MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια στα απόνερα της πλημμύρας

Οι υπέρογκες ανατιμήσεις σε νωπά τρόφιμα δεν συγκρατούνται από επικοινωνιακά μέτρα όπως το πλαφόν-κοροϊδίας στο εμφυαλωμένο νερό Καταγγελίες ότι σε τοπικές αγορές της Θεσσαλίας οι ντομάτες έφτασαν να πωλούνται από 3 ώς 3,80 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 5 ευρώ το τεμάχιο και το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό
 
Εκκληση στα σουπερμάρκετ να... βάλουν πλάτη, με εκπτώσεις στους πλημμυροπαθείς, απευθύνει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα να ανακοινώνει ως επιτυχία ότι ήδη τρεις αλυσίδες μείωσαν τις τιμές τους 20% για τη Θεσσαλία και ακολουθούν και άλλες. Μόνο που αυτού του τύπου οι δράσεις εταιρικής φιλανθρωπίας ή εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που λήγουν το Σάββατο, λειτουργούν περισσότερο ως διαφημιστικός κράχτης για τις αλυσίδες και λιγότερο ως ανακούφιση για τους πληγέντες.
 
Ανάλογα, το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την επικράτεια και αναμένεται να δυναμώσει, με πρώτο δείγμα τις υπέρογκες ανατιμήσεις σε νωπά τρόφιμα, δεν συγκρατείται από επικοινωνιακά μέτρα όπως το πλαφόν-κοροϊδία στο εμφιαλωμένο νερό στη Θεσσαλία, με την ανώτατη τιμή να ορίζεται έως και 85% υψηλότερα από τις τιμές λιανικής (2,50 ευρώ η εξάδα, όταν ακόμα και σε μικρά μπακάλικα πωλείται από 1,35). Οσο για τα ανεπαρκή επιδόματα τύπου «market pass», κόβονται... ελέω πλημμύρας, με την κυβέρνηση να εκβιάζει ωμά τα νοικοκυριά ότι τα ψίχουλα φτάνουν ή για τους πνιγμένους ή για τους πεινασμένους, όχι και για τους δύο.
 
 
Κρούσματα κερδοσκοπίας παρατηρήθηκαν σε τοπικές αγορές της Θεσσαλίας, με καταγγελίες ότι οι ντομάτες έφτασαν να πωλούνται από 3 ώς 3,80 ευρώ το κιλό σε λαϊκή αγορά της Λάρισας, από 1,70 την περασμένη εβδομάδα, το μαρούλι 5 ευρώ το τεμάχιο, από 1 ευρώ, και το λάχανο 2,5 ευρώ το κιλό, από 1,50. Την αισχροκέρδεια κατήγγειλαν πρώτοι από όλους οι παραγωγοί της περιοχής, όπως ο πρόεδρος Λαρισαίων Αγροτών Φώτης Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε ότι ναι μεν οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλά δεν δικαιολογούνται προς το παρόν αυτού του ύψους οι ανατιμήσεις. Προειδοποίησε ωστόσο ότι, με δεδομένες τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά, το ύψος των αυξήσεων θα φτάσει το 30% με 40%.
 
Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας καταδικάζει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων - Πωλητών Λαϊκών Αγορών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές ότι στις λαϊκές αγορές της Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων και προσιτές τιμές, 30% ώς 50% χαμηλότερες από το στεγασμένο εμπόριο.
 
Πράγματι, στον πίνακα που παραθέτει, οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα οπωροπωλεία ή ακόμα και από τα σουπερμάρκετ, δεν παύουν ωστόσο να είναι ακριβότερες από πέρυσι, σε ορισμένες περιπτώσεις ώς και πάνω από 100%. Αποκαλυπτικά είναι τα εβδομαδιαία δελτία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) για τις τιμές χονδρικής των αγροτικών προϊόντων. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα –πριν και μετά τον «Ντάνιελ»– οι ντομάτες ακρίβυναν στη χονδρική 40% (1,40 από 1 ευρώ το κιλό), ενώ η τιμή τους πέρυσι τέτοια εποχή ήταν 70 λεπτά. Στη λιανική η τιμή τους είναι ώς και διπλάσια από τη χονδρική, αφού, σύμφωνα με το δελτίο των παραγωγών λαϊκών αγορών, πωλούνται στα 2 ευρώ το κιλό.
 
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη-Λάρισα και οι αυξήσεις στο κόστος μεταφοράς στην τροφοδοσία, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην παραγωγή, δικαιολογούν ώς έναν βαθμό τις αυξήσεις στις τιμές, ιδίως στις τοπικές αγορές. Την ίδια στιγμή, η αδυναμία ιχνηλάτησης της αλυσίδας των τροφίμων, με τη διαδρομή από το χωράφι στο πιάτο να περνάει από αδιαφανή στάδια, που δεν ελέγχονται επαρκώς, λειτουργεί ως ιδανικό προκάλυμμα για κερδοσκοπικά φαινόμενα. Η ανένδοτη στάση της κυβέρνησης στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι η μείωση δεν θα πάει στην τσέπη του καταναλωτή, ισοδυναμεί με παραδοχή αδυναμίας να δαμάσει την κερδοσκοπία.
 
Τιμές παραγωγού
 
Υψηλότερες κατά 28,7% σε σύγκριση με πέρυσι ήταν οι τιμές παραγωγού στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι υψηλότερες αυξήσεις αφορούν τη φυτική παραγωγή (31,5%), με το ελαιόλαδο να πωλείται από τους παραγωγούς 92% ακριβότερα, τα φρούτα 60%, τα λαχανικά-οπωροκηπευτικά 30,7%, τις πατάτες 20,8%. Αντιθέτως τα δημητριακά, στα οποία η συγκομιδή έγινε τον Ιούνιο-Ιούλιο, πωλήθηκαν σε χονδρέμπορους-μεταποιητές σχεδόν 27% φθηνότερα, μείωση που ωστόσο δεν φάνηκε στο ράφι.
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της ακρίβειας και των διαρκών ανατιμήσεων.
 
«Ανυπεράσπιστοι οι πολίτες»
 
«Οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ένα διαρκές και εντεινόμενο κύμα ακρίβειας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις τους», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει εδώ και αρκετούς μήνες σταθερά υψηλός και σε διψήφιο ποσοστό (10,7% τον Αύγουστο), ενώ νέες ανατιμήσεις αναμένονται λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία και της δραστικά μειωμένης παραγωγής, αλλά και της επικείμενης αύξησης των εισαγωγών. «Η κυβέρνηση αδυνατεί να περιορίσει την έκταση της ακρίβειας και να καταπολεμήσει την αισχροκέρδεια, αφού οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας είναι αποσπασματικοί και αναποτελεσματικοί, ενώ ακόμα και τα επιδοματικά μέτρα, όπως το market pass, εικάζεται ότι δεν θα συνεχιστούν», τονίζει ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου