Το πρόβλημα με τη σημερινή "ηγεσία" της Ευρώπης είναι ότι αποδείχθηκε διπλά ανίκανη (για να θέσουμε όσο γίνεται πιο "κομψά"). Δεν είναι απλώς ότι δεν είχαν σχέδιο για τίποτα... Δεν είναι απλώς ότι δεν έβλεπαν το κακό να έρχεται... Δεν είναι καν ότι δεν έβλεπαν τις συνέπειες των δικών τους "πολιτικών"... Είναι ότι ακόμα κι αφότου άρχισαν να αναφύονται τα προβλήματα, ενώ τα βλέπουν, ενώ τους ανησυχούν, δεν μπορούν ακόμα να αντιδράσουν και να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Του Θανάση Κ.
Το χειρότερο: πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις.
Που είναι ορατές εκ των προτέρων, αλλά δεν τις βλέπουν ούτε εκ των υστέρων...
* Παράδειγμα πρώτο: Η ηλεκτροκίνηση! Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών "συμβατικών" αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.
Του Θανάση Κ.
Το χειρότερο: πέφτουν συνεχώς σε αντιφάσεις.
Που είναι ορατές εκ των προτέρων, αλλά δεν τις βλέπουν ούτε εκ των υστέρων...
* Παράδειγμα πρώτο: Η ηλεκτροκίνηση! Αποφασίστηκε ότι μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχει αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών "συμβατικών" αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.
Πράγμα πολύ καθοριστικό για την Ευρώπη, αφού μια από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες της - με εξαγωγικές επιδόσεις μάλιστα - είναι η αυτοκινητοβιομηχανία.
Παρέλειψαν όμως, ένα σημαντικό... "προβληματάκι". Το 40% περίπου της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται σε σύγχρονες αναπτυγμένες χώρες παράγεται από κινητήρες εσωτερικής καύσεως, δηλαδή από οχήματα πάσης φύσεως. (Και το υπόλοιπο 60% από κεντρικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια).
Αν μειωθεί πολύ η ενέργεια που παράγεται από οχήματα και αντικατασταθεί από κεντρικά παραγόμενο ηλεκτρισμό (όπου τα οχήματα θα φορτίζουν από το κεντρικό δίκτυο), αυτό σημαίνει ότι θα λείψει το 40% της συνολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε - και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, όμως, αποφάσισαν να μειώσουν και τη παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες και πυρηνικά εργοστάσια που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής παραγόμενης ενέργειας. Για λόγους "περιβαλλοντικούς", λέει...
Δηλαδή αποφάσισαν να μειώσουν την συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές μορφές ενέργειας και να αυξήσουν απότομα την κατανάλωση.
Αν μειωθεί πολύ η ενέργεια που παράγεται από οχήματα και αντικατασταθεί από κεντρικά παραγόμενο ηλεκτρισμό (όπου τα οχήματα θα φορτίζουν από το κεντρικό δίκτυο), αυτό σημαίνει ότι θα λείψει το 40% της συνολικής ενέργειας που χρειαζόμαστε - και θα πρέπει να αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή, όμως, αποφάσισαν να μειώσουν και τη παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες και πυρηνικά εργοστάσια που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής παραγόμενης ενέργειας. Για λόγους "περιβαλλοντικούς", λέει...
Δηλαδή αποφάσισαν να μειώσουν την συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές μορφές ενέργειας και να αυξήσουν απότομα την κατανάλωση.
Μ' άλλα λόγια αποφάσισαν να δημιουργήσουν, μόνοι τους, ένα τεράστιο ενεργειακό κενό στις οικονομίες τους! Και μάλιστα "άμεσα" μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια...
Το κενό αυτό πίστευαν ότι... δεν θα υπάρξει! Γιατί θα το κάλυπταν, λέει, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Κυρίως Φωτοβολταϊκά και Αιολικά.
Κι έτσι όλη η Ευρώπη έριξε το βάρος της στις ΑΠΕ...
Όμως οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό.
-- Πρώτα-πρώτα έχουν πρόβλημα "διακοψιμότητας". Δεν παράγουν συνεχώς. Το βράδυ δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά κι όταν δεν φυσάει (ή όταν φυσάει με σφοδρότητα) δεν λειτουργούν τα αιολικά. Αλλά ενώ η παραγωγή είναι "διακοπτόμενη", η κατανάλωση είναι συνεχής.
Κι έτσι όταν ακούτε ότι υπάρχει "εγκατεστημένη ισχύς" σε ΑΠΕ για 30% των αναγκών της Οικονομίας, αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτονταν τόσες ανάγκες αν οι ΑΠΕ λειτουργούσαν αδιάκοπα. Αλλά επειδή η παραγωγή τους είναι "διακοπτόμενη" η πραγματική συμμετοχή τους είναι μόλις το ένα τέταρτο της "εγκατεστημένης ισχύος" τους. Δηλαδή το 7 με 8%. Το υπόλοιπο θα το καλύπτουν και πάλι οι "παραδοσιακές μορφές" ηλεκτροπαραγωγής από υδρογονάνθρακες, αέριο, πετρέλαιο, κάρβουνο...
--Αυτό όμως, σημαίνει ότι οι "εφεδρικές" μονάδες παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες θα μπαίνουν στο σύστημα μόνο όταν δεν επαρκούν οι ΑΠΕ. Δηλαδή θα λειτουργούν πολύ κάτω από το "βέλτιστο". Θα χάνουν σε οικονομίες κλίμακος κλπ. Και το κόστος τους θα είναι αυξημένο.
-- Κι ακόμα θα απαιτηθεί συνολική ανακατασκευή των δικτύων (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής) τάσης, και για να "χωρέσει" τις νέες μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ (που είναι "διακοπτόμενες") και για να χωρέσει τα δεκάδες χιλιάδες "ειδικά τερματικά" απ' όπου θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους. (Γιατί αν περιμένεις να φορτίσει από κοινές... μπρίζες χαμηλής τάσης, θα χρειάζεσαι ώρες πολλές...)
[Χώρια που το πρόβλημα της γρήγορης επαναφόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν έχει λυθεί, ούτε το πρόβλημα της μπαταρίας τους].
Κι έτσι το κόστος θα αυξηθεί κι άλλο. Γιατί όλες αυτές οι υποδομές από κάποιον πρέπει να πληρωθούν. Είτε θα επιδοτηθούν από τους φορολογουμένους είτε θα πληρωθούν απευθείας από τον καταναλωτή.
Μας έβαλαν λοιπόν σε ένα ολισθηρό δρόμο είτε μεγάλου ενεργειακού κενού, είτε μεγάλης αύξησης στην τιμή της ενεργείας, για τις ευρωπαικές χώρες.
Πράγμα που θα αποδυναμώσει - όπως ήδη κάνει - την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής παραγωγής συνολικά.
Μας οδήγησαν λοιπόν, στη φτωχοποίηση! Στην ενεργειακή φτώχεια. Κι όχι μόνο.
Αυτά ΠΡΙΝ ακόμα ξεσπάσει ο Πόλεμος στην Ουκρανία. Και πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στη Ρωσία. Από τις οποίες για την ώρα πλουτίζει η Ρωσία, που υπέστη τις κυρώσεις και φτωχαίνει η Ευρώπη, που τις επέβαλε!
Άλλο ρεσιτάλ μυωπικότητας κι αυτό.
Μόνο που οι εξελίξεις με την Ρωσική εισβολή - και τις κυρώσεις που αποδείχθηκαν μπούμερανγκ - ήλθαν να επισπεύσουν την ενεργειακή φτώχεια στην οποία είχε ΗΔΗ μπει η Ευρώπη από πριν, για να... "σώσει" τον πλανήτη, λέει.
* Άλλο παράδειγμα. Λόγω του Ουκρανικού Πολέμου, όλοι φοβούνται ότι ο κόσμος βαδίζει σε επισιτιστική κρίση. Κι όμως αυτή ακριβώς τη στιγμή διάλεξε η κυβέρνηση της Ολλανδίας (υπό την πίεση της Κομισιόν) να επιβάλει την συρρίκνωση της κτηνοτροφίας της κατά 50% περίπου!
Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία έχει μικρότερη έκταση από την Ελλάδα - σχεδόν το ένα τρίτο της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά έχει μια από τις πιο επιτυχημένες Γεωργίες-Κτηνοτροφίες στον κόσμο. Που μαζί με τη δευτερογενή παραγωγή (από την επεξεργασία των προϊόντων της Γής) τροφοδοτεί σημαντικό μέρος του πολύ ανταγωνιστικού αναπτυξιακού της μοντέλου.
Η Ολλανδία είναι η δεύτερη εξαγωγική χώρα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ) σε προϊόντα Γεωργίας-Κτηνοτροφίας. Αυτή τη χώρα διάλεξαν να "αλλάξουν"!
Κι αυτή τη στιγμή διάλεξαν για να κόψουν δραστικά την Ολλανδική Κτηνοτροφία. Όταν επίκειται παγκόσμια επισιτιστική κρίση...
Κι όλα αυτά για να "σώσουν τον πλανήτη", λέει!
Από τι ακριβώς να τον "σώσουν". Από τα αζωτούχα παραπροϊόντα της Κτηνοτροφίας - αμμωνιακά, οξείδια του αζώτου, νιτρικά κλπ.
Το άζωτο βέβαια ΔΕΝ είναι "αέριο του θερμοκηπίου". Για όνομα...
Είναι εξαιρετικά άφθονο στη γη (και στο Σύμπαν ολόκληρο), κι αποτελεί το 80% του ατμοσφαιρικού αέρα που μας περιβάλλει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ολλανδία κάνει εξαιρετικά εντατική καλλιέργεια και του εδάφους της και το ζωϊκού της κεφαλαίου.
Κι υπάρχουν, ασφαλώς, περιθώρια μετριασμού αυτής της "εντατικότητας"...
Αλλά αυτή είναι και η μέχρι σήμερα επιτυχία της. Κι όταν ο κόσμος έχει ανάγκη από τρόφιμα δεν πλήττεις τον πιο επιτυχημένο τομέα παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη!
Δεν θέλει πολύ "φιλοσοφία" για να το καταλάβει κανείς αυτό.
Κι όμως, δεν το καταλαβαίνουν...
Όπως λένε και πολλοί (σοβαροί) οικολόγοι, δεν έχει νόημα να "σώσεις" τον πλανήτη μειώνοντας την Κτηνοτροφία σε μιαν περιοχή. Γιατί τελικά θα αντικατασταθεί από αύξηση της Κτηνοτροφίας σε μιαν άλλη περιοχή. Απλώς θα έχεις μεταφέρεις το "πρόβλημα" αλλού. Αλλά στο μεταξύ τα τρόφιμα θα λείψουν.
Χώρια που θα μειωθεί η ποιοτική παραγωγή στην Ολλανδία, για να αντικατασταθεί από λιγότερο ποιοτικά προϊόντα από άλλες περιοχές, πολύ λιγότερο επιτυχημένες και ελεγχόμενες.
Τρικυμία εν κρανίω...
* Άλλο παράδειγμα: Η αντιμετώπιση των "ροών" από παράνομους μετανάστες. Όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) βγάζει αντιφατικές αποφάσεις. Για να μη μιλήσουμε για το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή.
Για παράδειγμα, το 2014 κάποιοι παράνομοι μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική, πέρασαν κρυφά στον Ισπανικό θύλακα της Μαλίγια, στο Μαρόκο. Οι Ισπανοί τους συνέλαβαν και τους απέλασαν αμέσως.
Δύο απ' αυτούς έκαναν προσφυγή στο ΕΔΔΑ και το 2017 δικαιώθηκαν. Τότε το Δικαστήριο επέβαλε μάλιστα στην Ισπανία να αποζημιώσει τους "παθόντες".
Η Ισπανία όμως, προσέφυγε και πάλι στο Δικαστήριο. Το οποίο, τον Φεβρουάριο του 2020 ανέτρεψε την προηγούμενή του απόφαση - παμψηφεί μάλιστα - και απεφάνθη ότι όποιος μπαίνει παράνομα σε μια Ευρωπαϊκή χώρα από άλλη ασφαλή χώρα ΔΕΝ δικαιούται καν να ζητήσει άσυλο!
Η ένσταση έγινε μάλιστα επί "αριστερής" κυβέρνησης του Σοσιαλιστή Σάντσεθ.
Επί της ιδίας "αριστερής" κυβέρνησης" έγιναν πολύ σοβαρότερα επεισόδια το 2020. Με νεκρούς και τραυματίες παράνομους μετανάστες. Πάλι στους Ισπανικούς θύλακες που βρίσκονται στην Αφρική.
Και προ ημερών, πάλι επί κυβέρνησης Σάντσεθ - αριστερής, μη ξεχνιόμαστε - υπήρξε και νέο μαζικό κύμα "εισβολής παρανόμων", και πάλι στη Μαλίγια, το οποίο αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα. Αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως, δεν ασχολήθηκε με τέτοιες... "λεπτομέρειες".
Αλλά ασχολήθηκε με εννιά χρόνια καθυστέρηση με ένα "ναυτικό ατύχημα" στο Φαρμακονήσι, όπου δεν έγινε push back, υπήρξε "ανατροπή λέμβου" γεμάτης με παράνομους μετανάστες όταν πήγε να την προσδέσει το Ελληνικό Λιμενικό. Τότε χάθηκαν 13 άτομα.
Η υπόθεση είχε δικαστεί τότε στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αποδόθηκε στον δουλέμπορο κυβερνήτη της λέμβου.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έλαβε υπ' όψιν του τίποτε απ' όλα αυτά. Απλώς δέχθηκε τις καταγγελίες των ΜΚΟ που επαγγελματικά καταγγέλλουν το Ελληνικό Λιμενικό.
Αλλά βρίσκουν και τα κάνουν. Γιατί τις Ισπανικές αρχές δεν τολμούν να τις καταγγείλουν. Εκεί ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ τους κυνηγά όπου τους βρει.
Εδώ τους προτείνουμε για... παρασημοφόρηση!
Η Ισπανία το 2017 είχε τα κότσια να ζητήσει ανατροπή της απόφασης. Η Ελλάδα έχει τα ίδια κότσια;
Όπως και να έχει η Ευρώπη δεν έχει πολιτική.
Προβλέπει αύξηση των κυμάτων λόγω επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης, και βγαίνει μάλλον ανεκτική στην παράνομη μετανάστευση, εκτός από τις περιπτώσεις που είναι... αντίθετη!
Τρικυμία εν κρανίω - και πάλι...
--Το να θες να σώσεις τον πλανήτη είναι μια ευγενής φιλοδοξία.
--Το να προσπαθείς να σώσεις τον πλανήτη όταν δεν μπορείς να βάλεις τάξη στο σπίτι σου, είναι ιδεοληπτική ανεπάρκεια.
--Και το να προσπαθείς να σώσεις τον πλανήτη καταστρέφοντας το ίδιο το σπίτι σου είναι επικίνδυνη και ασυγχώρητη ανοησία. Όταν δεν είναι αυτοκτονικός ιδεασμός.
Όποιος αγαπά την Ευρώπη, δεν μπορεί να μη τα βλέπει αυτά.
Όποιος αγαπά την Ευρώπη, δεν μπορεί να μη τα βλέπει αυτά.
Κι όποιος νοιάζεται για την Ευρώπη δεν μπορεί - και δεν δικαιούται - να σιωπά με την κραυγαλέα ανεπάρκεια όσων την διαφεντεύουν.
Κι έχουν και "υφάκι" τρομάρα τους...
ΥΓ. Δεν επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία όταν επιδείκνυε αναθεωρητισμό σε βάρος δύο κρατών-μελών της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου - μέρος της οποίας εξακολουθεί να κατέχει παράνομα και τώρα απειλεί να προσαρτήσει!
Και οι ίδιοι έσπευσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όταν κάνει ακριβώς το ίδιο σε βάρος τρίτης χώρας, της Ουκρανίας - ΜΗ μέλους της Ευρώπης!
Το χειρότερο: Οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας - αυτές που ΔΕΝ πήρε η Ευρώπη - θα μπορούσαν να κάμψουν τον "αναθεωρητισμό" του Ερντογάν.
Οι Ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας - αυτές που έσπευσε να πάρει αμέσως η Ευρώπη - όχι μόνο δεν πίεσαν τον Πούτιν, αλλά αύξησαν το ταμείο του, ενώ έπληξαν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Εδώ οι ηγέτες της Ευρώπης δεν αποδείχθηκαν μόνο ιδεοληπτικοί και ανίκανοι.
Αποδείχθηκαν και υποκριτές!
Δυστυχώς...
ΥΓ.2 Υπάρχουν και χειρότερα βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι. Ενώ όλα αυτά συγκλονίζουν τον κόσμο - και ιδιαίτερα την Ευρώπη - στην Ελλάδα ακόμα δεν τολμάμε να πούμε το προφανές. Το Πολυτεχνείο ΔΕΝ έριξε τη χούντα. Μπορεί να προκάλεσε τη ματαίωση του "πειράματος Μαρκεζίνη", μπορεί να αποσταθεροποίησε το δικτάτορα Παπαδόπουλο, αλλά αυτό δεν οδήγησε άμεσα στην πτώση της χούντας. Οδήγησε στην ανατροπή του Παπαδόπουλου από άλλο δικτάτορα, τον Ιωαννίδη.
Και στο μεταξύ το ΚΚΕ κατήγγειλε τότε το Πολυτεχνείο ως "έργο 300 προβοκατόρων"! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Η Αριστερά στην Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται ούτε για Ιστορία, ούτε για Πολιτική. Επειδή ακριβώς δεν τα πάει καλά ούτε με την πρώτη ούτε με τη δεύτερη, επειδή ακριβώς η Ιστορία της είναι γεμάτη "ένδοξα... λάθη" και τραγικές αποτυχίες, έχει εγκαταλείψει την Πολιτική κι ασχολείται μόνο με το... "Ηθικό της Πλεονέκτημα".
Διακηρύσσει την Ηθική της "Ανωτερότητα", επειδή ακριβώς δεν μπορεί να μιλήσει για την Πολιτική της "Δικαίωση".
Κι όποιος αμφισβητεί τους ξοφλημένους της μύθους καταγγέλλεται και εξοβελίζεται στο πυρ το Εξώτερον.
Κι όποιος αμφισβητεί τους ξοφλημένους της μύθους καταγγέλλεται και εξοβελίζεται στο πυρ το Εξώτερον.
Θα ήταν αστείο το θέαμα, αν δεν υπήρχαν και στο χώρο της Κεντροδεξιάς κάποιοι να υπερασπίζονται το ανύπαρκτο "Ηθικό Πλεονέκτημα" της Αριστεράς.
Γι' αυτό σας λέω, υπάρχουν και χειρότερα...
Όντως, από τους φανατικούς της Αριστεράς υπάρχουν και χειρότερα:
Οι τζιτζιφιόγκοι της Κεντροδεξιάς που τους αβαντάρουν!
Όντως, από τους φανατικούς της Αριστεράς υπάρχουν και χειρότερα:
Οι τζιτζιφιόγκοι της Κεντροδεξιάς που τους αβαντάρουν!
Πηγή : https://www.freepen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου