MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Τα «μυστήρια του Λονδίνου» στοιχειώνουν Δένδια και ΥΠΕΞ

Σοβαρότατα ερωτηματικά προκύπτουν για τον τρόπο που λειτουργεί, ειδικά την προεκλογική περίοδο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, το στενό περιβάλλον του υπουργού, αλλά και το ΥΠΕΞ γενικότερα.
 
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μέχρι πρότινος διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Δένδια, ο οποίος, αν και μετατέθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο ως πρέσβης, περισσότερο χρόνο βρίσκεται στην Ελλάδα παρά στο πόστο του.
 
Οπως προκύπτει από έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, σε διάστημα ενάμιση μήνα οπότε θα έπρεπε να ασκεί τα καθήκοντά του ως πρέσβης στη βρετανική πρωτεύουσα, βρίσκεται ή έχει κληθεί να βρίσκεται στην Ελλάδα για σχεδόν ένα εικοσαήμερο (!). Δηλαδή, σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νεοτοποθετηθείς πρέσβης στο Λονδίνο ανέλαβε υπηρεσία 10 Μαρτίου 2023, οπότε κανονικά θα άρχισε να πληρώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επίδομα αλλοδαπής, κ.ο.κ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών, στις 20-3-2023, μόλις δέκα ημέρες αφότου είχε αναλάβει το πόστο του, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, στην Αθήνα, του έστειλε «κλήση» να έλθει στην Ελλάδα «για λόγους υπηρεσίας», και να παραμείνει από τις 29 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου 2023. Για 10-11 ημέρες, δηλαδή.


Δεν περνάνε, όμως, παρά τρεις ημέρες, και στη συνέχεια, στις 11 Απριλίου 2023, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών του στέλνει νέο τηλεγράφημα, όπου τον καλεί να επιστρέψει και πάλι στην ελληνική πρωτεύουσα και να παραμείνει, αυτή τη φορά από τις 20 έως τις 28 Απριλίου 2023. Τουτέστιν, 8 – 9 ημέρες.


Συνολικά, από τις 10 Μαρτίου, οπότε ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη στο Λονδίνο, έως το τέλος του Απριλίου, δηλαδή σαράντα ημέρες, σχεδόν τις είκοσι, βάσει των εγγράφων, θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Κι’ αυτά, κατόπιν εντολής της κεντρικής υπηρεσίας.Ητοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
 
Είναι, πράγματι, απορίας άξιον. Για ποιους λόγους καλείται τόσο τακτικά στην Αθήνα; Και, εάν τον έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο Ν.Δένδιας, για προεκλογικούς ή διπλωματικούς λόγους, γιατί δεν ανέβαλε έστω και λίγο την μετάθεση του διπλωμάτη; Οπως και να’ χει, τέτοιες εικόνες πρέσβεων που τη μια εβδομάδα βρίσκονται στο πόστο τους και την άλλη στην Αθήνα, ουδεμία τιμή περιποιούν στη διπλωματία και το υπουργείο Εξωτερικών και δείχνουν ότι και αυτό το -κρίσιμο για τα εθνικά συμφέροντα- υπουργείο κάτι λίαν προβληματικό κυριαρχεί.
 
Σύμφωνα, πάντως, με άλλο έγγραφο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου, ο φρεσκοτοποθετηθείς πρέσβης στο Λονδίνο, αφού στο τέλος του Απριλίου θα παραμείνει στην Αθήνα περί το δεκαήμερο, στη συνέχεια … «καπάκι» πρέπει να φύγει για Βρετανία, προκειμένου να παραβρεθεί «σε συνάντηση πρέσβεων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο», στις 28 και 29 Απριλίου 2023. Ελπίζουμε ότι, αμέσως μετά, δεν θα υπάρξει και νέα «κλήση» προς τον πρέσβη για να εγκαταλείψει το πόστο του στο Λονδίνο και να επιστρέψει στην Αθήνα.


Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος πρέσβης στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν ο Ιωάννης Ραπτάκης, ο οποίος τοποθετήθηκε υποδιοικητής της ΕΥΠ. Ο ίδιος που θεωρείται «άνθρωπος του Δένδια», παρέδωσε τυπικώς την υπηρεσία, δηλαδή τη θέση του ως πρέσβης, στις 2 Μαρτίου 2023.
 
 


Εκείνες τις ημέρες, ο αντικαταστάτης του, νεοτοποθετηθείς πρέσβης στο Λονδίνο, παρέθετε στο κτίριο του ΥΠΕΞ, στην Ακαδημίας, το αποχαιρετιστήριο «γκαλά» στους συναδέλφους του. Αν κρίνει κανείς, όμως, από τα συνεχή πήγαινε – έλα, Λονδίνο – Αθήνα, οι συνάδελφοί του μάλλον τον έχουν συνέχεια μπροστά τους.
 
«Γκαλά» στο ΥΠΕΞ εν μέσω εθνικού πένθους – Το γραφείο Δένδια μετακομίζει στο Λονδίνο
 
Ως γνωστόν, τέλος, επικεφαλής της ΕΥΠ έχει τοποθετηθεί ο συνταξιούχος διπλωμάτης, μεχρί προ οκταμήνου γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, και θεωρούμενος ως «άνθρωπος του μεγάρου Μαξίμου», Θεμιστοκλής Δεμίρης. Εσχάτως, μάλιστα, «παρασημοφορήθηκε» για τις παρελθούσες «εξαιρετικές υπηρεσίες» του στο ΥΠΕΞ, αποκτώντας τον ανώτερο τίτλο για διπλωμάτη, αυτόν του «πρέσβη» (full ambassador).
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου