MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Κινήσεις τακτικής από Μέρκελ και Ερντογάν: Έστειλαν για… ξεκούραση στην Αττάλεια το «Γιαβούζ»

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Και τώρα; Το αίτημα για κυρώσεις, επί του οποίου οικοδομήθηκε μια ολόκληρη στρατηγική εξουδετερώθηκε. Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα οι Γερμανοί, έχουν «σκοτώσει» το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων κατά της κατοχικής Τουρκίας.

Οι προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα, όπως και στο παρελθόν, θα αποδειχθούν κενού περιεχομένου. Η Γερμανία εξαρχής είχε αποκλείσει συζητήσεις και προπαντός αποφάσεις που θα προκαλούσε κόστος στην Άγκυρα, διασφαλίζοντας τα δικά της συμφέροντα.

Η κίνηση αποχώρησης του «Γιαβούζ» από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ παραπέμπει σε μερική αποκλιμάκωση. Το γεωτρύπανο παρέμεινε για μήνες στην περιοχή και η παράτυπη NAVTEX ολοκληρωνόταν στις 12 Οκτωβρίου.

Επιλέγηκε, ωστόσο, να αναχωρήσει νωρίτερα. Παραμένει στην ΑΟΖ της Κύπρου το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και θα φανεί κατά πόσο θα ακολουθήσει το γεωτρύπανο. 
Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκελα Μέρκελ είχε, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενημερώσει τόσο τον Πρόεδρο Αναστασίάδη όσο και τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την πρόθεση αυτή της Άγκυρας.
 
Συνεπώς είναι ξεκάθαρο πως η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της συνεννόησης Μέρκελ και Ερντογάν. Αποτελεί κίνηση τακτικής τόσο του Βερολίνου όσο και της Άγκυρας.
Τα επόμενα βήματα, εάν αυτό το σκηνικό παραμένει αναλλοίωτο και η Άγκυρα δεν επανέλθει ούτε στην κυπριακή ΑΟΖ ούτε και στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, τότε θα είναι η έναρξη συνομιλιών. Συνομιλίες για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Δυο παράλληλες εν πολλοίς διαδικασίες, που θα είναι επί της ουσίας πακέτο. Κυρίως, εάν σε αυτή τη μεγάλη εικόνα ενταχθεί και πολυμερής περιφερειακή διάσκεψη τότε ναι, η πακετοποίηση θα είναι γεγονός.

Τα ηνία των πρωτοβουλιών ανήκουν στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ανοικτή γραμμή συνεννόησης με τον Ερντογάν, με τον οποίον «τα βρίσκουν». Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέλαβε να αποτρέψει απόφαση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και το πέτυχε.

Το αντάλλαγμα γι αυτό, είναι να πάει για «ξεκούραση» το «Γιαβούζ» στην Αττάλεια, δίπλα στο «Όρουτς Ρέις». Αυτά είναι τα εμφανή. Τα υπόλοιπα, τα οποία γνωρίζουν μόνο η Μέρκελ και ο Ερντογάν θα τα μάθουμε εν καιρώ.

Ήδη, στο τσεπάκι του Ερντογάν είναι τα όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην παράγραφο 19 σημειώνονται το εξής σε σχέση με το τι πρέπει να αναμένει η κατοχική δύναμη από την Ε.Ε.:
«Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας».
Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται σιγά-σιγά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου