Ο συνδυασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης, των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος για την οικονομία της υπερδύναμης – αφού από τη μία πλευρά μειώνονται τα έσοδα, ενώ από την άλλη αυξάνονται οι δαπάνες.
Επενδύσεις & Αγορές
Σύμφωνα με το Spiegel, ο πρόεδρος Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι οδηγούν τις Η.Π.Α. στο μεγαλύτερο χρέος της ιστορίας τους – μέσω της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ιανουαρίου ύψους 1,5 τρις $ που θεωρείται ως η κήρυξη ενός παγκόσμιου φορολογικού πολέμου (ανάλυση), καθώς επίσης του ελλείμματος που παρουσίασε πρόσφατα, το οποίο από 668 δις $ θα εκτοξευθεί στα 2 τρις $ (πηγή).
Με τα μέτρα αυτά το δημόσιο χρέος της υπερδύναμης προβλέπεται να φτάσει στα 35 τρις $ το 2027, από 20 τρις $ σήμερα (γράφημα) – ενώ φαίνεται πως οι Αμερικανοί Πολίτες δεν το θεωρούν πλέον ως σημαντικό πρόβλημα. Αντίθετα, αυτοί που ανησυχούν είναι οι Γερμανοί, διαπιστώνοντας πως ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους 4,4 τρις $ – εκ των οποίων για στρατιωτικό εξοπλισμό 700 δις $, για έργα υποδομών 200 δις $, καθώς επίσης ένα σημαντικό ποσόν για την κατασκευή του τείχους του Μεξικού.
Η χρηματοδότηση τώρα των νέων χρεών θα προέλθει από την έκδοση ομολόγων, όπου οι Γερμανοί θεωρούν πως οι αγορές θα αντιδράσουν, απαιτώντας υψηλότερα επιτόκια – κρίνοντας από το ότι τα επιτόκια των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων έχουν εκτοξευθεί ήδη στο 2,88% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2014 (κάτω γράφημα – κάθε 1% μεγαλύτερη απόδοση κοστίζει στις Η.Π.Α. 77 δις $ επί πλέον). Εν τούτοις δεν πρόκειται μόνο για ένα αμερικανικό φαινόμενο, αφού αυξήθηκαν επίσης τα επιτόκια των γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων – όπου όμως οι εταιρείες αξιολόγησης απειλούν την υπερδύναμη με την απώλεια της κορυφαίας αξιολόγησης ΑΑΑ.
Βέβαια, τα ελλείμματα των Η.Π.Α. ως προς το ΑΕΠ τους (επάνω γράφημα) έχουν ομαλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια – παρά το ότι παραμένουν υψηλότερα από τις άλλες βιομηχανικές χώρες, με εξαίρεση την Ιαπωνία. Εν τούτοις, ο συνδυασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης, των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος για την οικονομία της υπερδύναμης – αφού από τη μία πλευρά μειώνονται τα έσοδα, ενώ από την άλλη αυξάνονται οι δαπάνες.
Τι σημαίνουν αλήθεια όλα αυτά για τα χρηματιστήρια, στα οποία οι διακυμάνσεις έγιναν πολύ έντονες την ίδια περίπου εποχή που οι Η.Π.Α. δημοσιοποίησαν τον προϋπολογισμό τους; Πιθανότατα το ξεκίνημα μίας εποχής μεγάλων αναταράξεων, τουλάχιστον έως ότου φανούν τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής της υπερδύναμης – όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για τη μοναδική χώρα που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει χρήματα και να πληρώνει τα χρέη της, έχοντας στην ιδιοκτησία της το νούμερο ένα παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα: το δολάριο, η προστασία του οποίου απαιτεί έναν ισχυρό και άρα πολυέξοδο στρατό (ανάλυση).
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου