MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

ΣΤΑΛΙΑΣ : Ένα μικρό πικρό μάθημα Πολιτικής Οικονομίας: Η ‘αριστερή’ πολιτική Ευκλείδη / Αχτσιόγλου 2015-2019 ή Γιατί θα χάνουν ”οι Σύριζα”.

( John.k - Ο Σύριζα βγήκε για να σταματήσει τους Δανειστές. Έγινε δημοψήφισμα και ο λαός είπε όχι στο σχέδιο των δανειστών και στα Μνημόνια με 62%. Αντ’ αυτού, υπερφορολόγησε τους Έλληνες, ξεπούλησέ το όνομα της Μακεδονίας, και με μυστική ατζέντα σε συνεργασία με τους Δανειστές εφάρμοσε τα μνημόνια και έκανε τα πάντα … εναντίον των Ελλήνων και υπέρ των δανειστών …. Τι να φταίει λοιπόν, που δεν βρίσκουν την ψήφο τους ;)
 
 
Ο πίνακας μας δίνει τα έσοδα και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019.
 
Αν εξαιρέσουμε το 2015 όπου το έλλειμμα ήταν -10,3 δις ευρώ, όλα τ’ άλλα χρόνια 2016-2019, τα έσοδα του δημοσίου (φόροι), ήσαν μεγαλύτερα από τις δαπάνες του συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την πληρωμή των τόκων.
 
Όπως βλέπουμε από τον πίνακα , τελευταία γραμμή, το δημόσιο είχε διαρκή πλεονάσματα με αποτέλεσμα ένας σημαντικός παράγων της ζήτησης, οι κρατικές δαπάνες, να μειωθεί.
 
Με άλλα λόγια την τετραετία 2015-2019 η μεσαία τάξη στην κυριολεξία διαλύθηκε απο την φορολογία, γιατί το περίσσευμα του δημοσίου τομέα είναι έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα. Ήταν η εποχή της πλέον ευλαβικής τήρησης και εφαρμογής των μνημονίων.
 
Δυστυχώς οι αριθμοί τα λένε και το θράσος περισσεύει!!!
 
Δεν χρειάζονται Συνέδρια για να βρούμε το τι έφταιξε. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκήθηκε, ενσυνειδήτως, έφταιγε. Η εξουσία ήταν γλυκιά.
Πιο απλά δεν γίνεται!
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου