MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το σχέδιο για «μίνι» Eastmed δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη – Ποιό είναι το νέο τοπίο στη ΝΑ Μεσόγειο

Η συνάντηση που είχαν προ δύο εβδομάδων στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έδωσε μία πρόγευση για το τι μέλλει να ακολουθήσει στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Της Ναταλίας Κοντώση

Οι αποκαλύψεις Νετανιάχου, για έναν αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητα φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Κύπρο για υγροποίηση (LNG) και εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα στην περιοχή, αναδεικνύει τις προτεραιότητες της νέας κυπριακής κυβέρνησης και ενισχύει την προοπτική να καταστεί η ΝΑ Μεσόγειος ενεργειακός κόμβος για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το διήμερο workshop που ξεκίνησε χθες στη Λευκωσία με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction», το οποίο διοργανώνουν το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου (ΥΕΕΒ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ).

Και ήδη από τη πρώτη ημέρα βγήκαν ειδήσεις…

Προτροπή προς τους ξένους

Ενδεικτικό των προθέσεων της Λευκωσίας ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε προς διεθνείς εταιρείες να στηρίξουν τα σχέδια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Έχουμε καταλήξει σε μια τεχνικά εφικτή λύση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίηση και εξαγωγή στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος.

«Η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει επειγόντως εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οδούς εφοδιασμού», είπε ο Χριστοδουλίδης.

Και πρόσθεσε: «Προτείνουμε, μέσω της πρωτοβουλίας «The Cyprus Gateway», να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά τους πόρους φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μέσω της νέας αυτής πρωτοβουλίας το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υγροποιηθεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί με μεταφορείς LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο παροχής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δείξει «μεγάλο ενδιαφέρον» για το έργο.

Προχωρούν οι συζητήσεις

Ο νέος αυτός αγωγός φαίνεται ότι συζητείται επί του παρόντος σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών.

Δίνοντας συνέχεια στις πρώτες συζητήσεις Χριστοδουλίδη- Νετανιάχου, ο υπουργός Ενέργειας κ. Παπαναστασίου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του στις 14 Ιουνίου, με στόχο τη συνομολόγηση σχετικής διακρατικής συμφωνίας, που η Κύπρος θέλει να οριστικοποιήσει το συντομότερο δυνατό.

Μόλις υπογραφεί η συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου και ενταχθούν ενεργειακές εταιρείες, θα ξεκινήσει μια διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του αγωγού και της μονάδας επεξεργασίας. Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο αγωγός μήκους περίπου 320 χιλιομέτρων θα κοστίσει περίπου 450 εκατ. ευρώ και το εργοστάσιο LNG 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η θέση της Ελλάδος


Ο υπουργός Ενέργειας προχώρησε ακόμα περαιτέρω  λέγοντας ότι η πρόταση που εξετάζεται με το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί ως το πρώτο μέρος ενός EastMed.

«Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός του EastMed, ενός διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Οσον αφορά την Ελλάδα, αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτών των σχεδιασμών μας, ως ενδιαφερόμενο μέρος για την παραλαβή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Το κοίτασμα Αφροδίτη


Εκτός από το Ισραήλ, η Κύπρος συζητά και με την Αίγυπτο για το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού που θα συνέδεε το κοίτασμα «Αφροδίτη» με τις εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου σε Ιντκου και Νταμιέτα. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο Ισραήλ και Αίγυπτος υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης με την ΕΕ για την εξαγωγή ισραηλινού αερίου στο μπλοκ, επίσης μέσω των αιγυπτιακών τερματικών LNG και δια θαλάσσης μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η αμερικανική Chevron διενεργεί αυτή την περίοδο επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, και σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου δείχνει θετική σχετικά με το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με φυσικό αέριο από το  εν λόγω κοίτασμα.

Μιλώντας μετά το τέλος συνάντησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπεία της Chevron ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η εταιρεία παρουσίασε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του «Αφροδίτη», το οποίο θα μελετηθεί τις επόμενες ημέρες και θα αποφασιστεί αν είναι κάτι που επιθυμεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχουμε υποδείξει στην εταιρεία την ανάγκη να τροφοδοτηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, κάτι που δεν απέρριψε η εταιρεία, λέγοντας πως είναι ένα από τα σχέδια που μπορεί να εξετάσει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα ευρήματα στο κοίτασμα «Αφροδίτη» κινούνται σε μια θετική κατεύθυνση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως δεν γνωρίζει τα ευρήματα, προσθέτοντας πως πιθανόν να έχει κάτι υπόψιν της η εταιρεία από την γεώτρηση Α3.

Συμπλήρωσε πως υπάρχει ήδη μια ένδειξη γύρω στα 4,2 τρισεκ. κυβικά πόδια και η γεώτρηση Α3 θα επιβεβαιώσει ή θα δώσει μια καλύτερη ένδειξη για το τι πραγματικά υπάρχει στο κοίτασμα, καθώς εστιάζει στο κεντρικό κομμάτι του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις από τις υπόλοιπες εταιρείες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ και έχουν ήδη εντοπίσει κοιτάσματα για το πότε θα επιστρέψουν για επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ή αν έχουν καταρτήσει πλάνα ανάπτυξης των κοιτασμάτων, και πιο συγκεκριμένα για τα οικόπεδα 6 και 10, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil αναφέρθηκε στα σχέδια της εταιρείας για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η κυπριακή ΑΟΖ ενδιαφέρει πολύ την εταιρεία, η οποία κάνει σκέψεις για γεώτρηση στην περιοχή, πιθανώς στο οικόπεδο 5 ως το νεότερο κομμάτι που έχει αναλάβει.

H διπλωματία του φυσικού αερίου

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχουν μεταμορφώσει την αγορά ενέργειας και τις οικονομικές σχέσεις της περιοχής, δημιουργώντας ελπίδες και για γεωπολιτική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν σε αυτό που αποκαλούσαν «διπλωματία φυσικού αερίου», φιλοδοξώντας να χρησιμοποιήσουν τον νέο ενεργειακό πλούτο της περιοχής για να φέρουν τις χώρες τους σε σύγκρουση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος, οι κύριοι δικαιούχοι των νέων ευρημάτων, συνίδρυσαν ένα περιφερειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο.

Μετά από σημαντικά ευρήματα μόλις πριν από μια δεκαετία –τα κοιτάσματα Tamar και Leviathan κοντά στο Ισραήλ, το κοίτασμα Αφροδίτης στην Κύπρο και το Zohr κοντά στην Αίγυπτο– Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήταν αισιόδοξοι ότι τα νέα αποθέματα φυσικού αερίου θα καταλύσουν μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομική συνεργασία και σταθερότητα αλλάζοντας την πολιτική πραγματικότητα σε ένα στρατηγικό μέρος του κόσμου.
 
Πηγή : energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου