Η Δύση αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα που θα την οδηγήσουν στη
παρακμή, δήλωσε ο καθηγητής Shen Yi
Η Δύση δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται ηγέτης της παγκοσμιοποίησης, ενώ η ανάδυση των BRICS σε αυτό το πλαίσιο είναι το κυριότερο οικονομικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε, δήλωσε στο TASS το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 Κινέζος καθηγητής πανεπιστημίου.
Ο Shen Yi Διευθυντής του Κέντρου Μελετών BRICS στο Πανεπιστήμιο Φουντάν, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν πληθωρισμό και οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό τους μετά από καταναλωτικό ξεφάντωμα στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου.
«Από την άποψη της παγκόσμιας κατανάλωσης, αυτό εκδηλώνεται πρωτίστως σε μια περίοδο όπου ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης του COVID-19, της οικονομικής ύφεσης, της κλιματικής αλλαγής κ.λπ., και οι δυτικές χώρες δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν αποτελεσματική αναπτυξιακή ώθηση ούτε να λειτουργήσουν ως ο λεγόμενος ηγέτης και κινητήριος δύναμη της παγκοσμιοποίησης», σύμφωνα με τον καθηγητή.
Νέες συμμαχίες
«Σε αυτό το πλαίσιο, η εμφάνιση και η ανάπτυξη του μηχανισμού συνεργασίας BRICS μπορεί να θεωρηθεί επίκαιρη», είπε ο ειδικός καθώς χαρακτήρισε το πρακτικό μοντέλο συνεργασίας ως ώριμο.
«Αυτό μπορεί να δελεάσει άλλες αναπτυσσόμενες αγορές και τον ανεπτυγμένο κόσμο», υποστήριξε ο Shen.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι BRICS μπορούν να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο και να επεκταθούν την επόμενη δεκαετία.
Το 2006, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα
δημιούργησαν την ομάδα BRIC, η οποία μετατράπηκε σε BRICS μετά την
ένταξη της Νότιας Αφρικής στα τέσσερα έθνη το 2011. Φέτος, η Νότια
Αφρική προεδρεύει της ομάδας για τρίτη φορά.
Εγκατάλειψη του ευρώ, διεθνοποίηση του γιουάν και αποδολαριοποίηση
Στο πλαίσιο της τρέχοσας συγκυρίας, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS εμβαθύνουν, καθώς χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023 ότι θα μηδενίσει το μερίδιο του ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Περιουσίας (NWF) από φέτος, αφήνοντας μόνο χρυσό, κινεζικό γουάν και ρούβλια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Εγκατάλειψη του ευρώ, διεθνοποίηση του γιουάν και αποδολαριοποίηση
Στο πλαίσιο της τρέχοσας συγκυρίας, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS εμβαθύνουν, καθώς χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2023 ότι θα μηδενίσει το μερίδιο του ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Περιουσίας (NWF) από φέτος, αφήνοντας μόνο χρυσό, κινεζικό γουάν και ρούβλια, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Δεν σημαίνει μόνο τη δραστική αλλαγή στη δομή των κρατικών αποθεματικών της Ρωσίας ως στρατηγικής δύναμης, αλλά επίσης προωθεί άμεσα τη διεθνοποίηση του γιουάν σε υψηλότερο επίπεδο, υποστήριξαν οι αναλυτές, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω αποδολαριοποίηση.
«Εάν το ερώτημα είναι αν θα γίνει επαναφορά του ευρώ, τότε σίγουρα θα επαναρυθμιστεί φέτος (σ.σ. η δομη του ταμείου)», δήλωσε ο Vladimir Kolychev, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας.
Το ταμείο θα αποτελείται από έως και 60% γιουάν και όχι περισσότερο από 40% χρυσό και η Ρωσία μπορεί να προσθέσει ρούβλια στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, σημείωσε ο Kolychev.
Προηγουμένως, το γιουάν αντιπροσώπευε το 30% ενώ ο χρυσός υπολογιζόταν στο 20%, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Η διάρθρωση του ρωσικού Ταμείου
Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, το NWF είχε στους λογαριασμούς του 10,46 δισεκατομμύρια ευρώ (11,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 307,44 δισεκατομμύρια γιουάν (45,2 δισεκατομμύρια δολάρια), 551,27 τόνους χρυσού και 530,1 εκατομμύρια ρούβλια (7,3 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με έκθεση του ρωσικού υπουργείου των Οικονομικών.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εισήγαγε το γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας από τις 13 Ιανουαρίου 2023.
Η εγκατάλειψη του ευρώ από το NWF είναι στην ουσία μια συνέχεια της προηγούμενης συστηματικής πολιτικής αποδολαριοποίησης της Ρωσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν λίγες επιλογές στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος για τη συγκριτική αξιολόγηση του συστήματος δολαρίων ΗΠΑ με βάση την fintech, την οικονομική ισχύ και την κλίμακα των εμπορικών συνάλλαγων, το σύστημα γουάν είναι αντικειμενικά η καλύτερη λύση για την 'αποδολαριοποίηση της οικονομίας της Ρωσίας και άλλων χωρών, ο Chen Jia, ανεξάρτητος αναλυτής για τη διεθνή νομισματική στρατηγική, δήλωσε σε ρωσικά και κινεζική ΜΜΕ την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 .
Ο όγκος συναλλαγών σε γιουάν
Αυτό μπορεί να φανεί από τις διευρυμένες συναλλαγές γιουάν στο χρηματιστήριο της Μόσχας μετά τις κυρώσεις των δυτικών χωρών στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το 2022.
Το γιουάν αντιπροσώπευε το 48% των συναλλαγών συναλλάγματος στο χρηματιστήριο της Μόσχας τον Νοέμβριο του 2022, από 0,2% στην αρχή του έτος.
Το γιουάν έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.
Η αύξηση της αναλογίας του όγκου συναλλαγών και του διακανονισμού των συναλλαγών σε γιουάν θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου και στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη ρωσική οικονομία, σημείωσαν οι αναλυτές.
Αυτό είναι επίσης αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία, που την οδήγησαν να αναζητήσει ένα ασφαλέστερο νόμισμα, επισήμανεν αναλυτές, προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του γιουάν μεταξύ των Ρώσων επιχειρηματιών είναι απόδειξη ότι οι εταιρείες στρέφονται σε νέες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Γεωπολιτικός ανταγωνισμός και αποδολαριοποίηση
Περίπου το 15% των ρωσικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν συνάλλαγμα μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με έκθεση της Russian Industrial Communications Bank.
Από αυτούς που χρησιμοποιούν συνάλλαγμα, το 34% επέλεξε το δολάριο ΗΠΑ, το 31 τοις εκατό επέλεξε το γουάν και το 28% επέλεξε το ευρώ.
Η έρευνα σημείωσε ότι το γιουάν ευνοείται λόγω του αυξημένου
εμπορίου με την Ασία και των χαμηλότερων κινδύνων που συνδέονται με τη
χρήση του νομίσματος σε σύγκριση με το δολάριο και το ευρώ.
Το γιουάν έχει διατηρήσει σχετική σταθερότητα ενόψει των αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων και του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο ένας τεράστιος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών και αναδυόμενων αγορών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιο του γιουάν στα κρατικά αποθέματά τους, δήλωσε ο Chen.
Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός επιταχύνει μια παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης, δήλωσε στους κινεζικούς Global Times την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 ο Hong Yong, ερευνητής της Κινεζικής Ακαδημίας Διεθνούς Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας.
«Ο ρόλος του δολαρίου ΗΠΑ στη διεθνή χρηματοπιστωτική αγορά δεν
είναι τόσο ισχυρός όσο παλιά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αυξήσει τον
έλεγχό της στο δολάριο, κάνοντας πολλές χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικά
νομίσματα», δήλωσε ο Hong.
Ο Hong σημείωσε επίσης ότι καθώς η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμώνεται, η διεθνής εμπιστοσύνη στο δολάριο ΗΠΑ μειώνεται, γεγονός που θα επιταχύνει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου