MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια τάση προς αποδολαριοποίηση

Αποδολαριοποίηση. Δευτ. 05 Ιουνίου 2023 (Σύνθετη Εικόνα: https://www.cointribune.com/en/dedollarization-accelerates/)
 
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, λέει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναμένει σταδιακή μείωση του μεριδίου του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού, καθώς η παγκόσμια κίνηση αποδολαριοποίησης κερδίζει δυναμική.
 
Η υπουργός Yellen έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο αποδολαριοποίησης που τροφοδοτείται από την αύξηση των αμερικανικών κυρώσεων.
Η Yellen αναγνώρισε πως η χρήση κυρώσεων έχει παρακινήσει ορισμένες χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές νομισματικές λύσεις.
 
Αλλά δεν είναι γεγονός ότι η χρήση του δολαρίου έχει μειωθεί και έχει μειωθεί έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων με τα χρόνια;
Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ
Υπήρξε κάποια αύξηση των αποθεματικών άλλων διαθεσίμων, αλλά αυτό είναι κάτι που αναμένεται σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία όπου θα πρέπει να επιθυμούμε να διαφοροποιήσουμε αλλά ...
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε λιγότερα για το δολάριο είναι αυτό που λέτε.
Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ
Θα πρέπει να περιμένουμε, με την πάροδο του χρόνου, να αυξηθεί σταδιακά το μερίδιο άλλων περιουσιακών στοιχείων στα αποθεματικά των χωρών στη φυσική επιθυμία για διαφοροποίηση [sic].
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Ωστόσο, υποστήριξε, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως το δολάριο ισχυριζόμενη πως «το δολάριο είναι πολύ μακράν το κυρίαρχο αποθεματικό ενεργητικό».
Τα σχόλιά της έρχονται εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών από διάφορες χώρες να άρουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και να συναλλάσσονται με τα δικά τους εθνικά νομίσματα.
Η Κένυα υπερασπίζεται το Παναφρικανικό Σύστημα Πληρωμών και Διακανονισμού που γίνεται από το δικό μας ίδρυμα, την Afreximbank .
Γιατί είναι απαραίτητο να αγοράζουμε πράγματα από το Τζιμπουτί και να πληρώνουμε σε δολάρια; Γιατί; Και δεν είμαστε ενάντια στο δολάριο ΗΠΑ, απλώς θέλουμε να συναλλαγούμε πολύ πιο ελεύθερα.
Ας πληρώσουμε σε δολάρια ΗΠΑ ό,τι αγοράζουμε από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό που αγοράζουμε από το Τζιμπουτί, ας χρησιμοποιήσουμε το τοπικό νόμισμα.
William Ruto, Πρόεδρος της Κένυας
Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι το ποσό των δολαρίων ΗΠΑ που διατηρούνται σε αποθεματικά από μη κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο.
Στις αρχές του αιώνα, περίπου το 70% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων ήταν σε δολάριο ΗΠΑ, επί του παρόντος βρίσκεται λίγο κάτω από το 60%.
Ένας άλλος σημαντικός δείκτης των προσπαθειών επιταχυνόμενης αποδολαριοποίησης είναι ότι διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμμάχων των ΗΠΑ, έχουν μειώσει τα χρέη των ΗΠΑ για να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα
Το μερίδιο του δολαρίου των παγκόσμιων αποθεμάτων κατέρρευσε από 73% το 2001 σε μόλις 55% έως το 2021 προτού πέσει από τον γκρεμό μετά τις ρωσικές κυρώσεις κατά οκτώ μονάδες στο 47% πέρυσι.
Peter St. Onge, Οικονομολόγος
Η οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και η επιμονή της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις σε αντιπάλους έχει κάνει άλλες χώρες επιφυλακτικές όσον αφορά τη χρήση του δολαρίου στις οικονομικές τους συναλλαγές.
Φυσικά, οι κυρώσεις μας εν μέρει ενισχύονται από τον σημαντικό ρόλο του δολαρίου και των αμερικανικών τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Συνεργαζόμαστε όποτε είναι δυνατόν με άλλες χώρες...
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Δεν θα έπρεπε να ανησυχούμε περισσότερο τώρα για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες σε όλο τον κόσμο και λαμβάνοντας αυτό υπόψη θα ήμασταν πιο προσεκτικοί καθώς μπορεί να δημιουργούμε μια παράνοια σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι αναζητούν άλλα νομίσματα για να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις ;
Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ
Είναι αλήθεια ότι όταν επιβάλλουμε κυρώσεις σε χώρες που φοβούνται πως μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο αυτών των κυρώσεων, έχουν κίνητρο να αναζητήσουν άλλα εργαλεία εκτός από το δολάριο για να συμμετάσχουν σε συναλλαγές.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen
Οι σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία έστειλαν μια προειδοποίηση στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τους κινδύνους από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το δολάριο ως εργαλείο για γεωπολιτικό κέρδος.
Αρκετές χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από την εξάρτησή τους από το δολάριο και η Κίνα προωθεί το γιουάν ως εναλλακτική λύση.
Η Κίνα έχει γίνει σημαντικός αντίπαλος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ανταγωνισμός που αυξάνεται σε πολλά επίπεδα.
Μόλις πριν από μέρες, το Πακιστάν πλήρωσε την πρώτη του αποστολή αργού πετρελαίου από τη Ρωσία σε κινεζικό γιουάν.
Τον Φεβρουάριο, η Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ, ένας σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου, ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει το εμπόριο με την Κίνα να διευθετηθεί σε γιουάν για πρώτη φορά.
Τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που κυριαρχούν στην Κίνα, του SCO, συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο στα τοπικά τους νομίσματα.
Η Βραζιλία ηγείται επίσης της έκκλησης για απομάκρυνση από το δολάριο. Όταν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το έτος, κατέρριψε τον τερατώδη ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.
Τα δύο έθνη δημιούργησαν ένα πρόσφατο μέρος για να αντικαταστήσουν το δολάριο με τα δικά τους νομίσματα στις εμπορικές τους συμφωνίες.
Η Βραζιλία, στο ημισφαίριο μας, η μεγαλύτερη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο, νότια από εμάς, έκλεισε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα. θα κάνουν από εδώ και στο εξής εμπόριο στα δικά τους νομίσματα, θα απομακρυνθούν από το δολάριο.
Δημιουργούν μια δευτερεύουσα οικονομία στον κόσμο εντελώς ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δεν θα χρειαστεί να μιλήσουμε για κυρώσεις σε πέντε χρόνια, γιατί θα υπάρχουν τόσες πολλές χώρες που θα πραγματοποιούν συναλλαγές σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο που δε θα έχουμε τη δυνατότητα να τους επιβάλουμε κυρώσεις.
Γερουσιαστής Marco Rubio, Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας
Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την τιμολόγηση ορισμένων από τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας σε γιουάν και όχι σε δολάριο.
Οποιαδήποτε κίνηση για τη διενέργεια όλων των συναλλαγών με την Κίνα σε γιουάν θα σηματοδοτήσει μια βαθιά αλλαγή στην αγορά ενέργειας.
Οι χώρες BRICS, που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, είναι επίσης έτοιμες να επιτύχουν ένα επίπεδο αυτάρκειας στο διεθνές εμπόριο αναπτύσσοντας το δικό τους νόμισμα και εγκαταλείποντας το δολάριο ΗΠΑ
Πηγή :  www.freepen.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου