MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το βαλς των δισεκατομμυριούχων

Στο παρελθόν έχω αρθρογραφήσει για το νέο Eldorado της παγκόσμιας οικονομίας που θεωρώ πως είναι οι ημιαγωγοί (semiconductors), τα κοινώς λεγόμενα “τσιπάκια”. Η επενδυτική φρενίτιδα της προηγούμενης εβδομάδας που έστειλε την μετοχή της εταιρίας ημιαγωγών NVIDIA στο διάστημα, ήταν αναμενόμενη. Κάποιοι άλλοι, όμως, φαίνεται ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις δραστηριότητες των εταιριών Πληροφορικής και επενδύουν σε λάθος μετοχές.  Οι “έξυπνες” επιλογές στη Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγουν δρόμους …
 
Εάν συγκρίνουμε την μετοχή της NVIDIA με αυτήν της Intel θα δούμε ότι διαφέρουν. Τι προκάλεσε όμως από τη μια την φρενίτιδα της μετοχής της NVIDIA και από την άλλη την αμυδρή άνοδο της Intel; Οι αποδόσεις της ως εταιρία, ή μήπως κάτι άλλο πιο συναρπαστικό; Η αιτία της φρενίτιδας για την απόκτηση μετοχών της NVIDIA, είναι ο καλπασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο οποίος δεν αποτελεί μόδα, αλλά κυριολεκτικά αποτελεί μια αγορά όπου οι επενδύσεις δεν έχουν τέλος.
 
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, επικεφαλής της NVIDIA, παρουσίασε στην Ταιβάν μια πλατφόρμα υπερυπολογιστή AI που ονομάζεται DGX-GH200 που θα βοηθήσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν τους διαδόχους του ChatGPT. Η Microsoft, η Meta Platforms (FaceBook) και η Alphabet (Google) αναμένεται να είναι από τους πρώτους χρήστες. Η NVIDIA είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής καρτών γραφικών για υπολογιστές (GPU), αλλά μετά την παρουσίαση στην Ταιβάν, βρέθηκε στο κέντρο της επενδυτικής έκρηξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
 
Την περασμένη εβδομάδα, ο Χουάνγκ έδωσε μια εκπληκτική πρόβλεψη πωλήσεων για το τρέχον τρίμηνο, σχεδόν 4 δισ. δολάρια πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αυτή τροφοδοτείται από τη ζήτηση για τσιπ κέντρων δεδομένων που χειρίζονται εργασίες Τεχνητής Νοημοσύνης. Το γεγονός οδήγησε τη μετοχή σε υψηλό ρεκόρ και έβαλε τη NVIDIA στο πάνθεον των εταιριών που αποτιμούνται στο επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων.
 

Ο Χουάνγκ υποστήριξε ότι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της βιομηχανίας τεχνολογίας δεν βελτιωνόταν αρκετά γρήγορα, ώστε να συμβαδίζει με πολύπλοκες εργασίες των υπολογιστών. Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, οι χρήστες στρέφονται όλο και περισσότερο σε μονάδες ταχείας επεξεργασίας υπολογιστών και γραφικών (GPU), όπως αυτές που κατασκευάζει η NVIDIA. Και πλέον μπαίνουμε σε μια νέα εποχή για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές η οποία δεν θα έχει σχέση με όσα παραδοσιακά γνωρίζαμε.
 
Η αποκάλυψη Χουάγκ
 
Η εταιρεία θέλει ακόμη να αλλάξει τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα βιντεοπαιχνίδια. Μια υπηρεσία που ονομάζεται “Nvidia ACE for Games” θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ζωντανέψει χαρακτήρες φόντου και να τους δώσει περισσότερη προσωπικότητα. Ο Χουάνγκ αποκάλυψε επίσης μια νέα πλατφόρμα ρομποτικής, που όπως είπε, στοχεύει να βοηθήσει την NVIDIA να επεκταθεί σε βιομηχανίες πέρα ​​από την τεχνολογία. Είναι ένα σχέδιο που θα βοηθήσει άλλες εταιρείες να κατασκευάσουν τα δικά τους ρομπότ για χρήση σε μια σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων. Στη βαριά βιομηχανία, για παράδειγμα, βλέπει ευκαιρίες στη χρήση ρομπότ σε εργοστάσια και αποθήκες.
 
Ο υπολογιστής DGX είναι μια άλλη προσπάθεια να κρατηθούν οι χειριστές των Data Centers συνδεδεμένοι με τα προϊόντα της NVIDIA. Η Microsoft, η Google και οι όμοιοί τους αγωνίζονται για να αναπτύξουν υπηρεσίες παρόμοιες με το ChatGPT της OpenAI, κι αυτό απαιτεί άφθονη υπολογιστική “ιπποδύναμη”. Για να ικανοποιήσει αυτή την όρεξη, η NVIDIA προσφέρει εξοπλισμό για data centers και κατασκευάζει τους δικούς της υπερυπολογιστές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες.
 
Όσοι είμαστε παλιοί στην αγορά Πληροφορικής, γνωρίζουμε ότι η αρχική δραστηριότητα της NVIDIA ήταν μόνο η πώληση καρτών γραφικών σε παίκτες videogames. Ενώ αργότερα αφιερώθηκε στους “ανθρακωρύχους” (data miners) των κρυπτονομισμάτων, όπως το γνωστό bitcoin. Οι τομείς που επεκτείνεται όμως πλέον, είναι περισσότεροι. Παράλληλα, όμως, δεν ξεχνά το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε, δηλαδή τα βιντεοπαιχνίδια! Απλά επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε με ένα νέο όραμα, με το οποίο φιλοδοξεί να πάει τα παιχνίδια αρκετά μπροστά.
 
Οι πλατφόρμες
 
Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει τέσσερις πλατφόρμες που συνδυάζουν το λογισμικό της εταιρείας με τους τελευταίους επεξεργαστές Ada, Hopper και Grace Hopper της NVIDIA. Ανακοίνωσε επίσης το ντεμπούτο των GeForce RTX 4060 GPU, χρησιμοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία της Ada Lovelace και DLSS. Η NVIDIA ανακοίνωσε επίσης σημαντική αύξηση στον αριθμό των έργων που στοχεύουν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της Αγοράς.
 
Για όλους αυτούς τους λόγους που προαναφέραμε, η παγκόσμια αγορά αγνόησε τη διψήφια πτώση των καθαρών εσόδων της NVIDIA από έτος σε έτος. Να τα λέμε κι αυτά! Φαίνεται ότι η δήλωση του επικεφαλής της Χουάνγκ, ότι «οι εταιρείες αρχίζουν να συναγωνίζονται μεταξύ τους για να εφαρμόσουν γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη σε κάθε πιθανό προϊόν, επιχειρηματική διαδικασία και υπηρεσία», έκανε τους επενδυτές να θεωρήσουν αυτή την πτώση σαν… λεπτομέρεια μπροστά στο όραμά του.
 
Παράλληλα, στον τομέα του marketing η NVIDIA κέρδισε πολλούς επενδυτές, μόλις κυκλοφόρησε μια αφίσα με τον τίτλο “AI Euphoria + Momentum”. Η αφίσα σαφώς και προκάλεσε ευφορία στους μετόχους της σε ένα μομέντουμ που λίγα πράγματα πάνε καλά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ήταν, λοιπόν, επόμενο, η τιμή της μετοχής της να σημειώσει εκρηκτική άνοδο μετά τις δηλώσεις του CEO της NVIDIA τις τελευταίες ημέρες. Και ήταν τόσο τεράστια αυτή η άνοδος, που κατάφερε και σήκωσε το βάρος ολάκερου του χρηματιστηριακού δείκτη, τραβώντας τον προς τα πάνω. Ουσιαστικά δεν σήκωσε μόνο τον δείκτη NASDAQ, αλλά σήκωσε και τον γνωστό δείκτη S&P500 μιας και συμμετέχει και σε αυτόν.
 
Το μομέντουμ
 
Κάποιοι λοιπόν γενικεύοντας το κλίμα, έσπευσαν να τοποθετηθούν σε μια γνωστή (ίσως την γνωστότερη) εταιρία κατασκευής επεξεργαστών (CPU) την Intel, για να διαπιστώσουν αργότερα ότι η μετοχή της δεν είχε την άνοδο που ανέμεναν, βλέποντας εκστασιασμένοι τις αποδόσεις της NVIDIA! Μπερδεύτηκαν πολλοί λοιπόν απ’ ότι φαίνεται. Διότι καλό είναι όσοι επενδύουν, να ξεχωρίζουν από την αρχή, τον πυρήνα της παραγωγής της κάθε κατασκευάστριας εταιρίας.
 
 
Η Intel κατασκευάζει κυρίως επεξεργαστές. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε να είχε αποκομίσει ισόποσα κέρδη από τον δρόμο που χάραξε η NVIDIA με την φρενίτιδα λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αντίθετα, άλλες εταιρίες καρτών γραφικών, όπως η γνωστή AMD, τσίμπησε το “μομέντουμ” και είδε την τιμή της να αυξάνεται ραγδαία. Όπως βλέπετε στο παραπάνω σχεδιάγραμμα, η μετοχή της NVIDIA φέτος καταγράφει άνοδο 172% ενώ η μετοχή της INTEL μόνο 8,5%. Η μετοχή της άλλης κατασκευάστριας καρτών γραφικών (της γνωστής AMD) καταγράφει φέτος άνοδο 98,4%.
 
Πάντως σε πολιτικό επίπεδο τώρα, ο CEO της NVIDIA Χουάνγκ , τα “έριξε” χοντρά στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στην στρατηγική που εφαρμόζει απέναντι στην Κίνα και στους ημιαγωγούς. Και απ’ ότι φαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος αρχίζει και κάνει πολλούς “εχθρούς” στον κόσμο των μεγάλων εταιριών πληροφορικής (Big Tech). Γενικότερα η πολιτική του με τα υψηλά επιτόκια έχει προβληματίσει πολλά από τα “μεγάλα παιδιά”, που κατά καιρούς στρέφονται με δηλώσεις εναντίον του.
 
Πριν τον CEO της NVIDIA, δηλώσεις κατά της πολιτικής του Μπάϊντεν έχουν κάνει ο Έλον Μασκ της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και άλλοι λιγότερο γνωστοί. Είναι γνωστό ότι στις προηγούμενες εκλογές, οι μεγάλοι της Πληροφορικής υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και όχι του Τραμπ. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ολοένα και μεγαλώνει η λίστα των δυσαρεστημένων. Σε συνδυασμό μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις CEO εταιριών του κλάδου της Ενέργειας, οι “Big Tech” και οι “Big Oil”, φαίνεται ότι ανεξάρτητα με τις επιδόσεις των εταιριών τους, δεν θα τα πάνε καθόλου καλά με τον Μπάιντεν του χρόνου που οι ΗΠΑ μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο. Εκτός κι αν κάτι αλλάξει ξαφνικά…
 
 Πηγή : https://slpress.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου