MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ρωσία και Ινδία «τελειώνουν» το δολάριο: Σε ρούβλι οι τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου

Η Ασία απορρόφησε όλες τις δυτικές εξαγωγές της Ρωσίας
 
Μετά από κοινή συμφωνία, η Ρωσία και η Ινδία εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές. Είναι μάλιστα τέτοιος ο όγκος εξαγωγών πετρελαίου από τη Μόσχα στο Νέο Δελχί, που η Ρωσία θα δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο στόλο δεξαμενόπλοιων για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου.
 
Η αύξηση είναι πραγματικά ιλιγγιώδης: 36 φορές – από 30 χιλιάδες σε 1,08 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – η Ινδία αύξησε τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει ξεπεράσει ακόμα και την Κίνα (830 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα).
 
Οι δύο χώρες ουσιαστικά απομακρύνονται από το δολάριο και το ευρώ στο αμοιβαίο εμπόριο και μετακινούνται προς τα εθνικά νομίσματα», όπως δήλωσε ο  Ζαμίρ Καμπούλοφ στο RIA Novosti. Αυτός άλλωστε είναι και ο απαράβατος όρος της Μόσχας προκειμένου να εξάγει τους φυσικούς της πόρους σε τρίτες χώρες. Αντίστοιχη συμφωνία βέβαια έχει υπογράψει και εκείνα τόσο με την Σαουδική Αραβία όσο και με το Κατάρ, δίνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στο μέχρι πρότινος «παγκόσμιο» νόμισμα των ΗΠΑ.
 
Η συνολική ροή καυσίμων από τη Ρωσία στην Ασία τριπλασιάστηκε στα 2,5 εκατομμύρια βαρέλια και αντιστάθμισε σχεδόν πλήρως τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία στην ΕΕ.
 
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την S&P Global Commodities at Sea, το μερίδιο της Κίνας και της Ινδίας στις θαλάσσιες εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία έφτασε το 68%.

«Οι Ασιάτες γίγαντες έχουν καταπιεί σχεδόν ολοκληρωτικά τα ευρωπαϊκά βαρέλια», αναφέρουν οι αναλυτές.
 
Ένα τρίτο μεταφέρεται από τα ρωσικά λιμάνια με δεξαμενόπλοια που δεν προσδιορίζουν τον προορισμό.
 
Για να στείλει ακόμη περισσότερα καύσιμα σε νέους βασικούς καταναλωτές που έχουν αντικαταστήσει την Ευρώπη και να μην χάσουν κέρδη ενόψει των αντιρωσικών κυρώσεων, η Μόσχα προσφέρθηκε να βοηθήσει το Νέο Δελχί να προσλάβει και να αγοράσει πετρελαιοφόρα.
 
Πληροφορίες: The Hellenic Information Team
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου