Tη μεγαλύτερη πτώση απέναντι στο δολάριο, όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχαν τα νομίσματα της Αργεντινής και της Τουρκίας – ενώ τα χρέη σε συνάλλαγμα των αναπτυσσομένων χωρών που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έως το 2019, είναι της τάξης των 1.000 δις $!
Επενδύσεις & Αγορές
Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μίας χώρας δεν σημαίνει μόνο πως οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους της είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές – αλλά, επίσης, ότι χρεώνεται στο εξωτερικό, σε ξένο συνάλλαγμα.
Όταν λοιπόν ακριβαίνει η δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές, όπως συμβαίνει με την αύξηση των βασικών επιτοκίων των Η.Π.Α., τότε αυξάνονται οι τόκοι του δημοσίου και ιδιωτικού εξωτερικού χρέους της χώρας – ενώ τα ελλείμματα προκαλούν την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος της, με άμεση επίπτωση την αύξηση του εξωτερικού χρέους σε εγχώριο νόμισμα και την άνοδο του πληθωρισμού. Όπως φαίνεται από το γράφημα (αριστερά οι χώρες, στη μέση η διαφορά του νομίσματος και δεξιά το έλλειμμα του ισοζυγίου), τη μεγαλύτερη πτώση απέναντι στο δολάριο από τις αρχές του 2018, όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχαν η Αργεντινή (-16,77%) και η Τουρκία (-10,69%) – ενώ η πτώση του ρουβλίου οφείλεται στις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Γενικότερα τώρα οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους άνω του 3% – τα οποία έχει υπερβεί προ πολλού η Τουρκία. Λογικά λοιπόν τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου της χώρας (CDS) άρχισαν να αυξάνονται – ενώ μαζί με την Αργεντινή φαίνεται να είναι υποψήφια για το ΔΝΤ (πηγή: F&W), το οποίο δραστηριοποιήθηκε και στις δύο χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 2000 (άρθρο). Μία χώρα άλλωστε δεν ζητάει τη στήριξη του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της, αλλά για το εξωτερικό, το οποίο θεωρείται επικίνδυνο όταν υπερβεί το 50% του ΑΕΠ της – κάτι που συμβαίνει ήδη στην Τουρκία, όπου είναι υψηλότερο των 450 δις $ και η αξιολόγηση της είναι πια σκουπίδια.
Η Αργεντινή τώρα αύξησε τα βασικά της επιτόκια για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος της στο εντυπωσιακά υψηλό 33,25% – από 30,25% και 27,25% μερικές εβδομάδες πριν. Αντίθετα η Τουρκία δεν το έκανε, παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού της – επειδή δεν θέλει να μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της, τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές. Σύμφωνα πάντως με μία πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου διεθνών χρηματοοικονομικών, τα χρέη σε συνάλλαγμα των αναπτυσσομένων χωρών που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έως το 2019 είναι της τάξης των 1.000 δις $ – κάτι που σημαίνει πως δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου