες.
 
Στις 4 Σεπτεμβρίου, μια εφημερίδα προσκείμενη στο KDP αναφέρθηκε σε μια οικογένεια που φέρεται να υπέστη επίθεση με χημικά, αλλά η τοπική κουρδική κυβέρνηση έθαψε την έρευνα. Χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί στη Συρία. Οι Κούρδοι θεωρούν “σοκαριστικό” το γεγονός ότι δεν άρχισε έρευνα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ξεσηκώνεται διεθνής αντίδραση. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ηγεσία της ΕΕ απέρριψε το επίσημο αίτημα Σουηδού βουλευτή για έρευνα, τονίζοντας ότι το PΚΚ είναι μια «οργάνωση που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές επιθέσεις»!
 
Εν τω μεταξύ, διεθνείς ειδικοί συμφώνησαν με την πρόεδρο του τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Φιντζαντζί. Ο Δρ. Γιαν Βαν Άκεν του Επιστημονικού Συμβουλίου των Διεθνών Ιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου, που επισκέφθηκε το ιρακινό Κουρδιστάν για να ερευνήσει την χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι έλαβε χώρα επίθεση με χημικά και πρέπει να ξεκινήσει έρευνα».
 
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν πυρομαχικά «απαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο» και δεν έχουν τέτοια πυρομαχικά, έσπευσε να δηλώσει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Εάν, όμως, ο τουρκικός στρατός δεν χρησιμοποιεί χημικά όπλα, γιατί η Άγκυρα δεν επιτρέπει σε ανεξάρτητη επιτροπή να ερευνήσει τους κουρδικούς ισχυρισμούς; Αντίθετα, οι Τούρκοι εισαγγελείς όχι μόνο δεν πραγματοποιούν σχετική έρευνα, αλλά και διώκουν όσους ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας.

Η Τουρκάλα δικηγόρος Αριέν Τουράν ερευνάται από την τουρκική Δικαιοσύνη για ομιλία που εκφώνησε στις 22 Οκτωβρίου σε συνεδρίαση του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης. «Οι ισχυρισμοί –είχε πει– ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα κατά του PKK πρέπει να διερευνηθούν». Στις 20 Οκτωβρίου, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε πολλά μέλη του κουρδικού κόμματος HDP, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου του στην Κωνσταντινούπολη Φερχάτ Εντζί, ο οποίος είχε προσπαθήσει να δώσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας άσκησε δίωξη κατά του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεζγκίν Τανρικουλού για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» όταν ανέφερε ότι θα κάνει σχετική ερώτηση στη Βουλή!
 
Η χρήση χημικών από την Τουρκία
 
Καθώς ο κόσμος μάθαινε για τη χρήση χημικών όπλων από τις τουρκικές δυνάμεις στο Ιράκ, ο ιστορικός Σεντάτ Ουλουγκανά αναφέρθηκε στο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων από την Τουρκία. Σύμφωνα με αυτόν, η πρώτη χρήση χημικών όπλων κατά των Κούρδων έγινε στη σφαγή στην κοιλάδα Ζιλάν το 1930 στη δυτική επαρχία Βαν, όταν οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν χιλιάδες πολίτες για να καταστείλουν μια κουρδική εξέγερση.
 
Κατά τη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης, τα τουρκικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου για να “εκμηδενίσουν” την αντίσταση στην περιοχή. Σύμφωνα με την καθεστωτική εφημερίδα Cumhuriyet εκείνη την εποχή είχαν σκοτωθεί 15.000 άτομα. Ο Ουλουγκανά, επικαλούμενος επίσημη αλληλογραφία της εποχής, αποκάλυψε ότι η Τουρκία αγόρασε δηλητηριώδες αέριο από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο χρησιμοποίησε στη σφαγή στο Ντερσίμ (1937-38), έξι χρόνια μετά τη σφαγή του Ζιλάν.
 
Ο Ιχσάν Τσαγλαγιανγκίλ, Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής εκείνη την εποχή και αργότερα υπουργός Εξωτερικών, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στον Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου (σημερινό πρόεδρο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος) ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν «δηλητηριάσει τον λαό του Ντερσίμ σαν τους αρουραίους στις τρύπες των βουνών. Τους δηλητηριάσαμε με τοξικό αέριο».
 
Οι πιθανότητες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διαθέτουν χημικά όπλα δεν είναι λίγες. Για να είναι αποτελεσματικό ένα χημικό όπλο πρέπει να μείνει συγκεντρωμένο και να μην διαχέεται. Αυτό συμβαίνει με τη χρήση εναντίον υπόσκαφων κρησφύγετων. Δεν είναι γνωστό πως τα χρησιμοποιήθηκαν τα χημικά. Το πιθανότερο είναι να εκτοξεύτηκαν από drones. Το βίντεο που ανήρτησε το ΡΚΚ δείχνει χειροβομβίδες αερίου.
 
Είναι άγνωστο εάν η Τουρκία διαθέτει χημικά όπλα και σε τι αριθμούς, ή αν σχεδιάζει να εξοπλίσει με χημικά αεροπορικές βόμβες, πυραύλους, ή βλήματα πυροβολικού. Με βάση την πείρα για τις ανύπαρκτες ηθικές αναστολές της τουρκικής ηγεσίας, εάν Έχει χημικά πιθανότατα στην κρίσιμη στιγμή θα τα χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου