MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

«Θα μείνει στην ιστορία ως μια νύχτα συγκάλυψης» – Μύδροι κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το «όχι» στην προανακριτική για τα Τέμπη

«Πώς μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά από αυτό που συνέβη χθες, να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων;»
 
Η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία των προτάσεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717, για την τηλεδιοίκηση δηλαδή του σιδηροδρομικού δικτύου που σχετίζεται με το έγκλημα των Τεμπών, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε κοινωνία και πολιτική σκηνή.
 
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε το δρόμο της συγκάλυψης, αυτό γίνεται ξεκάθαρο πλέον, προστατεύοντας τον Υπουργό της Κώστα Αχ. Καραμανλή και αγνοώντας επιδεικτικά την ποινική δικογραφία που έστειλε στη Βουλή η Ευρωπαία Εισαγγελέας, η οποία εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας σε επίπεδο κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών.
 
Αυγέρη: Το «όχι» της ΝΔ στην προανακριτική για το έγκλημα των Τεμπών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια
 
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για την άρνησή της να αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «OPEN».
 
«Η κυβέρνηση, πριν λίγες ώρες, επιχείρησε πάλι να συγκαλύψει μία υπόθεση για την οποία ζητούν απαντήσεις, πρώτοι από όλους, οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Χθες η ΝΔ είπε «όχι» στην προανακριτική», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη.
 
Σε ερώτηση για το αν η εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα έχει αποτέλεσμα, σχολίασε: «η εξεταστική είναι μια άλλη διαδικασία, κυρίως γενική και αφηρημένη για την αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών πολιτικών προσώπων».
 
«Από τη στιγμή όμως που είχαμε το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας που δείχνει πολύ σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση ποινικών αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα –αναφέρομαι στον πρώην υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή-, θα μπορούσε να γίνει προανακριτική. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση «πέταξε» αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο, γιατί δεν θέλει να έρθει η αλήθεια στο φως, φοβάται την αλήθεια», δήλωσε η Δώρα Αυγέρη.
 
«Πώς μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, μετά από αυτό που συνέβη χθες, να κοιτάξει στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων; Αυτό θα εγγραφεί ως μια ακόμα μαύρη σελίδα στην κοινοβουλευτική ιστορία της ΝΔ και της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως από την πλευρά του, κατέθεσε αίτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπερψήφισε τη σύσταση εξεταστικής για τα Τέμπη, ακριβώς επειδή εξαντλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.
 
Ερωτηθείσα για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη διάσπαση, σημείωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν τα χιλιάδες μέλη του. Όχι μόνο τα 150.000 μέλη που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που επιζητούν μια απάντηση στις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, στις δυσκολίες και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν», υπογράμμισε.
 
Όσον αφορά τη χθεσινή ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις αποχωρήσεις, σημείωσε: «ήταν μια ειλικρινής τοποθέτηση. Επειδή γνωρίζω από την αρχή τους όρους με τους οποίους μπήκε στη διεκδίκηση της προεδρίας ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν ήταν αυτοσκοπός η «καρέκλα». Έχουν έρθει στο φως και οι επιστολές που είχε στείλει στην κ. Αχτσιόγλου, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, με προτάσεις και επισημάνσεις, για το κατά πόσο μπορούσε ο ίδιος να συμβάλει», ανέφερε η Δώρα Αυγέρη.
 
«Χρειάζεται να στρέψουμε το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα. Εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα και του προέδρου και των στελεχών του κόμματος, της μεγάλης πλειοψηφίας που έμεινε και δεν εγκατέλειψε το πλοίο», δήλωσε.
Σε ερώτηση για τους πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε: «πράγματι είναι αναπάντητο το ερώτημα, ποιο είναι το πολιτικό επίδικο αυτής της αποχώρησης. Αυτό δεν έχει αιτιολογηθεί επαρκώς. Όχι μόνο στα δικά μου μάτια δεν ακούγεται επαρκής η αιτιολόγηση που δόθηκε, αλλά και στον περισσότερο κόσμο. Χθες έγινα μάρτυρας μηνυμάτων, τηλεφωνικών επικοινωνιών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, από εκατοντάδες πολίτες που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν αυτή την πολιτική στάση από τα πρώην στελέχη του κόμματος. Το μόνο που μπορεί να εντοπιστεί ως απάντηση, είναι η διαφωνία τους με το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας του περασμένου Σεπτέμβρη για την ανάδειξη προέδρου. Και η αμφισβήτηση, σε τελική ανάλυση, της λαϊκής ετυμηγορίας», τόνισε η Δώρα Αυγέρη.
 
«Είναι βουλεύτριες και βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναρωτιέμαι: πώς θα αντιμετωπίσουν στο κοινοβούλιο τον Αλέξη Τσίπρα;», είπε. «Νομίζω ότι η ίδια η ζωή απαντά. Το μόνο που απομένει να απαντήσει είναι η Ιστορία, για τα πραγματικά κίνητρα και τους πολιτικούς λόγους που τους οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Φυσικά θα κρίνει και ο κόσμος», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει γίνει αξιωματική αντιπολίτευση με επιλογή του λαού. Αυτό έχει εγγραφεί και δεν ξεγράφεται. Ο μόνος που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι πάλι ο ίδιος ο λαός», είπε και πρόσθεσε: «δεν θέλουμε να δούμε να εγγράφονται ξανά στις σελίδες της ιστορίας της χώρας μας, πράγματα που πόνεσαν τον ελληνικό λαό και έχουν μείνει ως μαύρες κηλίδες».
 
Τόνισε ακόμα ότι «εχθές είχαμε την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη στην επιστολή του Νίκου Κοτζιά, είναι μια συζήτηση που ανοίγει μια διαδικασία συνεργασίας και διαλόγου».
 
«Εμείς πάντως έχουμε προσηλωμένο το πολιτικό μας σχέδιο στο πώς θα κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», κατέληξε η Δώρα Αυγέρη.
 

 
Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ επέλεξε να συγκαλύψει τις ευθύνες Καραμανλή προσβάλλοντας το δίκαιο και την αλήθεια
 
Δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, για την απόρριψη της πρότασης σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη ΝΔ:
 
Η Νέα Δημοκρατία φοβάται την αλήθεια και έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με το δίκαιο. Αυτό αποδεικνύει η απόφασή της να απορρίψουν, μόνο οι βουλευτές της χθες το βράδυ, τις προτάσεις σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717, για την τηλεδιοίκηση δηλαδή του σιδηροδρομικού δικτύου.
 
Η ΝΔ επέλεξε να αγνοήσει την ποινική δικογραφία που έστειλε στη Βουλή η Ευρωπαία Εισαγγελέας και εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας σε επίπεδο κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή.
 
Μία εντολή που προσβάλλει τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς και το αίτημα της κοινωνίας για πλήρη διαλεύκανση των ευθυνών και προέρχεται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε το αίτημα των συγγενών των θυμάτων για απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης για το δυστύχημα στα Τέμπη.
 
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αφήνει επίσης αναπάντητα, σοβαρά ερωτήματα για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, ο οποίος κρύφτηκε πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία για να αποφύγει τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Αν δεν είχε τίποτα να φοβηθεί θα συναινούσε, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, και δεν θα επέλεγε να αποφύγει μια έρευνα προκαταρκτικής επιτροπής όπου και πάλι η ΝΔ θα είχε πλειοψηφία.
 
Οι μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας προκαλούν την κοινή γνώμη καθώς μοναδική τους στόχευση τους είναι να προστατέψουν τον κ. Καραμανλή. Το μόνο που καταφέρουν όμως είναι να του μείνει για πάντα ρετσινιά της αμνήστευσης με πολιτική συγκάλυψη.
 
Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία επιφέρει ακόμη ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και απαξιώνει περαιτέρω τους θεσμούς.
 
Η χθεσινή νύχτα θα μείνει στην ιστορία ως μια νύχτα συγκάλυψης.
ΠΑΣΟΚ: Κρεσέντο προκλήσεων, στάση συγκάλυψης
 
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:
 
Η αλαζονεία και η έπαρση κοντεύουν να γίνουν δεύτερη φύση των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, χθες στη Βουλή επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο προκλήσεων καθοδηγώντας τη στάση συγκάλυψης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που απέρριψαν τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών στη βάση της δισκογραφίας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
 
Μάλιστα, χειροκρότησαν θερμά τον πρώην Υπουργό, που είναι υπεύθυνος για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου της τηλεδιοίκησης, που θα εγγυόνταν την ασφάλεια των πολιτών.
 
Ο Υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, που «ανεβοκατεβάζει» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα τηλεοπτικά παράθυρα, απαξίωσε χθες τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Είναι αυτοί, που μπαίνουν στο στόχαστρο της φορολογικής ατζέντας, που επιμελώς απέκρυψε προεκλογικά η Κυβέρνηση έχοντας το θράσος να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ που πρότεινε τη φορολόγηση όσων κατέχουν μετοχές και ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, και όχι των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.
 
Ας μην έχουν όμως αυταπάτες: Τώρα είναι αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δεν έλυσαν και όσα οι ίδιοι δημιούργησαν.
 
Η αλαζονεία και η έπαρση κοντεύουν να γίνουν δεύτερη φύση των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή : 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου