Το χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις
Το ακαθάριστο εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 26 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2020, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες εκτάκτων αναγκών για την πανδημία του κορονοϊού.
Η «Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό», μία ανεξάρτητη αρχή, υπολογίζει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ως αποτέλεσμα των μαζικών δαπανών για τη συγκράτηση της ανεργίας και τη διάσωσης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς lockdown, επισημαίνει το Business Insider.
Το Κογκρέσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοσαν τον νόμο «CARES» ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο 2020, ο οποίος περιελάμβανε οικονομικές ενισχύσεις 1.200 δολαρίων, διευρυμένες παροχές ανεργίας και τη σύσταση ενός ταμείου διάσωσης για τις επιχειρήσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δαπανήσει σχεδόν 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει την οικονομία μέχρι στιγμής και να παράσχει βοήθεια σε πολιτείες και πόλεις, ανέργους και νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα το έλλειμμα διευρύνεται περαιτέρω στα 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό το ποσό είναι σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα των 984 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.
Τον Μάιο οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν σε έναν πρόσθετο νόμο για την τόνωση της οικονομίας, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη συσσώρευση περισσότερων χρεών. Έτσι απέρριψαν ένα πακέτο δαπανών ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί ενέκριναν ως απαραίτητο.
«Έχουμε τώρα ένα χρέος, που ξεπερνά την οικονομία μας. Αυτό δεν συνέβη ποτέ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Mitch McConnell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κεντάκι τον Μάιο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.
Πάντως πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η έκταση της οικονομικής καταστροφής από την πανδημία συνιστά βάσιμη αιτιολογία για περαιτέρω δαπάνες δεδομένου του χαμηλού επιτοκίου, γεγονός που καθιστά φθηνό τον δανεισμό.
«Θα ήταν παράλογο και αυτοκαταστροφικό να αφήσουμε τις ανησυχίες για το χρέος να αποτρέψουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από το να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να ενισχύσουν και στη συνέχεια να αναζωογονήσουν την οικονομία», τονίζουν οι Richard Kogan και Paul N. Van de Water του Κέντρου Προϋπολογισμού και Πολιτικών Προτεραιοτήτων».
Πηγή : https://iskra.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου