MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Πρωθυπουργός μιας άλλης, φανταστικής χώρας ο Κ. Μητσοτάκης

«Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε» ● «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό» ● «Δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος» ● «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»
 
Στη γνωστή γραμμή ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά στις πλημμύρες, όπως αντίστοιχα και στις φωτιές, κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, ο οποίος με αυταρέσκεια έδωσε δικαιολογίες για την καθυστερημένη αποστολή του 112, ενώ επικαλέστηκε ακόμα μία φορά την κλιματική αλλαγή ως άλλοθι για τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση.
 
Παράλληλα, μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και την αντικατάσταση-φιάσκο με τον Στυλιανίδη, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ υποστήριξε ψευδώς ότι «το επιτελικό κράτος λειτούργησε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Θεσσαλία», τη στιγμή που η διάλυση και η έλλειψη συντονισμού ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να φανταστώ κάποια άλλη εναλλακτική απ’ αυτή που χρησιμοποιήσαμε».
 
«Το φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές», δικαιολογήθηκε ξανά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Το καιρικό φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο από τον Ιανό. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς το τι θα συμβεί. Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και προβλέψαμε, αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός ήταν κάτι πολύ χειρότερο», είπε σαν να μη συνέβη τίποτα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία το 2020, με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να περιμένουν ακόμη τις κρατικές αποζημιώσεις για την απώλεια των περιουσιών τους.
 
Για το 112 επέμεινε ότι «προειδοποιητικά SMS εστάλησαν σε όλη τη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο του 112 για τις πλημμύρες είναι διαφορετικό από αυτό για τις φωτιές. (…) Η σύσταση της Πολιτικής Προστασίας ήταν να ανέβουν οι κάτοικοι πιο ψηλά. Και δεν θρηνήσαμε πολλά θύματα γι' αυτόν τον λόγο [...] Δεν χάθηκε καμιά ανθρώπινη ζωή, επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε σε κάποιον συμπολίτη μας που κινδύνευε. Δεν υπήρξε συμπολίτης μας ο οποίος να πείνασε, να έμεινε από νερό, να μην μπορέσαμε να του παράσχουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία και ψυχική πίεση, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές. Πάρα πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πολύ δύσκολη άσκηση εκκενώσεων. Και η αλήθεια είναι ότι εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν», υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο οποίος φαίνεται πως ζει σε άλλη πραγματικότητα από αυτή που βίωσαν οι χιλιάδες πληγέντες των πλημμυρών.
 
Κι αυτό γιατί, αναρίθμητες μαρτυρίες ξεκαθαρίζουν ότι έλαβαν αργοπορημένα μηνύματα εκκένωσης σε χωριά όπως ο Παλαμάς, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Κοροϊδία εις βάρος των ταλαιπωρημένων πολιτών είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι κανείς δεν έμεινε χωρίς τροφή και νερό, αφού οι ίδιες μαρτυρίες παρουσιάζουν τις μαρτυρικές στιγμές που έζησαν αυτοί οι άνθρωποι.
 
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στρατού, σημείωσε ότι «σε απόλυτη συνεννόηση με τον στρατό αποφασίσαμε την Πέμπτη ότι τα ελικόπτερα θα πετάξουν όταν δώσει το πράσινο φως η πυροσβεστική και όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. (…) Πολλά ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν στις εκκενώσεις. Δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή γιατί δε φτάσαμε εγκαίρως. (…) Προφανώς υπήρξε ταλαιπωρία, αλλά σώσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα».
 
Απαντώντας για την επόμενη ημέρα, έβγαλε σα λαγό από το καπέλο και παρουσίασε σα θεραπεία δια πάσα νόσο τον πολυδιαφημισμένο «Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», κόντρα στη διαχρονική ανάγκη της περιοχής για ουσιαστικές πρωτοβουλίες οχύρωσης της περιφέρειας με πολιτικές προστασίας και πρόληψης που θα λάβουν τη μορφή επαρκών κρατικών κονδυλίων για αντιπλημμυρικά έργα, αναβάθμιση των υποδομών και των κατοικιών και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, τόνισε ότι υπό το φως των φαινομένων, ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.
 
«Το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και μετά θα πνιγόμαστε; Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα και μήπως πρέπει να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για υποδομές;», ήταν η επόμενη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, πιστός στη γνωστή καραμέλα των συγκρίσεων, απάντησε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται αντιμέτωπες με παρόμοια φαινόμενα εξαιρετικά ακραία και ζήτησε συστράτευση όλης της κοινωνίας.
 
Επέμεινε ότι έγιναν αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, «αλλά για το πόσο αποτελεσματικά ήταν θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί», καθώς και για τη σημασία της Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναβάθμισε μάλιστα σε υπουργείο και την προσφορά της, η οποία ωστόσο επί του πρακτέου δεν έχει μέχρι σήμερα φανεί και αναφέρθηκε αναλυτικά σε δράσεις του ΑΙΓΙΣ, υποσχόμενος με ευκολία για άλλη μία φορά, ότι «στο μέλλον θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμαστε φέτος», αφού με ελαφρώς αυτοκριτική διάθεση, για την απαιτούμενη στάχτη στα μάτια, απάντησε για το αν υπήρξαν λάθη στους κυβερνητικούς χειρισμούς ότι «ποτέ δεν είπε ότι δεν έγιναν λάθη», αλλά συμπλήρωσε ότι θα σταθεί στο τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
 
Επεσήμανε ότι δεν έχουμε εντάξει στα μετεωρολογικά μοντέλα όλα όσα έχουμε στη διάθεσή μας και είπε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα μεταφερθούν στην Πολιτική Προστασία, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
Επανέλαβε ότι όταν επισκέφθηκε τον Έβρο διαπίστωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί, κάτι που αν και διαστρεβλώθηκε όπως είπε, όταν το διατύπωσε για πρώτη φορά, το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.
 
«Το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα στη χώρα 31 δισ. ευρώ και είναι μια καλή ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει με ευελιξία, όπως και τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε επίσης αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους συναδέλφους μου στην Ε.Ε. για την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης», πρόσθεσε.
 
Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας θα μας στοιχίσει και χρήματα θα έρθουν και από ευρωπαϊκούς, αλλά και από εθνικούς πόρους τόνισε και δήλωσε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γινόταν αν μια τέτοια καταστροφή συνέβαινε πέντε χρόνια πριν.
 
«Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», είπε κλείνοντας την απάντησή του, καθώς είχε ρωτηθεί σχετικά.
 
Επιτελικό κράτος και «ξερό ψωμί»
 
Κληθείς να διευκρινίσει σε ποια πρόσωπα ή δομές εντόπισε δυσλειτουργίες κατά την πρόσφατη διαχείριση της θεομηνίας και πως θα τα αντιμετωπίσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειάζεται ένας πολύ καλύτερος κάθετος συντονισμός των στελεχών που αναφέρονται στην Πολιτική Προστασία, να υπάρξει προετοιμασία με σχέδια παρέμβασης και ανακοίνωσε ότι «οι δυνάμεις του στρατού που καλούνται να υποστηρίξουν την προσπάθεια θα βρίσκονται υπό την Πολιτική Προστασία. Ο στρατός για να κινητοποιηθεί πρέπει να έχει σαφή εντολή της Πολιτικής Προστασίας».
 
Ερωτώμενος για το επιτελικό κράτος, και για το εάν λειτούργησε ή όχι στα πρόσφατα γεγονότα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι το επιτελικό κράτος δεν υποκαθιστά την αρμοδιότητα κάθε υπουργού να ασκεί τις αρμοδιότητες του. «Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης» είπε και τόνισε ότι λειτούργησε το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας. Άλλος με τη δημόσια υγεία, άλλος με τη συλλογή νεκρών ζώων, άλλος τις υποδομές. Αυτό σημαίνει επιτελικό κράτος. Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος νομίζει ότι άλλη χώρα θα αντιμετώπιζε καλύτερα τη θεομηνία με βάση τον όγκο νερού που έπεσε. Το παραδέχθηκαν όλοι οι ειδικοί και δεν καταλαβαίνω πώς φταίει το επιτελικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στη μη ύπαρξη του επιτελικού κράτους. Να μην υπήρχε συντονιστικό όργανο; Να μην υπήρχε συντονισμός;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, σα να βρίσκεται σε ένα παράλληλο, ονειρικό σύμπαν, χωρίς ενσυναίσθηση.
 
«Δεν κάναμε ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο, και θα μας απασχολήσει ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα στηρίζω γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική», επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
 
Για τα εθνικά θέματα, τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το αν προτίθεται να πάει τη Χάγη με τον ένα ή άλλο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και την προώθηση μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.
 
«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα», είπε. Τόνισε με έμφαση ότι θέματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία.
 
«Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε, τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
Για την ακρίβεια
 
Παγκόσμιο φαινόμενο χαρακτήρισε την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και τόνισε πως το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. «Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία». Και όλα τα παραπάνω τα είπε, την ώρα που οι τιμές στα ράφια τρέχουν αλματωδώς, όχι τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό
 
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν ήταν αποτελεσματικό το rotation στην κυβέρνηση το καλοκαίρι απάντησε: «Είμαι περίεργος τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν έκανα αλλαγές. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Έκρινα και σκέφτηκα ποιος μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν, αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν. Αξιολογούνται σε δύο επίπεδα. Μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική; Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δε θα διστάσω να το κάνω. Σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά, το ακούω αλλά κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά πρέπει να πω ότι μέσα σε τρεις μήνες πήραμε επενδυτική βαθμίδα. Είχα δεσμευτεί ότι θα την πάρουμε σε τρεις μήνες και την πήραμε. Κλείνουμε ένα πολύ τραυματικό κύκλο. Η κυβέρνηση υλοποίησε ήδη το μισό της κυβερνητικό πρόγραμμα. Λύσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ. Άρα καλή η κριτική, ναι, βλέπω τη δυσθυμία αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της. Λογικό να μας ασκείτε κριτική επιμέρους αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά. Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%». Ποια ζητήματα λύθηκαν στο ΕΚΑΒ ωστόσο, παραμένει άγνωστος Χ, όσο παραμυθένια κι αν επιχείρησε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει την εικόνα.
 
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ανερυθρίαστα, όταν οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αφεθεί ανεξέλεγκτες να αισχροκερδούν και να φοροδιαφεύγουν, ακόμα και με τη συνδρομή του ίδιου του νόμου, που αφήνει «παραθυράκια διαφυγής για τα μεγάλα ψάρια».
 
Οριζόντια υποχρεωτική η ασφάλιση από φυσικές καταστροφές
 
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, επίσης, ότι τα βάρη θα τα σηκώσουν και πάλι οι φορολογούμενοι, καθώς τόνισε ότι η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα μας και ότι αυτό θα γίνει σταδιακά. Σε πρώτη φάση, χθες είχε πει ότι θα καταστεί υποχρεωτική για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όμως σήμερα επεξέτεινε τις προθέσεις του και στα φυσικά πρόσωπα, με επιχείρημα και πάλι την κλιματική κρίση: «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλύψει όλες τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από μία πάρα πολύ έντονη κλιματική κρίση. Άρα θα πρέπει να μας απασχολήσει ποια είναι η ευθύνη του φυσικού προσώπου και της επιχείρησης να ασφαλίσει την περιουσία του απέναντι σε κάτι που μπορεί να συμβεί. Πιστεύω τελικά ότι αφού μπορεί να περάσουμε από στάδια, αλλά θα καταλήξουμε μετά από συνομιλία και με την ασφαλιστική αγορά στην υποχρεωτική ασφάλιση. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση» είπε και τόνισε ότι ήδη ετοιμάζεται μια μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ.
 
«Είναι μια μεγάλη συζήτηση, αλλά και σε μια χώρα που αντιμετωπίζει φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
 
Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ και το ποιον θέλει ως αντίπαλό του, αλλά και για το ενδεχόμενο comeback του κ. Τσίπρα, αν και δήλωσε αρχικά ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, εντούτοις δεν απέφυγε τη «χολή». Έτσι, ξεκίνησε το σχόλιό του, επικαλούμενος, όπως είπε, μια φράση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» αλλά αμέσως μετά πρόσθεσε ότι «προσβλέπει σε μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα έχει μάθει από τα λάθη της και η οποία θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα. Αλλά από κει και πέρα, το θέμα αυτό δεν αφορά εμένα ούτε μπορώ να κάνω καμία κρίση για τον κ. Τσίπρα. Αυτά νομίζω ότι θα τα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή».
 
Για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκλογής των ευρωβουλευτών, και πιθανή επαναφορά της λίστας ή διατήρησης της σταυροδοσίας, αλλά και για την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου και για τις εθνικές εκλογές, ανεβάζοντας για παράδειγμα μεταξύ άλλων το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή ή την Ευρωβουλή από το 3% στο 5%, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ως προς τις εθνικές εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του να κάνει καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο.
 
Αναφέρθηκε στην κακή εμπειρία του παρελθόντος και στην ταλαιπωρία στην οποία μπήκε η χώρα με το πείραμα της απλής αναλογικής.
 
Η αύξηση του ποσοστού εισόδου στο κοινοβούλιο είπε ότι θεωρεί πως δεν είναι απάντηση απέναντι στα ακραία ή πιο περιθωριακά κόμματα ή κομματίδια, τα οποία εισήλθαν στη Βουλή. «Πιστεύω ότι η ίδια η ζωή θα απαντήσει κατά πόσο τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια. Έχω σοβαρές αμφιβολίες αν θα γίνει αυτό και τελικά οι πολίτες θα κρίνουν αν η επιλογή αυτή ήταν σωστή. Για τις ευρωεκλογές αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με σταυρό, χωρίς να προσδιορίσω περισσότερες λεπτομέρειες», τόνισε ως προς το άλλο σκέλος της ερώτησης.
 
Στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τον εκ Κύπρου ορμώμενο Χρήστο Στυλιανίδη, τις παρεμβάσεις στην πολιτική προστασία και για όσα είχε πει μετά το Μάτι, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Το 2018 δεν ήμασταν κυβέρνηση. Στα θέματα πολιτικής προστασίας έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μας έχει ασκηθεί κριτική ότι δίνουμε προτεραιότητα μόνο στις εκκενώσεις. Στο Μάουι δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επειδή η πολιτεία της Χαβάης δεν κατάφεραν να τους εκκενώσουν. Εμείς το κάνουμε και δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό. Στη Γερμανία δεν έχουν σήμερα 112, το ίδιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία 170 άνθρωποι πνίγηκαν από μία βροχόπτωση που ήταν το 1/10 αυτής στη Θεσσαλία. Ενισχύουμε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Στυλιανίδης για προσωπικούς λόγους δεν μπήκε στην κυβέρνηση όταν συγκροτήθηκε η νέα κυβέρνηση».
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβάθμισε για άλλη μία φορά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας: «Το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων έχει παρουσιαστεί από το Υπουργείο. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα ζήτημα αποχώρησης του προσωπικού, αλλά δε φαίνεται να είναι χειρότερο από άλλες χρονιές. Οι πρώτες αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν τους υπαλλήλους στην υγεία. Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με προσλήψεις και μισθούς. Αναφέρθηκα χθες στην επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Τέτοιες δράσεις θα δούμε εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται σε δομές υγείας. Θα επιμείνω ιδιαίτερα στο σχεδιασμό μας για το ΕΚΑΒ».
 
Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σχέση των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη και εάν χρειάζεται νέα νομοθετική παρέμβαση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απάντησε σα να μη θυμάται τα ποσοστά που αποκόμισαν στις πρόσφατες εκλογές ναζιστικών καταβολών κομματικά μορφώματα: «Αυτές οι κομματικές δράσεις απαξιώνονται στη συνείδηση των πολιτών με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η Ν.Δ. υπερασπίστηκε τη ρύθμιση που ψήφισε. Δεν κρίνουμε ότι απαιτείται μια αντίστοιχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές - στις οποίες συμμετέχει με τη "βούλα" ο χρυσαυγίτης κατάδικος - γιατί δεν κρίνει ο Άρειος Πάγος και υπάρχει πρόβλεψη. Είμαι ανοικτός να συζητήσω στη Βουλή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση κομμάτων που σχετίζονται με πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα εγκλήματα που όλοι μας γνωρίζουμε. Υπάρχουν και υποθέσεις στο εκλογοδικείο που αφορούν τις εκλογές του Ιουνίου 2023 και κατά πόσο ο Άρειος Πάγος παραπλανήθηκε».
 
Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουν γίνει πολλά την προηγούμενη τετραετία για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Έχουμε υλοποιήσει σχεδόν 20 δράσεις. Η ισότητα στο γάμο είναι στα σχέδια της κυβέρνησης για αυτή την τετραετία. Ο χρόνος που θα επιλέξουμε αυτή τη ρύθμιση στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Είναι ένα ζήτημα που μέσα σε αυτή την τετραετία αυτή η κυβέρνηση θα το έχει επιλύσει».
 
Σε ερώτηση για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ως προς τα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα αυτών που ήδη έχουν εξαγγελθεί, και τα οποία όμως, όπως είπε, είναι σημαντικά και αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν δρομολογηθεί και στην έμφαση που δίνεται ειδικά προς διευκόλυνση των νέων, τα οποία όμως στην εφαρμογή τους δε φαίνεται να είναι εφικτά για τους περισσότερους.
 
«Ως προς το AirBNB είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων το οποίο εξισώνει τους κανόνες του ανταγωνισμού και θα μας βοηθήσει να πετύχουμε καλύτερη ισορροπία, ώστε να μην έχουμε τόσο μεγάλη πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε τονίζοντας ωστόσο πως στόχος δεν είναι «να σκοτώσουμε έναν θεσμό» που έχει οικονομικό αποτέλεσμα για τη χώρα.
 
Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αντιδρούμε σπασμωδικά και είναι πολύ καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να ερχόμαστε εκ των υστέρων να κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Είπε χαρακτηριστικά πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης και στις προτάσεις που θα έρθουν προς ψήφιση, ώστε να διορθωθούν παθογένειες οι οποίες υπάρχουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου