MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Οι σύγχρονες φούσκες

Με δεδομένο το ότι, ο δείκτης e-commerce του Dow Jones έχει αυξηθεί κατά 600% περίπου, ενώ ο πρόεδρος Trump έχει ξεκινήσει τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας, δεν είναι απίθανο το χρηματιστηριακό κραχ – αν και οι πιθανότητες δεν υπερβαίνουν το 50%.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι τάσεις στις αγορές έρχονται και παρέρχονται, ενώ σήμερα έχουμε εισέλθει στην εποχή των έντονων διακυμάνσεων, διανθισμένων με νομισματικούς και εμπορικούς πολέμους – μεγάλο θύμα των οποίων ήταν χθες η Ρωσία. Το γεγονός δε της ακύρωσης της εισόδου στο χρηματιστήριο της ελβετικής «Swiss port» είναι χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την επόμενη ημέρα – κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την έξοδο της στις αγορές το Φθινόπωρο.


Οι υπερβολές πάντως, όσον αφορά ορισμένους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, είναι ολοκάθαρες – κρίνοντας από το δείκτη e-commerce του Dow Jones (κόκκινη καμπύλη στο γράφημα που ακολουθεί, συμπεριλαμβάνει 15 τίτλους όπως τους Amazon, Google, eBay Facebook κλπ.), ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 600% δημιουργώντας τη μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων σαράντα ετών.



Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο η υπερβολική αποτίμηση των παραπάνω εταιρειών αλλά, επίσης, η συνεχώς κλιμακούμενη κυρίαρχη θέση τους στις αγορές – λόγω της οποίας προβλέπεται πως θα υπάρξουν σύντομα κρατικές ρυθμίσεις, για να μην μονοπωλήσουν τελικά ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτό συμπεραίνεται μεταξύ άλλων από τις πρόσφατες παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων εκ μέρους της Facebook, οι οποίες πιθανότατα θα προκαλέσουν την ψήφιση αυστηρότερων κανόνων προστασίας των καταναλωτών – κάτι που θα περιορίσει σημαντικά την εμπορική εκμετάλλευση των δεδομένων των χρηστών, στερώντας τις συγκεκριμένες εταιρείες από το σημαντικότερο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. 

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πάντως πως η φούσκα θα σπάσει άμεσα, αφού πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν τη γνωρίζει ποτέ κανείς. Πόσο μάλλον όταν οι πιθανότητες να συνεχίσει να αυξάνεται είναι στο 50%, ενώ απέχει ακόμη από τις δύο προηγούμενες – ενώ πριν το σπάσιμο οι διακυμάνσεις είναι συνήθως εντονότερες, από τις σημερινές.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου