MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας – Δασμοί 25% σε 1.300 κινέζικα προϊόντα – Θα ανταποδώσουμε λέει το Πεκίνο

Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ αφορά προϊόντα που η ετήσια αξία τους υπολογίζεται σε 50 δις δολάρια

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ύστερα από την δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 1.300 κινέζικά προϊόντα, στα οποία οι ΗΠΑ προτίθενται να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς της τάξης του 25%.

Πρόκειται για προϊόντα στους τομείς της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών (από προϊόντα για οδοντίατρους μέχρι μοτοσικλέτες, προϊόντα ρομποτικής, ημιαγωγοί, κοκ.), τα οποία αν και δεν είναι ευρείας κατανάλωσης, η αξία τους υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι δασμοί αυτοί πρόκειται να επιβληθούν κατόπιν της σχετικής απόφασης του Trump να ασκήσει πιέσεις στο Πεκίνο προκειμένου να αλλάξει τη στάση του όσον αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ «οι δασμοί επιβάλλονται σε αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «ξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας ν’ αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».

Εκτιμάται πάντως από τους νέους αυτούς δασμούς θα πληγούν και οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δημοσιοποίηση του εν λόγω καταλόγου αρχίζει μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 μήνες, η οποία και θα καταλήξει οριστικά στο ποια προϊόντα θα μπουν τελικά στη λίστα και θα επιβαρυνθούν με τους πρόσθετους δασμούς.
Πεκίνο: Θα ανταποδώσουμε

Απέναντι σε αυτές τις κινήσεις η Κίνα προειδοποιεί πως δεν θα μείνει άπραγη, διαμηνύοντας πως θα προχωρήσει σε μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ.

«Όπως αναφέρει κινέζικο ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση.

Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε σε ανακοίνωση της η πρεσβεία της Κίνας στις ΗΠΑ.

Ήδη το Reuters μεταδίδει πως το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αποφάσισε να αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα αιθυλενογλυκόλης (χρησιμοποιείται σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως αντιψυκτικά, ψυκτικά, χρώματα, διαλύτες) και διαιθυλενογλυκόλης που εισάγονται από τις ΗΠΑ και από κράτη – μέλη της ΕΕ.

Από την απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεαστούν αμερικανικές εταιρείες, όπως η Dow Chemical που σήμερα είναι γνωστή ως DowDuPont, η Equistar, Eastman, Ineos, Sasol και BASF.

Οι δασμοί που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 75,5% για κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα στη DowDuPont, θα τεθούν σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου