Μέσα από τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα της εφημερίδας Ελευθερία μπορούμε μελετώντας τους τίτλους να κατανοήσουμε το γενικότερο κλίμα της εποχής. Το ζήτημα της Κύπρου ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα.
Την περίοδο εκείνη την χώρα κυβερνά ο Αλέξανδρος Παπάγος. Ο Παπάγος είχε σοβαρά προβλήματα υγείας ήδη από τον Απρίλιο του 55 ( πέθανε έναν μήνα μετά τα Σεπτεμβριανά). Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ήταν οι Παν. Κανελλόπουλος και Στέφανος Στεφανόπουλος ( ο οποίος είχε και την θέση του Υπουργού Εξωτερικών).
Τις ημέρες των Σεπτεμβριανών ο Παύλος ο Α΄, ο οποίος ήταν βασιλεύς της χώρας (1947- 1964), με την σύζυγό του Φρειδερίκη βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι όπου είχε γίνει δεκτός με ενθουσιασμό. Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο κυβερνούσε την τότε Γιουγκοσλαβία με πυγμή. Ήδη από το 1953 στρέφεται προς την Δύση και αναζητά συμμαχίες εκτός ΕΣΣΔ. Παράλληλα, την ίδια χρονιά υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με την Ελλάδα.
Στην Κύπρο από την 1η Απριλίου του 1955 έχει ξεκινήσει ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ, την οποία οι Βρετανοί καταγγέλουν στον ΟΗΕ ως τρομοκρατική οργάνωση.Το κλίμα είναι εκρηκτικό. Το ΝΑΤΟ βέβαια τηρεί σιγή ισχύος καθώς προτιμά να κρατήσει, κατά την πάγια τακτική του ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία. Και οι δυο χώρες έγιναν μέλη του το 1952.
Δυστυχώς, η αντίδραση της Ελληνικής Κυβερνήσεως στα γεγονότα της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου 1955 υπήρξε από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος νοσούσε βαρύτατα και ουσιαστικώς η κυβέρνηση ήταν ακέφαλη. Από την άλλη, υπήρξαν έντονες συμμαχικές πιέσεις, ιδίως από τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Τζων Φόστερ Ντάλλες, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμφιλιωθούν. Η νέα ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, δεν προχώρησε στη δίκη του Οκτάι Ενγκίν, φοιτητή στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνου για την προβοκάτσια στο σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ.
Το εξώφυλλο της εφημερίδας Ελευθερία την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 1955
Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News
Πηγή : https://geopolitics.iisca.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου