MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Ποιο είναι το μήνυμα, που στέλνει η δολοφονία Khashoggi – Τι θέλουν να αποτρέψουν οι Άραβες μονάρχες

Για πολλούς ακτιβιστές κα αντιφρονούντες, ο θάνατος του δημοσιογράφου είναι σημάδι βίαιης καταστολής

Ένα «υπόγειο» αλλά σαφές μήνυμα στέλνει η άγρια δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Jamal Khashoggi, σε όλους όσοι αντιδρούν στα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα.

Για πολλούς ακτιβιστές κα αντιφρονούντες, ο θάνατος του δημοσιογράφου είναι σημάδι βίαιης καταστολής από ηγέτες που αποφασίζουν να αποτρέψουν την επανάληψη των αραβικών εξεγέρσεων του 2011, οι οποίες είχαν εγείρει ελπίδες για μια νέα δημοκρατική αυγή στην περιοχή, σημειώνουν οι Financial Times.

Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου ξεκαθαρίζουν στους επικριτές τους, πως δεν θα διστάσουν με αυταρχικά μέτρα να διαφυλάξουν την εξουσία τους.

Στην Αίγυπτο και το Μπαχρέιν, οι αρχές συνέλαβαν χιλιάδες αντιφρονούντες, περιόρισαν τον Τύπο και κατέστησαν σαφές,πως η διαφωνία θα επιφέρει μεγάλη τιμωρία.

Πολλοί από όσους αμφισβητούν το status quo στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνελήφθησαν εν μέσω προσβολής της ελευθερίας έκφρασης.

Έχοντας επίγνωση του ρόλου που διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εξάπλωση των εξεγέρσεων της αραβικής άνοιξης , έχει επιβληθεί μια δέσμη νόμων με στόχο τον έλεγχο του κυβερνοχώρου σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η δολοφονία του Khashoggi είναι τρομακτική επειδή δείχνει πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν τα καταπιεστικά καθεστώτα», δήλωσε ο Khaled al-Balshy, Αιγύπτιος συντάκτης ιστοσελίδας που έρχεται συχνά –πυκνά αντιμέτωπη με τον αυταρχισμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Οι Άραβες, σύμμαχοι του βασιλείου στον Περσικό Κόλπο - κάποιοι που εξαρτώνται από τη χρηματοοικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας – περιορίστηκαν να εκφράσουν την ικανοποίηση τους για μία κοινή έρευνα Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας για τη δολοφονία ως ένδειξη διαφάνειας.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, εν τω μεταξύ, έχουν εκφράσει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό τους σχετικά με τις καθυστερημένες εξηγήσεις της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Khashoggi.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump χαρακτήρισε την υπόθεση «τη χειρότερη συγκάλυψη μέχρι σήμερα».

Αλλά για ορισμένους ακτιβιστές το αίσθημα απειλής έχει επιδεινωθεί από την αντίληψη ότι η Δύση - και ιδιαίτερα ο Trump - εγκατέλειψε οποιαδήποτε ευρύτερη ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, ενθαρρύνοντας τους τοπικούς ηγέτες που φαίνονται να εξουδετερώνουν τους αντιπάλους τους.

«Όλη αυτή η [καταστολή] προκαλείται πραγματικά από δύο σημαντικά γεγονότα», δήλωσε ο Sayed Alwadaei, ένας ακτιβιστής του Μπαχρέιν και επικεφαλής ιδρύματος για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το ένα είναι το μικρό ενδιαφέρον του Trump για κάθε ιστορία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το άλλο είναι η ατζέντα της βρετανικής κυβέρνησης μετά το Brexit. 

«Η απελπισία του Ηνωμένου Βασιλείου για νέες εμπορικές συμφωνίες, το οδήγησε να τους δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις του με τις χώρες του Κόλπου», σημείωσε.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου