MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Βαρουφάκης: Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση απέτυχε να αμβλύνει τις συνέπειες της κρισης.

H ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, που είναι τύπου καρτέλ, απέτρεψε την υιοθέτηση των πολιτικών που θα άμβλυναν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης, είπε νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε πάνελ με θέμα τη σχέση της δημοκρατίας και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Τέτοιες πολιτικές, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θα υιοθετούνταν αν η Ευρώπη ήταν πιο δημοκρατική. 

Απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, Πωλ Κρούγκμαν, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι οι επιχειρήσεις «που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες» είναι πολύ πιο προοδευτικές από τις κυβερνήσεις στην Ε.Ε. στο θέμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Ωστόσο, οι «αποτυχημένες τράπεζες» ήταν υπέρ της λιτότητας στο βαθμό που υπηρετούσε τη διάσωσή τους με δημόσιο χρήμα. «Οι τράπεζες αυτές, παρεμπιπτόντως, παραμένουν ακόμα και σήμερα αφερέγγυες», ισχυρίστηκε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αντιπαράθεση του κ. Βαρουφάκη με το στέλεχος της Google, Ρος Λα Ζενές, σχετικά με συνέπειες των νέων τεχνολογιών στον ανταγωνισμό και τη δημοκρατία. Ο πρώην υπουργός είπε ότι «η δημοκρατία αφορά τη διάχυση της ισχύος», αλλά στην εποχή της Google και της Apple, «η τεχνολογία οδηγεί σε συρρίκνωση του ανταγωνισμού και σε τεράστια συγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος». 

Ο κ. Λα Ζενές τόνισε ότι οι υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία του έχουν συμβάλλει πολύ θετικά στη διεύρυνση της δημοκρατίας. Επιπλέον, όπως ισχυρίστηκε, η ψηφιακή επανάσταση έχει φέρει και στην οικονομία «αποκέντρωση της ισχύος…Στην Google τρέμουμε κάθε μέρα, καθώς δεν υπάρχουν φραγμοί εισόδου για νέες εταιρείες με έξυπνες ιδέες. Ο κλάδος είναι γεμάτος με τα πτώματα εταιρειών που κάποτε θεωρούνταν αήττητες». 

Από την πλευρά του, ο κινεζικής καταγωγής οικονομολόγος του MIT Γιασένγκ Χουάνγκ αναφέρθηκε στο θαυμασμό πολλών επιχειρηματιών για αυταρχικούς ηγέτες (κάνοντας ειδική μνεία στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Πούτιν). «Πολλοί βλέπουν σε αυταρχικά καθεστώτα αντίγραφα των εταιρειών τους», παρατήρησε. 

Ο καθηγητής του MIT εξέφρασε την ανησυχία του ότι παρατηρείται οπισθοδρόμηση στην φιλελευθεροποίηση της Κίνας, εξαιτίας της οποίας «η κινεζική οικονομία θα υποφέρει». Η ισχύς του ιδιωτικού τομέα, τόνισε, «έχει κάνει τρομακτικό καλό» για την ανάπτυξη, για τις μεταρρυθμίσεις και έχει συμβάλλει κρίσιμο στον «περιορισμό της ισχύος του κράτους» στην κομμουνιστική Κίνα. 

Γιάννης Παλαιολόγος 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου