MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Διαφθορά: Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι…

Στην πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά στην ΕΕ η Ελλάδα  έρχεται πρώτη και χειρότερη με ποσοστό 97% (!) καθώς τελευταία φαίνεται γίνεται “πάρτι” με τις απευθείας αναθέσεις και εξυπηρετήσεις ημετέρων, την φωτογραφική νομοθέτηση σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τις υπόγειες συμφωνίες και μπίζνες υπουργών και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης της ΝΔ και τη συστηματική καταπάτηση και περιφρόνηση των θεσμών του κράτους δικαίου.  
 
Ας πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα διαφθοράς. Όλοι είδαμε τις εικόνες με έναν εργαζόμενο στη Ρόδο βαδίζοντας μέσα στη θάλασσα έως το στήθος για να σερβίρει τουρίστες ξαπλωμένους σε μικρές πασσαλωμένες πλατφόρμες μέσα στο νερό! Αρχικά ο νέος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τις εικόνες απαράδεκτες. Λίγο μετά ο ίδιος δήλωσε πως το θέμα θεωρείται λήξαν, αφού έμαθε ότι ο εργαζόμενος το έκανε πρόθυμα διότι είχε καλά φιλοδωρήματα και οι επιχειρηματίες είναι φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ.
 
Μάθαμε, λοιπόν, πως η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε σφραγιστεί το 2016, όμως χάρη σε μια “περίεργη” ανάκληση της σφράγισης το 2021, το κατάστημα εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί χωρίς άδεια (!) μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα “Καθημερινή”.
 
Συνεχίζουμε. Για να πασσαλώσει κανείς πλατφόρμες μέσα στη θάλασσα απαιτείται άδεια και συμφωνία από το Λιμενικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Και στη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνονται οικονομική αποζημίωση, όροι για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και έλεγχοι για την τήρηση των συμφωνηθέντων. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Η Αρχαιολογία αδιαφόρησε, το ίδιο και το Λιμενικό Σώμα. Και οι προϊστάμενές αρχές αυτών των υπηρεσιών οφείλουν να απολογηθούν και να ελεγχθούν για διαφθορά.
 
Στην συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα ύστερα από κατάθεση που έκανε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου. Μάλιστα ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου μίλησε για εφιαλτικές καταστάσεις στις συνθήκες εργασίας, αναφέροντας πως οι εργοδότες έχουν μπράβους που δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει όταν αντιληφθούν ότι κάποιοι θέλουν να κάνουν έλεγχο ή να βγάλουν φωτογραφίες.
 
Και φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Πιστεύει κανείς πως οι εισαγγελικές αρχές είναι σε θέση να ρίξουν φως σε αυτό το σκάνδαλο και να καταλογίσουν ευθύνες ή πως θα ακολουθηθεί η κλασσική συνταγή να σβήσει το σκάνδαλο ο χρόνος; Προβλέψιμη η απάντηση…
 
Διαφθορά: Διαρκές κουκούλωμα
 
Σε όλα σχεδόν τα σκάνδαλα και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα υπήρξαν παρεμβάσεις για να κουκουλωθούν. Μερικά από αυτά δείχνουν την διαφθορά: Στο αρχείο το διεθνές σκάνδαλο Novartis το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Εντοπίζονται ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς δήλωση προέλευσης, σε λογαριασμούς υπουργών που διερευνώνται και η Δικαιοσύνη δεν τους παραπέμπει καν σε δίκη για τη διερεύνηση της υπόθεσης, επειδή η προέλευση των ποσών είναι “αδιευκρίνιστη”…
 
Το σκάνδαλο παρουσιάζεται ως “συνωμοσία”, την ίδια στιγμή που η χώρα δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να ζητήσει αποζημίωση από την Novartis, ενώ η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί στις ΗΠΑ πως δωροδόκησε Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους!
 
Το σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ εμποδίζεται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί! Κανένα πρόβλημα από την αποκάλυψη ότι ο υπουργός Παπαθανάσης πληρώνοντας μόλις 50.000 (!) ευρώ σβήνει χρέη 2 εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας συλλαμβάνεται να μην έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του δύο of shore εταιρείες της συζύγου του. Και η κυβέρνηση μετά, φέρνει νόμο βάσει του οποίου δεν θα υποχρεώνονται οι σύζυγοι πολιτικών να συνδημοσιεύουν τα εισοδήματά τους στο Πόθεν Έσχες!
 
Ο συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ κ. Κουτούπης και ο συνεργάτης του κ. Ροδάκος έχουν εξασφαλίσει σε λιγότερο από 40 μήνες σχεδόν 420 συμβάσεις αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Δημόσιο, μέσα από εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες. Αναθέσεις μάλιστα παράνομες, αφού η εταιρία τους δεν πληροί την προϋπόθεση τουλάχιστον τριετούς εμπειρίας. Με νόμο αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί που έχουν δεσμευτεί για έρευνες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος αν μετά από 18 μήνες δεν έχει ασκηθεί δίωξη, ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις η δίωξη χρειάζεται έρευνα χρόνων προτού ασκηθεί, με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται η κυβέρνηση από τους Financial Times για εξυπηρέτηση παράνομων συμφερόντων φιλικών της εφοπλιστών και τραπεζιτών;
 
Ας σταματήσουμε εδώ γιατί δεν υπάρχει χώρος, έστω για συνοπτική αναφορά όλων των σκανδάλων και της διαφθοράς. Μιας διαφθοράς που φέρνει τη χώρα πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη. Μιας διαφθοράς που αναγνωρίζεται μεν από τους πολίτες, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο, αλλά δεν κοστολογείται όπως είδαμε στις πρόσφατες εκλογές. Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό;
 

Χρήστου Δημήτρης
 

Πηγή :  https://slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου