Ένα εξόχως σημαντικό συνέδριο, που δεν έλαβε την απαιτούμενη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου στις 18-19 Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με το gunes.com στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ρωσία, Αμερική, Συρία, Λίβανο και Πακιστάν (σσ. όχι τυχαίως ασφαλώς, μετά την έντονη παρουσία τους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο) καθώς και απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ο αυτοαποκαλούμενος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Derya Kanbay, «υπουργοί» του ψευδοκράτους και σύμβουλοι εξ απορρήτων του Ρ.Τ.Ερντογάν.
– Του Δρ. Κωνσταντίνου Αποστόλου-Κατσαρού
Η θεματολογία του συνεδρίου επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, και ειδικότερα στην ενεργειακή ασφάλεια και στο ιστορικό υπόβαθρό της, τις αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τις πολιτικές των χωρών της ευρύτερης περιοχής. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, η σχέση της Τουρκίας με την Ευρασία και τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt Road Initiative, BRI).
Δύο από τις σημαντικότερες εισηγήσεις, που διατυπώθηκαν σε μορφή μανιφέστου ήταν οι εξής:
Τούρκος Ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz
Ο Ναύαρχος ε.α. ξεκαθάρισε ότι: “Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ΤΔΒΚ θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα με το Λίβανο και τη Συρία”. Ενώ επισήμανε ότι: “Η Ασιατική εποχή ξεκινάει αμετάκλητα. Η Τουρκία ανακαλύπτει εκ νέου την Ασία.” υπονοώντας επικείμενες εξελίξεις με απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρωατλαντική αρχιτεκτονική ασφαλείας και μετακίνησή της προς την Ευρασία. Επίσης ανέφερε ότι: “Στις 5 Νοεμβρίου [2019], το πρώτο κινεζικό τρένο ταξίδευσε μέσω του κεντρικού διαδρόμου της Κασπίας -κομμάτι του BRI-, φτάνοντας στην Ανατολία και τον Βόσπορο. Η Τουρκία, συσφίγγει τις σχέσεις της με το Ιράν, τη Ρωσία και γενικότερα με τις χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα.” Όσον αφορά το ψευδοκράτος είπε: “Η ΤΔΒΚ, έχει εναρμονιστεί πλήρως με τη γεωπολιτική της Ανατολίας και έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας και της γαλάζιας πατρίδας στα 36 της γενέθλιά της.”
Σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση ανέφερε ότι ήταν καταδικασμένη να καταρρεύσει από τα γεννοφάσκια της και ότι: “Θα αντικατασταθεί από την ανεξάρτητη Τουρκική Κυπριακή Δημοκρατία του ασιατικού αιώνα.” Δήλωσε ακόμη ότι: “Αυτό το νησί είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Θα προστατεύσουμε αυτήν την κληρονομιά, επειδή η άμυνα της Ανατολίας αρχίζει στη θάλασσα.” Αφού υποστήριξε ότι το τέλος της Δύσης πλησιάζει, και η Ασία πλέον είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων, εξέφρασε την άποψη ότι το μέλλον της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ανήκει στην Ευρασία και ότι πρέπει να κλείσουν συμφωνίες με την Ρωσία και την Κίνα
Τουρκάλα ακαδημαϊκός Dr. Emete Gözügüzelli
Η τουρκάλα ακαδημαϊκός ανέφερε σχετικά με τον σχεδιασμό του EastMed ότι ο αγωγός που διέρχεται από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ελλάδα, “είναι μόνο ένα όνειρο”, διότι χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, επειδή η όδευσή του υποτίθεται ότι διέρχεται από την ΑΟΖ της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε ότι η κωλυσιεργία του όλου εγχειρήματος έγκειται στις περιορισμένες ποσότητες φυσικού αερίου της περιοχής που δεν είναι ικανές για να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στο ρωσικό μονοπώλιο στην Ευρώπη.
Επίσης επισήμανε ότι: “Τα κακομαθημένα παιδιά Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργούν σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο”. Όσον αφορά στις γεωτρήσεις και τις σεισμογραφικές έρευνες των τουρκικών πλοίων ανέφερε: “Εκείνοι που αγνοούν αυτές τις μελέτες είναι εξτρεμιστές, ενεργώντας προκλητικά και προκατειλημμένα κατά τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.” Ενώ με εμπρηστικό ύφος είπε: “Με την ευκαιρία, χαιρετισμούς στον Γιαβούζ, χαιρετισμούς στο Φατίχ, χαιρετισμούς στο Μπαρμπαρός, Ορούτς Ρεϊς. Ο Αλλάχ είναι μαζί σας.”.
Η Τουρκία ως «πέμπτη δύναμη του πλανήτη»
Ως μια πρώτη εκτίμηση, είναι πρόδηλο ότι πλέον η Τουρκία φλερτάρει ανοικτά με την Ευρασία, στρέφοντας επιδεικτικά την πλάτη της στην Δύση. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι μάλλον ωρίμασαν οι γεωπολιτικές συνθήκες για να δρομολογηθούν οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες απεγκλωβισμού της Τουρκιάς από τον Ευρωατλαντισμό. Ορόσημο αυτών των ενεργειών είναι η επιδεικτική παραγγελία των S-400. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ο έγκριτος καθηγητής γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Δρ. Κων/νος Γρίβας ανέφερε ότι η Τουρκία επιθυμεί να εξελιχθεί στην «πέμπτη δύναμη του πλανήτη», μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.
Η γεωπολιτική στροφή της Τουρκίας επιβεβαιώνεται και από την ηχηρή παρουσία στο εν λόγω συνέδριο, του «πατέρα του Ευρασιανισμού» και σύμβουλου εξ απορρήτων του Βλ. Πούτιν, του Ρώσου Αλεξάντρ Ντούγκιν. Παρουσία η οποία οιονεί την περαιτέρω σύσφιξη των Ρωσο-τουρκικών σχέσεων, που εκτιμάται ότι θα επισφραγιστεί με την παραγγελία των μαχητικών 4++ γενιάς, Su-35 (τα 5ης γενιάς Su-57, αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές καθυστερήσεις στην μαζική παραγωγή τους) από την Τουρκία, εν ευθέτω χρόνω και αφού λήξει η προθεσμία για τα F-35.
Είναι επομένως περισσότερο από πιθανό, στο προσεχές μέλλον να δούμε τεράστιες υπαναχωρήσεις από την αμερικανική διπλωματία έναντι της Τουρκίας, ως μια απέλπιδα προσπάθεια διατήρησής της στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Γεγονός που οφείλει να μας παρακινήσει σε έντονη προπαρασκευαστική διπλωματική δράση, συνεπικουρούμενη με γενναίες οικονομικές ενέσεις των ενόπλων δυνάμεων ώστε να ενισχυθεί άμεσα το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να θυσιαστούν ως βορά στη τουρκική νεοοθωμανική επεκτατική βουλιμία. Η αρχή των ωδίνων ήδη συντελέστηκε με την συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης σχετικά με την ΑΟΖ και αναμένεται η διεθνής αντίδραση, χωρίς βέβαια να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες για έμπρακτη υποστήριξη στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν άλλον πλην της Αιγύπτου και ενδεχομένως και της Γαλλίας.
Επιπλέον, σιγήν ιχθύος τηρεί το Ισραήλ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την πολιτική ανωμαλία που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, και ενδέχεται να προμηνύει αλλαγή πλεύσης. Ίσως μια στενότερη συνεργασία Ισραήλ-Κίνας να είναι υπό εκκόλαψη ώστε να συμμετέχει ενεργά στον Δρόμο του Μεταξιού, γεγονός που βάζει σε δεύτερη μοίρα την αναγκαιότητα του εξόχως κοστοβόρου EastMed. Ειδικά μετά την διαφαινόμενη απροθυμία του Ντ.Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις στον Ρ.Τ.Ερντογάν, και την ταυτόχρονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για τα F-35, τα οποία οι Ισραηλινοί έχουν ανοιχτά δηλώσει ότι επιθυμούν να παραμείνουν η μόνη χώρα στην περιοχή που θα τα διαθέτει στην φαρέτρα της. Διευκρινίζεται ότι, το Ισραήλ με τον EastMed έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Τουρκία, η οποία προωθεί την διέλευση από την ενδοχώρα της αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινά από την Αν. Μεσόγειο -πιθανώς την κατεχόμενη Κύπρο- με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη και καταλήγει στην Ευρώπη.
Εν κατακλείδι
Ο συγκερασμός των ως άνω επισημάνσεων, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πρωτεύοντες πόλους ισχύος του πλανήτη με ερείσματα από τον Ατλαντικό έως και τον Ειρηνικό. Και επειδή οι γείτονες έχουν διαχρονικά αποδείξει ότι δεν αντιλαμβάνονται καμία άλλη γλώσσα πέραν της στρατιωτικής ισχύος, αργά ή γρήγορα θα κλιθούμε να συγκρουστούμε, εάν δεν επιθυμούμε να υποκύψουμε σε «γαλάζιες πατρίδες». Οι μαξιμαλιστικές τους επιδιώξεις μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο απευκταίο σενάριο ελληνοτουρκικής διένεξης που θα εκτονώσει την συσσωρευμένη ένταση δεκαετιών ώστε να επέλθουν οι αναγκαίες ισορροπίες. Σενάριο που ευνοεί έτι περισσότερο το Ισραήλ με την εκατέρωθεν αποδυνάμωση-αποσταθεροποίηση Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία αφ’ ενός θα δρομολογήσει την ευκολότερη διέλευση του EastMed και του Δρόμου του Μεταξιού, και αφ’ ετέρου θα του επιτρέψει να ανελιχτεί ως ηγεμονική δύναμη στην μείζονα περιοχή. Πανθομολογουμένως, η Αν. Μεσόγειος είναι ένα καζάνι που βράζει. Κοσμογονικές εξελίξεις εκτυλίσσονται με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή μας η οποία αποτελεί την ωραία Ελένη της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας.
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου