MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας για την υπόθεση του Μπελέρη

Έντονες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας στην υπόθεση Μπελέρη.
 
Η Αθήνα έχει αρνηθεί να συνυπογράψει με τους υπόλοιπους 26 μια επιστολή, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. 
 
Σήμερα, η Ελλάδα κατέθεσε Γραπτή Δήλωση στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ενόψει της αποστολής της επιστολής της Προεδρίας προς την Αλβανία.
 
«Η Ελλάδα αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Έκθεσης Αξιολόγησης Εκκρεμών Σημείων αναφοράς», σημειώνεται στη γραπτή δήλωση.
 
Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της όσον αφορά την έκβαση της διαδικασίας ελέγχου της Αλβανίας στο Cluster 1 (Βασικές αρχές), λόγω της υπόθεσης του κ. Φρέντι Μπελέρη, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
 
«Ο κ. Φρέντι Μπελέρης, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας και εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, με την κατηγορία της εκλογικής νοθείας. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Μπελέρης και η υποψηφιότητά του έχουν ξεχωρίσει επανειλημμένα από την αλβανική πολιτική ηγεσία σε σειρά ευθειών λεκτικών επιθέσεων. Παρόλα αυτά ήταν ένας από τους επτά υποψηφίους της αντιπολίτευσης, που κατάφεραν να κερδίσουν έναν από τους 61 δήμους της χώρας. Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της μεροληπτικής πρακτικής έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο. Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένος Δήμαρχος να αναλάβει τα καθήκοντά του», επισημαίνεται.
 
«Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων δεν θα πρέπει να είναι επιζήμια για τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Έτσι, η αποτροπή της ορκωμοσίας του εκλεγμένου Δημάρχου κ. Μπελέρη αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης που αντικατοπτρίζει την περιφρόνησή της προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου», υπογραμμίζεται.
 
«Η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Ελλάδα αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της Έκθεσης Αξιολόγησης Εκκρεμών Σημείων αναφοράς».
 
Πηγή : https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου