MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κλήση σε YouTube, Twitter και Facebook

Ανεπαρκείς οι αρχικές απαντήσεις των εταιρειών Twitter, YouTube, Reddit και Meta -πρώην Facebook- με αποτέλεσμα η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής στις ΗΠΑ για την αιματηρή έφοδο οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο να κλητεύσει τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη τους.


Μήνες αφότου ζήτησε έγγραφα από 15 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπέννι Τόμσον, ζήτησε χθες αρχεία των τεχνολογικών κολοσσών σχετικά με τον ρόλο τους στη φερόμενη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκλογές του 2020 και την υποκίνηση βίαιου εξτρεμισμού στις πλατφόρμες τους ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου 2021.

«Δύο βασικά ερωτήματα της Ειδικής Επιτροπής είναι πώς η εξάπλωση παραπληροφόρησης και ο βίαιος εξτρεμισμός συνέβαλε στη βίαιη επίθεση στη δημοκρατία μας και ποια μέτρα -αν υπάρχουν- οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έλαβαν οι πλατφόρμες για μην αποτελέσουν έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση των ανθρώπων στη βία», σημείωσε ο βουλευτής.

Χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι μετά από μήνες, οι τέσσερις εταιρείες δεν έχουν παραδώσει οικειοθελώς τις απαραίτητες πληροφορίες και τα έγγραφα, που θα βοηθούσαν τους συναδέλφους του να απαντήσουν στις ερωτήσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνάς τους.

Στην επιστολή του, ο Τόμσον περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες έγιναν συνένοχοι στα έκτροπα, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Σημειώνει πως το YouTube, που ανήκει στην Alphabet, ήταν η πλατφόρμα όπου έλαβε χώρα σημαντικός όγκος επικοινωνίας «σχετικός με τον σχεδιασμό και την εκτέλεση» της πολιορκίας του Καπιτωλίου.

Η Επιτροπή ανέφερε πώς η Meta φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την ανταλλαγή μηνυμάτων μίσους, βίας και υποκίνησης καθώς και για τη διάδοση παραπληροφόρησης περί νοθείας στις κάλπες του 2020, σε μια προσπάθεια συντονισμού του κινήματος «Stop the Steal».

Στο Reddit, η κοινότητα «r/The_Donald» «subreddit» αυξήθηκε σημαντικά, ανέφερε η επιστολή, προτού τα μέλη μεταβούν σε άλλον ιστότοπο που εκτιμάται πως χρησίμευσε για τη φιλοξενία συζητήσεων σχετικά με τον σχεδιασμό της επίθεσης.

Η επιστολή περιγράφει πώς το Twitter είχε προειδοποιηθεί πριν την επίθεση για σχέδιο πιθανής βίας στην πλατφόρμα του και πώς οι χρήστες του συμμετείχαν σε «επικοινωνίες που ενίσχυαν τους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, μεταξύ άλλων από τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο».

Η εννιαμελής Επιτροπή -απαρτίζεται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικανούς- υπέβαλε τον Αύγουστο το αρχικό της αίτημα για τα έγγραφα από 15 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι: TikTok, Parler, Telegram, 4chan, 8kun .

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 340 άτομα έχουν μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής. Όμως, ο Ρεπουμπλικανός Τζόζεφ Μακάρθυ καθώς και οι εκπρόσωποι του κόμματος, Τζιμ Τζόρνταν και Σκοτ Πέρι αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη στην Επιτροπή ή να παραδώσουν έγγραφα σχετικά με τις συνομιλίες τους στις 6 Ιανουαρίου 2021, με τον Τραμπ ή τους εκατοντάδες υποστηρικτές του που χτύπησαν αστυνομικούς, εισέβαλαν στο κτίριο και διέκοψαν τη διαδικασία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου